Pieces of a Woman (2020)

Pieces of a Woman je debitantski rad na engleskom jeziku mađarskog režisera Kornela Mundroca, za koji je scenario napisala Kata Veber. Reč je o ekranizaciji njihove predstave koju je izvodilo pozorište iz Varšave, a film je debitovao na festivalu u Veneciji gde je Vanesa Kirbi dobila nagradu za glavnu glumicu. Distribucija na Netfliksu je krenula na pravoslavni Božić, a kao jedan od izvršnih producenata je potpisan Martin Skorseze.

Radnja filma prati Martu (Kirbi) i Šona (Šaja la Baf) koji očekuju svoje prvo dete. Odlučuju da se porođaj obavi kod kuće, doktorka koja je trebala da im pomogne je zauzeta, pa umesto nje dolazi druga žena. Međutim, nakon porođaja se njihovi životi nepovratno menjaju na gore – Marti sledi drastično promenjen odnos sa Šonom, sukob sa dominantom majkom (Elen Burstin), ali i suočavanje sa osramoćenom babicom…

Prvih pola sata filma su nešto najbolje što sam video iz prethodne godine. Za tih trideset minuta dobijamo toliko toga o centralnim likovima i njihovom odnosu, kao i obim tuge koji definiše ostatak priče. Režiser je snimio scenu koja izgleda kao da se sastoji iz jednog neprekinutog niza, izvedena je savršeno prirodno i ubedljivo. Opisivanje onoga što se dešava u njoj nije toliko važno koliko njen efekat na svakoga ko je pogleda, retko ko će ostati ravnodušan.

Sve ono što gledamo je očigledno i očekivano, ali najbitnija stvar za tako intenzivan utisak je što režiser ne dozvoljava ni sekundu da se opustimo niti da pobegnemo iz scene, prosto smo usisani u nju hteli mi to ili ne. Blizu smo Martinog lica koga sve više preplavljuju bolne grimase, pratimo Šonovu nadolazeću paniku i jednostavno imamo osećaj da nešto nije u redu ili da neće biti u redu. Neiskustvo kod roditelja i njihovo suočavanje sa nečim novim, kao i iskustvo u slučaju babice su činili da mi se naizmenično smenjuju strah i olakšanje.

Ovaj intenzivan segment prekida kadar sa naslovom filma i nakon toga se može reći da gledamo jedan sasvim drugačiji film. U drugom delu u određenim vremenskim razmacima pratimo dešavanja vezana za likove koji pokušavaju da izbegnu istinu o onome što se dogodilo. Jasno je da autor ne pokušava da se podudara sa intenzitetom prvo dela jer ostatak priče govori o drugačijem raspoloženju, ali imam utisak da su autori bili nesigurni šta tačno da ispričaju nakon tako efikasnog prologa.

Razočarao sam se što film koji počinje sa takvom specifičnošću o svojim likovima i takvom efikasnošću u stvaranju napete atmosfere tako brzo gubi trag o sopstvenoj svrsi. U teoriji ne postoji jednostavan način za rešavanje ovolike tuge, pa se Marta opredeljuje za ljutnju i izbegavanje bolne teme jer je alternativa previše teška za podneti. Postaje hladna prema svima, Šon postaje sve agresivniji, dok njena majka postaje dodatni pokretač razdora i problema sa svojim stavom da Šon nije dovoljno dobar za njenu ćerku.

Veći deo filma ispunjava tipično predstavljanje tuga ispunjene rutinama koje sada imaju drugačiji kontekst. Scene se nižu bez prave poente i to uskoro postaje frustirajuće, a ta frustracija kulminira scenama u sudu koje mi izgledaju prilično kliše. Iz serije The Crown sam znao da je Vanesa Kirbi odlična glumica i ovde nam predstavlja dirljiv portret tužne žene, dok je odličan nastup Šaje la Bafa, glumca sa ogromnim potencijalnom, zasenila nova problematična epizoda iz privatnog života.

Pieces of a Woman poseduje fantastičan polučasovni prolog i impresivne glumačke nastupe, ali kako priča odmiče tako sve više postaje prilično otupljen prikaz beskrajno složene teme koja zaslužuje mnogo više autorskog bavljenja i promišljanja.

moja konačna ocena: 7/10