Prisoners (2013)

U godini za nama koja je, budimo iskreni i realni, bila poprilično slaba što se tiče kvalitetnih i hvaljenih filmskih projekata ovaj film kanadskog reditelja Denisa Viljanueve () se iskristalisao na brojnim listama među top pet najboljih filmova u 2013. godini, dok ga dosta filmofila smatra brojem jedan i jednim od favorita na narednoj dodeli Oskara. Pored nesumnjiv kvaliteta koje projekat poseduje ipak mu, mora se priznati, fale pojedine kockice kako bi stekao status remek-dela.

Početak filma prati dve porodice, Dover i Birč, koje slave Dan Zahvalnosti. Dve devojčice nakon ručka rešavaju da odu do kuće jedne od njih i od tada im se gubi svaki trag. Policija kao potencijalnog kidnapera vidi poremećenog momka koji vozi kamper i živi kod svoje tetke. Slučaj dobija detektiv Loki koji daje sve od sebe kako bi pronašao devojčice. Ipak, po mišljenju očajnih očeva on to ne radi baš najbolje, pa oni odlučuju da uzmu stvari u svoje ruke i da grubljim metodama sami pronađu svoje ćerkice.

Sama ideja o otmici male dece i njihovom konačnom pronalasku je eksploatisana toliko da je prvi utisak nakon čitanja fabule filma da se ovde nema šta novog pružiti. Sam početak filma koji nas odmah uvodi u radnju je prilično efektan, dalji tok nas prosto uvlači u ovu priču i čini da se poistovetima sa likovima kao da gledamo istinitu priču. Sa trajanjem od dva i po sata se čini da će imati dosta scena sa neefektnim sporim hodom i da će često popustiti pažnja, ali je prosto iznenađujuće i za svaku pohvalu kako nam održava pažnju sve vreme.

Režiser Denis Viljanueva je popularnost stekao nakon snimanja odličnog filma Incendies, kome je zamalo izmakla nagrada Oskar za najbolji film van engleskog govornog područja 2010. godine. Iskustvo koje je stekao snimajući taj projekat je uneo u ovaj film i još više ga obogatio, tako da se na momente ima utisak da je ređija rad nekog superstara od režisera. Sa dosta dobrim budžetom za jednog relativnog novajliju u svetu Holivuda on radi sjajan posao i čitavu priču, likove, atmosferu i dešavanja sklapa u jednu efektnu i kompaktnu celinu.

THE-PRISONERS9

Svakako vredan pohvale je i anonimni scenarista Aron Guzikovski () za zaista odličan scenario koji unosi svežinu u ovaj žanr. Osim glavne mane scenarija, tematike koja je dosta puta viđena na filmskom platnu, generalan utisak je više nego dobar. Obrti jesu manje-više očekivani u ovakvim filmovima i iskusniji gledaoci ih lako „provale“, ali ono što je najbolje u vezi njega su vrhunski napisani likovi, koje su iznela vrhunska glumačka imena.

Verovatno ću vas iznenaditi kada pročitate da je prvi glumac kog ću spomenuti odlični Pol Dano (). Njegov karakter je vrhunski napisan za ovakav tip filma, dok njegov kvalitet glume raste iz uloge u ulogu i pažljivo bira scenarija sa kojima će raditi. Tu su naravno i Hju Džekmen (), kom se definitivno smeši nominacija za Oskara, kao i iznenađujuće dobar Džejk Gilenhal () u ulozi detektiva Lokija. Istaćiću još Melisu Leo () i efektnog, ali na momente iritantnog, Terensa Hauarda ().

Ukoliko ste fan napetih drama i mračnih trilera ovo je pravi izbor za vas. Sjajan filmski doživljaj i definitivno jedan od najboljih filmova u protekloj godini.

9/10

PR-01035r