Quarry (2016- )

Look at it this way – you had a problem, you found a solution.

Serije koje kombinuju ljudsku dramu, verno preneto istorijsko razdoblje u kome se radnja dešava i odličnu muziku lako privuku moju pažnju. Takav je slučaj i sa serijom Quarry, krimi-dramom smeštenom u sedamdesete godine prošlog veka, osetljivo doba u istoriji SAD-a. Osim vijetnamskog rata koji je podelio državu, tada je krenula i borba za prava crnaca, a ova serija pruža izvanredni insajderski prikaz tih dešavanja.

Mek Konvi (Logan Marshall-Green) je vijetnamski veteran koji se vraća kući u Memfis nakon druge odslužene ture. Njega i njegovog prijatelja Artura (Jamie Hector) prate glasine o zločinima koje su počinili u Vijetnamu i zbog toga nailaze na odbijanje i teškoće prilikom traženja posla. Promena nastaje kada mu misteriozni čovek, koji sebe zove Broker (Peter Mullan), ponudi posao plaćenog ubice i 30000 dolara unapred, ali Mek odbija ponudu. Umesto njega, posla se prihvata Artur koji ga uvlači u prljave poslove, a nakon jednog od njih više nema povratka na staro…

Ovaj projekat producentske kuće Cinemax je nastao na osnovu knjige Maksa Alana Kolinsa. Cinemax ima iskustva sa stilizovanim istorijskim drama, a tu pre svega mislim na odličnu seriju The Knick, nastalu pre dve godine, koja nas, pod režiserskom palicom Stivena Soderberga, sa zapanjujućom ubedljivošću smešta u njujoršku bolnicu iz 1904. godine. Ukratko, tu seriju su krasili pažnja na detaljima, odlična kinematografija, nešto sporiji tempo i ne baš privlačni likovi u smislu emotivnog zbližavanja, a sve se to manje-više može reći i za seriju Quarry.

quarry-2

Priča je centirana oko vijetnamskog veterana koji dolazi kući i zatiče situaciju koja ga psihički remeti. Odbijanje zajednice shvata veoma lično, oseća se bespomoćno jer vojni čekovi ne pokrivaju ni najosnovnije potrebe, ali je čvrsto rešen da Vijetnam ostavi iza sebe. Upravo zbog toga odbija unosan posao ubice, za šta je svakako obučen i sposoban, jer ako je morao time da se bavi na ratištu, ne mora i kod kuće – ako pristanem, biću sve ono što pričaju za mene. Sticajem okolnosti biva uvučen u kriminalni svet Memfisa, ali on ne uživa tome. Dešavanja vezana za Artura i Brokera mu dodatno remete krhku psihu, pa će to dovesti do problema sa suprugom Džouni (Jodi Balfour). Dobar deo radnje zauzima prikazivanje njihovog odnosa, koji je na ivici pucanja, nerazumevanje, sukobi, svaljivanje krivice, ali i velika strast koja ih drži zajedno. Meka ne možemo svrstati među pozitivce, a to se odnosi i na većinu likova u seriji, pa to nekima može biti problem prilikom praćenja radnje.

Radnja je sporijeg tempa i kroz priču glavnog lika se posredno bavi istorijskim prilikama u državi kao što je Tenesi, međurasnom tenzijom, osećanjima ljudi vezana za rat, ekonomskom situacijom, predsedničkim izborima, ali i postupcima prema ratnim veteranima – dok ih jedni glorifikuju i smatraju herojima, drugi ih smatraju zločincima i budalama. Istorijsko razdoblje je sjajno predstavljeno, naročito su me oduševili stariji automobili, a kinematograf i režiseri, koji očigledno znaju svoj posao, čine da svaki kadar ili scena odišu profesionalnošću. Obilje muzičkih deonica iz američkog juga je takođe za svaku pohvalu.

quarry-3

Nemam problem sa time što je radnja sporijeg tempa, pa su samim tim i epizode duže, niti sa likovima koji nisu junaci u klasičnom smislu, nego sa time što radnja nije fokusiranana na nešto konkretno – u pokušajima da se predstavi veteran sa ratnim sindromom, istorijske prilike, stanje u rasno podeljenom gradu i podzemlje tog istog grada, mi dobijamo sve polovično. Dodatno me je zamarala skoro konstantna melodrama izmedu Meka i Džouni, jer su karakteri takvi da vam je skroz svejedno da li su u vezi ili ne. Takođe, priča se dodatno bavi sporednim likovima i njihovim ličnim problemima, koji dodatno sklanjaju fokus od glavnog lika.

Logan Maršal-Grin je odličan izbor za tumačenje Meka, svoj zadatak je odradio bez greške i svakako nije njegova krivica što većinu vremena viče na Džouni, kao što nije krivica Džodi Belfour što često viče na Meka. Takođe, nisu krivi što njih dvoje teško funkcionišu kao glavni junaci. Više me je zanimala sudbina Arturove porodice, koja se suočila sa velikim životnim problemima, a u okolnosti u gradu im nikako ne idu na ruku, ili životna priča Badija (Damon Herriman) u tandemu sa njegovom majkom – njih dvoje svakako imaju potencijala za samostalnu seriju.

quarry-4

Quarry je serija koja će se dopasti ljubiteljima stilizovanih krimi-drama smeštenih u sedamdesete – poseduje odličnu glumu, vrhunsku muziku, izvanrednu realizaciju i sjajan vizuelni utisak, ali ima problem sa fokusom priče i činjenicom da je skoro sve oko glavnog junaka zanimljivije od njega samog.[yasr_multiset setid=0 show_average=’no’]