Planes (2013)

Automobili dobijaju krila! Ovo je premisa animirane komedije izašle iz poznate Disnijeve radionice. Jeffrey M. Howard je autor priče Planes, inspirisane ogromnim uspehom animiranog hita Cars iz 2006. godine. Velike zasluge što je ovaj projekat doživeo premijeru pred zahtevnom publikom pripadaju izvršnom producentu i ko-scenaristi Johnu Lasseteru. Jedan od najiskusnijih filmskih radnika u DisneyToon Studios, Klay Hall (pravi zaljubljenik u avione i letenje), dobio je priliku da režira i tako oživi uzbudljivi svet aviona i bravuroznih letačkih avantura.

Glavni protagonista je ambiciozni Dasti Kropoper, poljoprivredni avion koji mašta o vazdušnim vratolomijama u društvu pravih letačkih šampiona.No, ovaj aviončić je konstruisan da zaprašuje poljoprivredne useve i stoga nikada nije leteo na visini višoj od 300 metara. Plaši se nebeskih visina, ali da bi prevazišao strah i stekao potrebne letačke veštine, koje odlikuju istinske šampione, obraća se za pomoć pomorskom veteranu Skiperu, vojnom avionu sa borbenim iskustvom iz Drugog svetskog rata.

Simpatična animirana storija, ispunjena jakim emocijama koje motivišu glavne junake da slede svoj san i ostvare svoje ciljeve. Baveći se tematikom kao što su prijateljstvo, ljubav, hrabrost, poštenje i posvećenost, režiji polazi za rukom da natera običnog gledaoca da se poistoveti s animiranim likovima. Niz diskretno prenetih poruka, poput one dobro poznate, u stilu: prevaziđi sopstvene limite da bi postao bolji i dosegao vrh, gde možeš osetiti ukus pobede, karakteristika je ozbiljnih dugometražnih crtaća čiji koncept pretenduje ne samo da obezbedi puku zabavu, nego i da ima neki širi značaj, da podvuče tu edukativnu crtu.

Humorne sekvence su definitivno zaštitni znak uzbudljivog vazdušnog spektakla. Moram da naglasim kako su svi likovi umešno napisani, te onda je razumljivo što smo kroz duhovito osmišljene dijaloge dobili zadovoljavajuću dozu humora. Za razliku od nekih drugih animiranih ostvarenja lako pada u oči efektno ostvarena autentičnost u oslikavanju sveta nebeskih letelica, jer se vodilo računa o tome kako su avioni napravljeni i kako rade, poštovani su zakoni fizike (normalno u granicama koje su primerene ovom žanru). Po ustaljenom dobrom običaju, pošto je reč o Disnijevoj produkciji, s tehničkog aspekta teško je naći neku zamerku. Visok kvalitet animacije osigurao je da sve bude vizuelno atraktivno i svakako da je dostignuta priželjkivana estetika.

Planes 2

Celokupna radnja začinjena je izvrsnom muzičkom podrškom tako da je stvorena adekvatna živahna atmosfera, a to je baš ono što i odlikuje ovakve urnebesne avanture. Nenametljiva, očekivano dobra sinhronizacija glasova nekolicine renomiranih, ali i relativno anonimnih glumaca, daje iluziju kako je, iz današnje perspektive posmatrano, napraviti dugometražni animirani film stvar čiste rutine. Internacionalna glumačka postava uspela je da raznovrsnim akcentima nekoliko važnih protagonista obogati celu priču i da joj poseban šarm.

U suštini Planes je ispunio svrhu svog nastanka jer pruža dovoljnu količinu zabave, a u pojedinim segmentima će vas i slatko nasmejati i možda naterati da saosećate s nekim od glavnih junaka. Kako je naišao na više nego dobar prijem kod publike (mada ne i kritike), logična posledica je bila njegov nastavak, koji je imao premijeru letos.[yasr_multiset setid=0]

Autor: Boban Marković

Planes 3