Pandorum (2009)

U poslednje vreme je izašao malo broj dobrih sci-fi horora. Uprkos kritici koja ga nimalo ne štedi, ovaj film, po mom skromnom mišljenju, spada u dobre filmove, jer u potpunosti zadovoljava definiciju onoga što jeste sci-fi horor u izvornom smislu. Osim toga, može se svrstati i u kategoriju psiholoških horora.

Radnja filma se vrti oko dva člana posade, Pejtona i Bouera, koji se bude iz dubokog sna na naizgled pustom svemirskom brodu i koji ubrzo shvataju da ipak nisu sami na njemu. Takođe, njihov problem je, osim što su zbunjeni i dezorijentisani, što ne mogu da se sete osnovnih stvari o sebi, ko su, odakle su, otkud to da se nalaze na brodu i šta je njihov konkretni zadatak. Nakon sto čuju neke nedefinisane zvukove, Bouer kreće u istraživanje broda u potrazi za njima, dok Pejton ostaje u glavnoj kabini da ga navodi radio vezom. Tada klupko polako počinje da se razmotava i otkrivaju zastrašujuće činjenice, nakon čega nastupa borba za goli život i preživljavanje im postaje glavni prioritet.

Ovo je prilično originalan i zanimljiv film. Scenario je solidan, sa efektnom uvodnom scenom, i pažnja ne popušta do samog kraja. Gledalac se prosto uvodi u brod i istražuje ga zajedno sa glavnim likovima. Veliki plus je solidan broj obrta, dok se kao mana može navesti da se glavnim glumcima moglo dati malo više prostora. Što se tiče specijalnih efekata, koji su najbitnija karakteristika svakog sci-fi projekta, oni su podbacili u ovom filmu i producentske pare uložene u film se nisu vratile (uloženo četrdeset miliona dolara – film zaradio devetnaest miliona dolara) i zbog toga većina ovaj film smatra jednim velikim promašajem.

Činjenica je da je dobro osmišljen, ali doduše ne tako dobro realizovan. Veći deo filma je u mraku, ne samo u bukvalnom smislu, već i po pitanju saznanja o radnji i pokušaju otkrivanja, jer tek pred kraj filma neke stvari postaju jasnije. Napetost raste svakim trenom kako film odmiče, ali se ne nude konačni niti konkretni odgovori. Dešavanja su jako zanimljivo obrađena, scene su dinamične, prebacuju se velikom brzinom jedna sa druge, dok je ključni element misterije filma pri kraju odlično osmišljen i u pravo vreme ubačen.

Bouera glumi sjajni glumac mlađe generacije Ben Foster (Ben Foster), koji u ovoj ulozi odskače od njegovih ustaljenih bed gaj uloga. To je veliki plus, pogotovo što ovom glumcu predviđam sjajnu karijeru ako nastavi sam birati uloge, a ne da uloge biraju njega. Pejtona glumi sad već veteran Denis Kvejd (Dennis Quaid), solidan glumac o kome ne treba trošiti previše reči, dok njegov “alter ego“ glumi lepuškasti Kem Gigandent (Cam Gigandet), poznat po ulogama u filmovima Experiment i Priest.

Kao što sam spomenula, smatram ga jednim od boljih sci-fi horora izašlih u zadnje vrijeme. Solidan je i na psihološkom planu, jer su unutrašnja preživljavanja likova akcentovana i jako zanimljivim scenarijom, dobrim glumcima i majndfak krajem koji obećava neki budući nastavak.

7/10

pandorum18