Repo Man (1984)

Look at those assholes, ordinary fucking people. I hate ’em.

Repo Man je jedan od filmova koji se nalazi na apsolutno svakoj listi radova koji su vremenom stekli kultni status. Dva najbitnija razloga za to su kombinacija brojnih nespojivih žanrova u cilju kritike konzumerizma i čudni likovi sa svojim uvrnutim dijalozima i humorom. Drugačijim konceptom je isplivao iz mora holivudske B produkcije i postao jedan od popularnijih filmova iz osamdesetih.

Upoznajemo Ota (Emilio Estevez), mladog pankera koji ostaje bez posla u supermarketu, a u isto vreme ga ostavlja devojka Debi zbog njegovog druga Djuka. Na putu do kuće ga zaustavlja Bad (Harry Dean Stanton), koji mu nudi novac kako bi odvezao auto iz opasnog komšiluka. Ispostavlja se da Bad radi za agenciju koja konfiskuje automobile neplatišama (repossession) i Oto, nakon početnog odbijanja, pristaje da postane deo ekipe zaplenjivača. Druga priča prati čoveka koji vozi old chevy, u čijem prtljažniku se nalazi nešto što veoma zanima FBI. Oni raspisuju veliku nagradu za ljude koji pronađu taj auto, a za to saznaje i Otova ekipa…

Aleks Koks (Alex Cox) je britanski filmaš kome je ovo bio debitantski film. Čitav projekat se bazira na konceptu u kome autor kritikuje konzumerizam, konformizam i religiju, ali i izvrće ruglu tradicionalnu priču o američkom snu. Zbog toga je radnju smestio u delove Los Anđelesa koji svakako nisu na spisku lokacija koje turisti moraju posetiti, a napisani likovi su autentični i upečatljivi. Osim toga, jedna od centralnih tema filma se bavi osnovnim statusnim simbolom, automobilom, a članovi grupe kojoj se Oto priključuje imaju svoj kodeks i život pun akcije i potencijalne opasnosti, pa se mogu posmatrati kao moderna verzija kauboja.

Koks nema problem da izvrće ruglu sve tradicionalno i konzervativno, kao i tekovine američke kulture poput dece cveća, religijskih gurua sa televizije ili glumačke legende Džona Vejna. Namirnice u prodavnicama su obeležene jednostavnom etiketom, čime vidimo i jasan stav autora po pitanju plasiranja proizvoda u filmovima. Tema kritike je i pod-kultura pankera, kojima je pank obično paravan za kriminalne delatnosti, a ni takvi se ne mogu osloboditi konformizma (hajde da pojedemo suši i ne platimo). Zanimljivo je i da imena na odjavnoj špici silaze sa vrha ekrana, umesto da tradicionalno idu ka gore.

Iako većina likova na samom početku deluje pomalo iritantno, urnebesne situacije i dijalozi, u kombinaciji sa dobrom glumačkom ekipom koja je kreirala svoje likove podjednako sa scenaristom, čine da nam vremenom prirastu srcu. Svakako najbolje interakcije su između Bada i Ota. Hari Din Stenton je glumac koji svojim prisustvom poboljšava svaku scenu, a samim tim i ceo film. Sa druge strane, Emilio Estevez pruža možda i najbolju ulogu u karijeri, kao mladić koji se suočava sa svetom za koji skoro nije ni znao da postoji.

Repo Man je nekonvencionalna mešavina drame, satire, akcije i fantazije, posebno namenjena ljubiteljima B produkcije, panka i crnog humora.[yasr_multiset setid=0 show_average=’no’]