R.I.P.D. (2013)

Jedan od najskupljih filmskih projekata u ovoj godini je ova ekranizacija popularnog strip Dark Hors Komiksa. Producentska kuća je okupila odličnu glumačku ekipu, omogućila veliki budžet i na samom startu je imala jako dobru bazu za pravljenje scenarija, ali je završni produkt završio loše i među poštovaocima gorepomenutog stripa, i među filmskim kritičarima, ali i na bioskopskim kasama.

Početak filma prikazuje Nika, bostonskog policajca, koji zajedno sa svojim partnerom Bobom pronalazi čudnovato zlato u jednoj od akcija. Na Nikov predlog da predaju zlato Bob odgovara tako što u sledećoj akciji ubija Nika, koji odlazi na nebo i tamo postaje član policijske ekipe koja se sastoji od pokojnih čuvara zakona. Njihov posao je da hvataju zločince čija je duša odbila da ode na nebo, iako je telo mrtvo. Nikov partner postaje Roj, šerif iz doba Divljeg zapada, i oni zajedno otkrivaju zaveru koja će učiniti da se svet između živih i mrtvih otvori u oba pravca, a glavno sredstvo za taj poduhvat je čudnovato zlato sa početka priče.

Pre gledanja sam primetio brojne loše kritike na račun ovog filma, tako da su moje očekivanja bila vrlo niska. Ipak, iako film neodoljivo podseća na serijal Men in Black, ostavlja solidan utisak i nije uopšte loš kao što većina gledalaca priča. Pun je akcije, scenario se brzo razvija i na samom početku se gledalac odmah uvodi u priču, nije razvučen, nema praznog hoda, dok su dijalozi pomalo prerađeni i već viđeni, ali i dalje simpatični. Sama fabula čini da se na se pola filma zna kako će se priča završiti, ali ta činjenica ne umanjuje zabavu.

U projekat je upumpano čak 130 miliona dolara, ali se u pojedinim momentima stiče utisak gde su otišle tolike pare. Sa tehničke strane je odličan, ima dobre specijalne efekte, kompjuterski kreiranu grafiku i vizuelno je lep, ali isto tako se u pojedinim scenama postavlja pitanje da li je ovo moglo bolje da se odradi. Pojedina čudovišta su nemaštovita, dok je nekoliko akcionih scena upropašćeno lošim pozicioniranjem kamere i grafičkim rešenjima. U suštini, sve izgleda na mestu, ali kada se čuje budžet sve nekako dobija jeftinu notu, jer se nakon tog saznanja čini da je sve moglo biti mnogo, mnogo bolje.

Što se glumačke ekipe tiče, izbor za dva glavna glumca je odličan što se tiče uloga koji su dobili. Rajan Rejnolds () pruža svoj karakteristični performans, bez previše emotivnosti i facijalnih ekspresija, ali sa dosta egocentričnosti, dok mu je partner uvek zanimljivi Džef Bridžis () koji, slobodno se može reći, nosi dobar deo projekta na svojim leđima i predstavlja epicentar zabavnih dešavanja u filmu. Od sporednih glumaca ću spomenuti Kevina Bejkona () u ulozi antagoniste Boba.

Moram priznati da su moja veoma niska očekivanja pre gledanja uticala na to da film ostavi dobar utisak. Ukoliko očekujete nešto više definitivno će vas razočarati, dok će, sa druge strane, odlično poslužiti kao jednoipočasovna laka zabava.

6/10

ripd-jeff-bridges-ryan-reynolds