Patrick Melrose (2018)

Everything was usual. That was depression: being stuck, clinging to an out-of-date version of oneself.

Edvard St. Obin je engleski književnik i novinar, koji je najpoznatiji po seriji romana o Patriku Melrozu. Reč je o pet delimično autobiografskih knjiga (Never Mind, Bad News, Some Hope, Mother’s Milk i At Last) u kojima pratimo život junaka iz naslova. Producentske kuće Showtime i Sky Atlantic su stale iza ekranizacije ovih knjiga sa ukupno pet epizoda, a naslovna uloga je dodeljena Benediktu Kamberbaču (Benedict Cumberbatch).

Kroz pet epizoda ove mini-serije pratimo Patrika Melrouza, čoveka iz visokog staleža koji je odrastao u veoma disfunkcionalnoj porodici. U svakoj epizodi pratimo određeni segment iz njegovog života, sa brojnim flešbekovima i preplitanjem radnje i vremena. Na samom početku otkrivamo da je Patrik zavisnik od brojnih psiho-aktivnih supstanci, a ubrzo shvatamo da su za njegovo loše psihičko stanje zaslužni njegovi roditelji Dejvid (Hugo Weaving) i Eleonor (Jennifer Jason Leigh). U pet epizoda pratimo našeg junaka kroz zavisnost, zlostavljanje, oporavak i probleme koje muče svakog čoveka…

St. Obin knjige bazira na svom životu i to je glavni razlog što imamo fantastičan uvid i u svet dekadentne britanske aristokratije, ali i u svet zapostavljenog i zlostavljanog dečaka, koji je izrastao u disfunkcionalnog čoveka. Zbog toga pratimo svet beskorisnih i nadmenih ljudi sa nasleđenim bogatstvom, ali i čoveka čije očajno emocionalno zdravlje potiče još iz ranog detinjstva. U svetu velikih privilegija, Patrik se oseća veoma otuđeno, a kroz pet epizoda ćemo i sami shvatiti zašto.

Taj svet velikih privilegija je prepun nemoralnosti, pohlepe, okrutnosti i snobizma, što samo po sebi znači da članovi takvog društva najčešće ne mogu biti roditelji za primer. Patrikov otac Dejvid je zastrašujući i dominantni sadista, dok je njegova majka Eleonor alkoholičarka i zauzeta humanitarnim radom. Svako od njih loše utiče na Patrikovu ličnost, a posledice kombinacije zlostavljanja i odsutnosti vidimo u odraslom Patriku, koji je ironičan, otuđen i asocijalan. Njegov put od žrtve, preko zavisnika, do čoveka sa dobrim namerama je svojevrsni put modernog heroja i verujem da ćete, kao i ja, iz sveg srca navijati za njega. Svestan sam da je teško biti iznad ružnih ili teških istina koje su isprepletane u životima većine nas, ali ćemo podržavati Patrika da uz pomoć oproštaja pronađe put do života vrednog življenja.

Nakon pročitanih redova se da zaključiti da je ovo veoma mračna serija, ali nije sve tako crno. Iako se bavi ozbiljnim temama i u svoj narativ ubacuje pojmove poput heroinske zavisnosti, okrutnosti, narcisizma i demencije, Patrick Melrose je prepun crnog humora. Taj humor dodatno ističu oštri dijalozi i odlično karakterizovani likovi, od kojih je svako materijal i za gađenje i za žaljenje. Odličan scenario je poveren ljudima koji očigledno znaju svoj posao, počevši od sporednih glumaca, preko režisera do dizajnera setova. Svaka epizoda poseduje svoj stil i ton, a sve komponentne deluju skladno i na visokom nivou.

Kuriozitet je da je Kamberbač u onlajn intervjuu pre pet godina izjavio da bi voleo da tumači Patrika Melrouza, Hamleta na heroinu, tako da verujem da su se producenti i on lako i brzo dogovorili oko angažovanja. Mišljenja sam da se niko ne bi bolje snašao od njega u predstavljanju glavnog junaka, da je njegov kasting pun pogodak i da čitav projekat diže na viši nivo. Njegova gluma je tečna, sa izuzetnom fizičkom i psihičkom kontrolom, a nama ostaje da se divimo njegovim tehnikama, detaljima i tajmingu. Takođe, Hugo Viving i Dženifer Džejson Li su vredni svake hvale u ulogama Patrikovih roditelja.

Patrick Melrose je stilizovana, tragikomična mini-serija koja se na specifičan način bavi zlostavljanjem, zavisnošću, oporavkom i opraštanjem – u centar te priče je smeštena olupina od čoveka, koga fantastično dočarava Benedikt Kamberbač.[yasr_multiset setid=0 show_average=’no’]