Resident Evil (2002)

Da li ste primetili jednu zanimljivu stvar? Većina najkvalitetnijih i najpopularnijih filmova je zapravo nastalo kao ekranizacija knjiga, stripova ili video igara. Na listi najboljih filmova svih vremena koja se nalazi na IMDB specijalizovanom sajtu za filmove i TV serije na prvom mestu se nalazi legendarni film Bekstvo iz Šošenka, koji je baziran na romanu poznatog horor pisca Stivena Kinga. Drugi naslovi koji idu iza ovog filma su Kum, The Dark Kinght (Batman) i Gospodar Prstenova.

Baš kao što je Gospodar Prstenova neprikosnoveni kralj žanra fantazije, tako je i Resident Evil bio i ostao video igra koja je oblikovala žanr horor survival video igara. Šest godina nakon što je prvi naslov ugledao svetlost dana, režiser Paul W.S. Anderson, koji je od ranije bio poznat po naslovima kao što je Mortal Kombat, odlučio je da napravi filmsko delo po uzoru na video igru u kooperaciji sa kompanijom Konstantin Film. Pogledajmo sada koliko je zaista uspeo u tome i koliko je atmosfera od koje podilaze žmarci iz igre uspešno prebačena na filmsko platno.

Radnja filma i reakcija publike i fanova

Film počinje sekvencom u kojoj nepoznata osoba pokušava da ukrade eksperimentalni T – virus i dok to pokušava slučajno razbija jednu epruvetu u laboratoriji. Nekoliko minuta kasnije, prozori i vrata laboratorije počinju da se zatvaraju, dok zarobljeni ljudi koji su zaposleni u laboratoriji svi završe mrtvi.

Nakon ovako uzbudljivog početka, radnja se seli u luksuznu vilu gde se mlada devojka pod imenom Alice (igra je Mila Jovović) budi potpuno dezorjentisana i odlučuje da istraži sobe ove vile. Sledećeg momenta policajac (Eric Mabius) i grupa komandosa (Michelle Rodriguez, Martin Crewes, Colin Salmon i drugi) upadaju u kuću. Na kraju uspevaju da uzmu Alice da pođe sa njima i izlaze iz vile približavajući se vozu.

Tamo pronalaze još jednog izgubljenog čoveka, koji izgleda kao da je muž od Alice (James Purefoy). Čini se da oboje pate od privremene amnezije, te im vojnici objašnjavaju da ih vode na mesto pod imenom Hive, za koje se ispostavlja da je upravo laboratorija sa početka filma.  Hive je ogromno postrojenje za genetski inženjering, koje se nalazi ispod Racoon City-a i koje vodi kompjuter (veštačka inteligencija) pod imenom Crvena Kraljica (Michaela Dicker). Crvena Kraljice se odmetnula od svojih kreatora, pobila ih sve i sada vlada ovim postrojenjem. Tu zaplet počinje i cilj je pobediti Crvenu Kraljicu.

Stvar sa amnezijom je u celoj priči prisutna kako bi se osetilo pravo iskustvo i da se gledaoci mogu poistovetiti sa Alice ili njenim surugom Spence-om. Kamere koje pokreće veštačka inteligencija, 3D mape, čak i Resident Evil sistem levelovanja – svi ti elementi doprinose da se gledaoci zainteresuju u filmu, baš kao i u video igrici.

Ipak, kritika je bila nemilosrdna prema ovom naslovu koji je dobio ocenu 6.7 na IMDB. Na sajtu Rotten Tomatoes, naslov je prošao još gore. Producent Resident Evil filma, Bernd Eichinger, je tvrdio i danas tvrdi da se ovo desilo jer niko od kritičara nije zapravo igrao Resident Evil video igre. Takođe, rekao je da kritičari često pišu kritike filmova koji su žanra, koji ti kritičari zapravo i ne vole da gledaju. Naprosto zna se da horor filmovi vrlo često ne dobijaju visoke ocene osim ako nisu remek dela poput Hičkokovog Psiha.

Ovaj film je takođe dobio loše kritike i od kritičara Rodžerta Eberta, koji je tvrdio da su dijalozi u filmu kratki i loši i da se sastoje uglavnom od vike. Ali opet na kraju: zašto bi se horor film trebao bazirati na pametnim i vrcavim dijalozima? Ostale stvari koje su se takođe zamerale filmu su bile kostim koji je nosila Alice i nedostatak prave drame u filmu.

Kakav je film u odnosu na igru?

Od kad je film ugledao svetlost dana najmanje četiri nastavka video igre Resident Evil su bile objavljene. Alice, glavni junak filma Resident Evil nije se pojavila ni u jednom od nastavaka video igre pre i nakon objavljivanja filma. Originalni lik video igre, Jilland Chris, pojavio se samo na kraju filmske franšize. Originalni film je imao uglavnom nove karaktere, osim Tyranta i Nemesisa, koji su obojica veliki negativci u video igrici koje je potrebno pobediti da bi se prešlo na novi nivo.

Ako je verovati Spinoff magazinu, Shinji Mikami, kreator originalne video igre, je pričao sa Paul Andersonom jednom i tokom kratke konverzacije Anderson ga je pitao zašto ne uključi Alice u svoje igre.  Mikami je odgovorio: “Planirao sam da je ubacim, ali da ne liči uopšte na sebe! Želeo sam da uradim tvojoj kreaciji, ono što si ti uradio svim mojim likovima!”

Ovo je očito značilo da film nema nikakvih sličnosti sa igrom, bar ne ako pitate kreatora igre Mikamija. Gejmeri sa Steam zajednice sa slažu sa ovim i zovu film “survival horor papazjanijom” i “čudnim filmom koji ne prati radnju igre”.

Šta je sa ponovnim pokušajem snimanja filma?

Resident Evil: The Final Chapter je planiran da bude poslednji film ove franšize, ali je Constantin Film kompanija odlučila da napravi novu franšizu kompletno od početka.

Ako je verovati režiseru Johannes Robertsu, nova franšiza će biti “super strašna” i biće mnogo bliža originalnoj video igri. Kamen temeljac filmske priče će biti igra Resident Evil 7: Biohazard, koja je dobila prestižnu nagradu za najbolju VR/AR Video igru 2017 godine. Biće prilično teško preneti ambijent iz igre na filmsko platno jer sama igra na neverovatan način izgleda super realistično i strašno.

Osim što stvara neverovatan osećaj straha, Resident Evil 7 nudi svojim igračima neverovatno iskustvo virtuelne realnosti. Igrači moraju da rešavaju teške zagonetke u vili prepunoj zombija, traže lekovite trave i skrivene objekte koji im pomažu da rešavaju zagonetke. U igri čak možete igrati i jezivi blekdžek, koji izgleda realističnije nego blekdžek koji nude kazina uživo svojim korisnicima iz studija, zahvaljujući fantastičnoj implementaciji tehnologije virtuelne realnosti.

Resident Evil 7 je najsofisticiranija video igra koja je napravljena do sada, koja kombinuje modernu tehnologiju i neverovatno strašan zaplet. Bilo bi lepo da se napravi film koji može da prikaže sve prednosti ove video igre, posebno imajući u vidu da će filmska kompanija sasvim sigurno učiti iz svojih ranijih grešaka i poslušati šta imaju da kažu gejmeri i filmska kritika.