Restrepo (2010)

Ovaj dokumentarni film Tima Heteringtona i Sebastijana Jangera je popularnost stekao nominacijom za Oskara u kategoriji najbolji dokumentarni film 2010. godine. Nije uspeo da osvoji nagradu pored sjajnog projekta Inside Job, ali je uspeo da privuče dovoljno pažnje i publike i kritičara i da pokupi dosta nagrada. Sama tematika kojom se dokumentarac bavi privlači dosta publike i ma dosta sličnih projekata, ali se ovaj izdvaja po vrhunskoj kinematografiji i političkoj neopredeljenosti autora.

Glavni junaci filma su grupa vojnika koja je smeštena u najopasniju ratnu oblast u Avganistanu poznatu pod imenom Karangal. Njima nije dat nikakav scenario, nego je autor filma tokom godinu dana prolazio sa njima kroz sve nedaće ratne zone. Prikazuje njihova razmišljanja, motive, osećanja, učešća u ratnim dešavanjima, događaje sa lokalnim stanovništvom i moralna posrnuća i pobede sa kojima se svakodnevno susreću. Specifičnost je u tome što autor filma ni u jednom trenutku ne staje jasno na jednu stranu, pa ga jednako mogu gledati i protivnici i podrška ove vojne akcije u Avganistanu.

Kamerman se toliko privikao na život sa vojnicima da ga oni posmatraju kao sebi ravnopravnog i potpuno su naviknuti na njegovu kameru. Naziv „Restrepo“ projekat je dobio imenu vojnika koji je bio u ovom bataljonu, ali je poginuo tokom jedne akcije, a koji je takođe naziv za deo protivničke teritorije koju su ovi vojnici osvojili i na njoj napravili svojevrsno utvrđenje. Činjenica je da ovi ljudi nemaju mira i da svaki dan imaju vatrene okršaje sa pobunjenicima, ali isto tako projekat ima svojevrsne tragi-komične momente, kao kada se, na primer, narednik cenjka sa nekoliko avganistanskih lokalaca oko naknade za usmrćenu kravu.

25restrepospan-articleLarge

Rad sa kamerom i čitava kinematografija su na jako visokom nivou. Gledalac se prosto, u pojedinim trenucima, oseti kao da je tamo sa tim vojnicima i da proživljava isto što i oni. Iako ste možda protivnici onoga što ovi vojnici rade prosto je nemoguće saosećati se sa njima i iskreno ih žaliti ili radovati se sa njima. Efektno je prikazan adrenalin koji takav život donosi, ali su prikazana i spontana priznanja vojnika koji ne znaju kako će bez tog adrenalina u civilnom životu.

Ovo je jedan odličan i efektan dokumentarni film o životima vojnika koji vojni rok provode u jednoj od najopasnijih ratnih zona na svetu. Preporuka za gledanje.

8/10

res