Raging Bull (1980)

The thing ain’t the ring, it’s the play. So give me a… stage where this bull here can rage and though I could fight I’d much rather recite… that’s entertainment.

1976. godine režiser Martin Skorseze (Martin Scorsese) se udružio sa Robertom de Nirom (Robert De Niro) i scenaristom Polom Šrederom kako bi snimili jedan od njegovih najboljih filmova, Taxi Driver. Te godine je ovaj film, koji se kompleksno bavi psihotičnim likom, izgubio u trci za Oskara od Stalonea i njegovog Rokija, pa Skorseze odlučuje da se pozabavi tematski sličnim lik koji će, po njegovim rečima, učiniti da lik Rokija izgleda kao lik iz crtanog filma naspram njegovog Džejka la Mote, istorijske ličnosti i poznatog boksera.

Džejk la Mota (de Niro) je raging bull (besni bik) koji tokom 40-ih dominira u ringu prebijajući svoje protivnike svojim nezaustavljivim udarcima. Iako je nekoliko borbi izgubio on sebi nije mogao da dozvoli da potone. Njegov brat Džoi (Joe Pesci) mu je sparing partner i imaju veoma blizak odnos. Džoi ima veze sa mafijom, ali Džejk odbija da se bavi time i želi sam da se izbori za sve. Godine prolaze, Džejk se odlično bori, ali mu titula prvaka izmiče jer odbija da radi sa mafijom. Dok njegova profesionalna karijera počinje da stagnira, u privatnom životu mu probleme pravi njegova ljubomora i paranoja kada vidi suprugu u društvu drugih muškaraca.

Uprkos kanalisanju svog besa u ringu vremenom on sve češće eskalira van ringa, napadajući svoju suprugu i brata, tako da je ono što mu je bilo inspiracija i motivacija na putu ka tituli prvaka postalo glavni pokretač njegovog pada i sunovrata. Scenario se upravo bavi time, Džejkovim autodestruktivnim ponašanjem u neugodnom svetu boksa, njegovim kompleksnim osećanjima i svesnosti krivice, egocentričnosti i izrazito nasilnog temperamenta koji mu je „naplaćen“ svaki put kada ga prebiju u ringu. Džejk od heroja postaje svojevrsni antiheroj.

Raging Bull 3

Od sportskog filma koji se bavi boksom Skorseze je napravio vrhunsku psihološku studiju boksera i jedan od najboljih bokserskih filmova svih vremena, i slobodno se može reći da je glavni činilac u tom uspehu vrhunska gluma Roberta de Nira. La Mota nije baš simpatičan lik i njegov bes i ljubomorni ispadi su ga doveli do konačnog pada, ali nekako ima nešto u vezi njega što stvara simpatije i očarava, što je de Niro maestralno dočarao. Generalno, film se bavi istraživanjem uma emotivno poremećene osobe sa kojom ne želimo da imamo posla, ali nas film prosto uvlači u njegov um i apsorbuje nas.

Bokserske scene su nasilne i krvave, teško gledljive, sa ekstremno krupnim planom kapljanja krvi sa konopca u ringu kako bi se što više prikazalo preneseno nasilje, ali ono što više iznenađuje je sposobnost glavnog glumca da prenese bes i paranoju van ringa, što je bitno kako ovo ne bi bio „samo“ bokserski film. U prilog tome idu i svojevrsna psihološka istraživanja u njegovim odnosima sa bratom i, naročito, suprugom i generalno suprotnim polom. Crno-bela kinematografija je zaista impresivna i pun pogodak, a Skorseze se odlučio za tu varijantu kako bi se razlikovao od Rokija, ali i zbog toga što nije želeo da ima toliko krvi po ekranu.

Raging Bull 4

Manje je poznato da je Skorseze u tim godinama imao problema i svojevrsne lične demone zbog borbe sa narkomanijom, pa postoji paralela i u tom smislu sa glavnim likom koji ima svoje lične demone. Postavlja se pitanje da li bi Skorseze i danas snimao filmove da ovaj projekat nije uspeo. Glavni pokretač svega je bio de Niro koji je prvenstveno imao nameru da stane iza kamere i režira, i dobro je što je to nije učinio. On nastavlja sa svojim moćnim performansima iz tog doba, a sjajnu podršku mu pruža Džo Peši. Hemija između njih dvojice je toliko evidentna da oni prosto sijaju na ekranu i zbog toga će u daljim karijerama često raditi zajedno u filmovima Skorsezea, dok su njih dvojica i dan-danas bliski prijatelji. De Niro se u sklopu priprema za film borio u tri bokserska meča, ugojio se preko 25 kilograma, trenirao je sa pravim La Motom, a čak je tokom snimanja i polomio rebro nesrećnom Pešiju jer nije mogao da kontroliše snagu.

Raging Bull je umetnički/sportski film koji se bavi psihološkom studijom boksera kao sportiste, kao biznismena i kao ličnosti i mnogi ga smatraju najboljim filmom osamdesetih godina prošlog veka. Svojevrsno remek-delo sa izuzetnim performansom Roberta de Nira koji je definitivno bio najbolji glumac u tom vremenskom periodu.

10/10

Raging Bull 2