Paul (2011)

Posmatrajući film „Paul“ čini se da je njegova osnovna ideja nastala odstranjivanjem svih, već iskorišćenih prikaza vanzemaljaca, pokušavši da se stvori jedan nov, do sada neviđen pristup. Do sada smo u filmovima imali prilike da vidimo razne vanzemaljce, od zlih i agresivnih, poput onih u filmovima Alien ili Predator, pa do onih mirnih i dobroćudnih, ali i dalje misterioznih i za nas nepoznatih, kao što je to npr. bio E.T.

Međutim, Pol je nešto sasvim drugačijie. Osim što je po njegovoj spoljašnjsti očigledno da se radi o nekome ko nije sa ove planete, Polovo ponašanje potpuno je prepoznatljivo u svakom prosečnom Amerikancu. Naime, radi se o tome da je Pol nakon dugog boravka na našoj planeti potpao pod uticaj naše kulture, što je modifikovalo njegovu vanzemaljsku ličnost, učinivši je sličnijom našoj zemaljskoj, a samim time i pristupačnijom za kominikaciju sa ljudima.

Ukoliko bismo film „Paul“ želeli da uporedimo sa nekim sličnim, definitivno bi to bio film Ted (2012). Osnova priče za oba filma je otprilike ista, te je vrlo verovatno da je Pol makar delimično poslužio kao inspiracija za Teda. Razmislimo malo, baš kao Ted i Pol je neidentifikovana kreatura, koju karakteriše malo slobodniji i ne preterano kulturan rečnik, kao i sklonost zemaljskim porocima. Pri tome, moramo priznati da je plišani medvedić Ted za nijansu bezobrazniji, kao i veći hedonista u ovom poređenju. U ovom izlaganju se ispostavlja da je Pol prilično originalna zamisao, ali nije sasvim tako. Kao  dokaz pomenućemo samo jednog, veoma sličnog vanzemaljca pod imenom Gordon Shumway, nama daleko poznatijeg kao Alf. Verujemo da će svi uvideti sličnost.

paul

Osim same ideje o vanzemaljcu Polu, priča koja je izgrađena oko njega nije naročito fascinantna. Ova komedija osim prosečnog humora, nudi i veoma blagu dozu akcije. Ljubitelji naučne fantastike, zasigurno će u ovom filmu zapaziti i omaže filmovima poput E.T. the Extra-Terrestrial, Close Encounters of the Third Kind, X-Files i možda još neke na ovu temu. Pored Paula glavni likovi u filmu su takođe Grejm Vili (Simon Pegg) i Klajv Golings (Nick Frost), dvojica britanskih zaluđenika naučnom fantastikom, sa posebnim fokusom na sve što ima veze sa vanzemaljcima. Po ovome sudeći, Grejm i Klajv su idealni kandidati za upoznavanja pravog vanzemaljca. Međutim, njihovo stereotipno poimanje života van Zemlje, potpuno se kosi sa onime sa čime će se susresti. Na svu sreću, Pol je u potpunosti upoznat sa američkom kulturom, u stvaranju koje  je po svojim rečima i sam učestvovao, što je znatno olakšalo da se Grejm i Klajv sa njime brže sprijatelje i kreću u zajedničku avanturu.

Kompjuterska animacije Pola možda nije vrhunska, mada je zadovoljavajuća, ali to za film poput ovoga valjda i nije toliko bitno. Takođe, Set Rogen (Seth Rogen) je jednim delom vrlo dobro dočarao lik ovog otkačenog vanzemaljca, pozajmivši mu svoj glas. Film je režirao Greg Mottola (Greg Mottola), poznat po filmovima Superbad (2007) i Adventureland (2009), po humoru i kvalitetu veoma slični Polu, pa to neka bude i naša preporuka. Humor u filmu je zapravo tipično američki, sa jedva osetnim primesama britanskog.

Ovaj film vam zasigurno neće otvoriti nov pogled na život, ali vam može ponuditi novu perspektivu na život van naše planete i preispitivanje poimanja istog, na komičan način.

6/10

Autor: Nikola Milošev

Paul1