Penny Dreadful (2014- )

Kada pogledamo unazad godinama, možemo na prste jedne ruke prebrojati serije horor žanra, a da su uz to kvalitetne, kako pričom, tako produkcijom i kastom. Nekako se prednost uvek davala drugim žanrovima, a horor bi bljesnuo tek s vremena na vreme. Međutim, sa velikom ekspanzijom i popularizacijom TV serija poslednjih 2-3 godine, TV kuće su se dale u poteru za sadržajem koji se razlikuje od drugih i koji će u moru novih serija privući gledaoce. Tako su se okrenuli i horor žanru, koji za razliku od drugih žanrova, bar kad je o serijama reč, nije bio toliko eksploatisan. Krenule su serije The Walking Dead, True Blood, American Horror Story, kao pravi predstavnici čistokrvnog horor žanra, a njihova ultra popularnost je otvorila vrata drugima. Tako su ove godine izašle dve horor serije, visoke produkcije, veoma poznatih kreatora i sa odličnim kastom. Jedna je The Strain, o kojoj sam već pisao, a druga je Penny Dreadful, o kojoj danas pišem.

Penny Dreadful je koprodukcija američke TV kuće Showtime i britanske Sky Atlantic. Kreator serije je izuzetno poznati scenarista, pisac i producent Džon Logan (John Logan) koji ima iza sebe prave blockbustere kao što su Skyfall, Gladiator, The Last Samurai, Rango, The Aviator, Any Given Sunday itd. Koproducent serije je takođe izuzetno poznati režiser i producent Sem Mendes. Naziv je dobila prema jeftinim britanskim publikacijama (koje su koštale jedan peni) koje su izlazile u 19. veku. Serija je startovala 28. aprila 2014. godine i prva sezona ima osam epizoda. Showtime je seriju obnovio za drugu sezonu sa novih deset epizoda.

Penny Dreadful je horor/drama smeštena u viktorijanski London. Priča je okupila razna, draga nam čudovišta, britanske i irske fantastike, a među njima i ona najpoznatija iz dela Oskar Vajlda, Brem Stokera i Meri Šeli, a to su Slika Dorian Greja, Drakula i Frankenštajn. Pored njih pojavljuju se i ostala čudovišta i mračne sile kao što su demoni, vukodlaci, vampiri, veštice itd. Međutim, prevarićete se ako mislite da će to sve biti prikazano na klasičan način i na izvol’ te. Ja sam se tako prevario, ali nije mi žao, ni najmanje.

Penny Dreadful 2

There is some thing within us all.

Pre nego što vas bliže upoznam sa radnjom, moram da napomenem još par „tehničkih“ detalja o seriji. Prvo, produkcija je na izuzetno visokom nivou, što se i te kako primeti. Drugo, angažovani su poznati glumci, kako „A liste“ tako i iz poznatih serija. Prije svaga tu je Eva Grin, jedna od najtraženijih glumica danas (300: Rise of an Empire, Sin City: A Dame to Kill For), Džoš Hartnet, Timoti Dalton (dovoljno je reći samo Džejms Bond) i ostali.

Penny Dreadful nam donosi viktorijanski London, mračan, prljav, ekstravagantan, opasan i divan u isto vreme. Priča prati Ser Malkoma Mareja (Timothy Dalton), plemića i jednog od najpoznatijih istraživača Britanskog Kraljevstva. On u pratnji vernog batlera Sembene (Danny Sapani) i misteriozne gospođice Vanese Ives (Eva Green), okuplja tim neobičnih i nadarenih ljudi kako bi uspeo da nađe svoju ćerku, koja je nestala pod misterioznim i mračnim okolnostima. Ta istraga će ih dovesti u razne opasne situacije i otkriti, delić po delić, mračnu istinu koja stoji iza svega toga.

Svaki lik je poseban po nečemu, ali to vam ostavljam da sami otkrivate na putu kroz mračni London. Međutim, za neke likove odmah znate po čemu su posebni, pre svega tu mislim na doktora Viktora Frankeštajna (Harry Treadaway) i Dorian Grej (Reeve Carney), dok za ostale, naslućujete, ali niste potpuno sigurni. Pre svega mislim na revolveraša Itana Čendlera (Josh Hartnett). Više govoriti o radnji bi vam samo pokvarilo užitak, tako da je i ovo dosta, ali mogu reći par stvari koje su aduti ove serije. O tehničkim stvarima kao što su produkcija, fotografija, kamera, režija i scenario ne treba mnogo govoriti jer dovoljno je reći da su na izuzetno visokom nivou, a to je i bilo za očekivati od udarnog dvojca Logan/Mendes koji nam je doneo Skyfall.

Penny Dreadful 3

Ono što je velika snaga i adut serije je glumačka postava i njihove izvedbe. Prvenstveno bi izdvoji Evu Grin, koja je svoju ulogu potpuno razvalila. Transformacije kroz koje je prošla tokom osam epizoda su potpuno neverovatne i pokazala je svoj izuzetan glumački potencijal i talenat i nema sumnje da ćemo je gledati u mnogim vrhunskim filmskim ostvarenjima u budućnosti. U nekoliko navrata njena izvedba je bila potpuno zapanjujuća i da postoji Oskar za glavnu žensku ulogu u serijama, bila bi bez konkurencije. Timoti Dalton, stari šmeker i Bond, je odličan u ulozi Ser Malkoma, plemića i istraživača, spremnog na sve kako bi ostavrio svoje ciljeve, ma kakvi oni bili. Džoš Hartnet, meni uvek drag, pa tako i ovde u ulozi američkog revolveraša, koji je pobegao iz SAD u London, a za sobom ostavio zastrašujuću tajnu. Mladi Hari Tridavej u ulozi ekcentričnog doktora Frankeštajna takođe odličan, a ovde moram istaknuti i sjajnog Rori Kineara u ulozi Frankeštajnove „kreacije“.

Atmosfera serije je fantastična. Mračni London 19. veka, sa bezbrojnim tajnama, ekstravagantnom zabavom od nanižeg sloja na prljavim ulicama i podrumima do aristokrata i njihovih bizarnih i bolesnih igrica, savršena je podloga za ovu misterioznu i mračnu priču i idealno „stanište“ dragih nam čudovišta i njihovih „potreba“. Muzika odlično prati radnju i zaokružuje sve posebne i kvalitetne delove u savršenu celinu.

Možda sam očekivao nešto drugo obzirom na aktere (monsteriće), ali ovo je jedan drugačiji prikaz kreatura iz mašte, uvijen u mračnu atmosferu i sporogoreću misteriju i njihov zajednički ples fenomenalnim glumačkim izvedbama čini ovu seriju jednom od najboljih ove godine. Ono što posebno raduje je to da je prva sezona tek načela priču i postavila odličan temelj za, nadam se, sezone koje će da dođu.

Velika preporuka od mene i uživajte.

9/10

Penny Dreadful 4