Palmer (2021)

Palmer je američki dramski film koji je premijerno prikazan na striming platformi Apple TV+ pre nekoliko dana. Film potpisuju režiser Fišer Stivens (dobitnik Oskara za dokumentarac The Cove) po scenariju Šeril Gerero, dok se u glavnoj ulozi nalazi Džastin Timberlejk čiji lik se vraća u svoj rodni grad nakon služenja dvanaestogodišnje zatvorske kazne. Palmer stiže u dom bake Vivijen koja ga je odgojila, suočen sa uspomenama na slavne dane i sumnjičave članove lokalne zajednice.

Kako saznajemo, Palmer je bio odličan sportista u srednjoj školi i dobio je sportsku stipendiju za prestižan univerzitet. Prošao je put od heroja rodnog grada do osuđenog kriminalca. Stvari se komplikuju kada njegova problematična komšinica Šeli nestane iz kuće, ostavljajući svog sedmogodišnjeg sina Sema samog i na meti nasilnika. Ono što je zajedničko za Palmera i Sema je da se osećaju drugačije u odnosu na ljude oko sebe, a Palmer će od početne odbojnosti prema Semu postati brižan i zaštitnički nastrojen.

Iako je prošlo dvanaest godina Palmerov rodni grad, kao ni građani koji žive u njemu, se nisu puno promenili – ljudima je i dalje omiljena aktivnost ogovaranje i osuđivanje. Prijatelji se prema Palmeru ponašaju kao u stara dobra vremena, dok ga svi ostali gledaju ispod oka sa prigušenim pozdravom i klimanjem glavom. Mi u početku ne znamo zbog čega je Palmer završio u zatvoru, ali kada bi ga neko to pitao on bi verovatno direktno odgovorio.

Kao što se i očekuje, centralni lik i priča koja se odvija oko njega nisu nešto posebni ili jedinstveni. Palmer nije ni žrtva, niti čovek sa nekom neviđenom plemenitošću, već pojedinac koji je načinio veliku grešku, odslužio svoju kaznu i ne pokušava da sakrije svoju prošlost ili da se pravda za svoje postupke. Možda nam to iz naše perspektive ne deluje kao nešto veliko, ali je u datim okolnostima veoma značajno. Mnogo toga visi nad glavom ovog mladog čoveka dok se trudi vrati život u normalu.

Najveći kvalitet ovog filma se ogleda u tome što mu je srce na pravom mestu. Priča nije složena, a  Palmerove planove da nađe posao i gleda svoja posla remeti činjenica da je dolaskom Sema u njegov život preuzeo mnogo više odgovornosti nego što je planirao ili očekivao. Sem mu pomaže da otkrije koliko toga je propustio u sopstvenom životu i postaje objekat kanalisanja njegove pristojnosti i dobrote. Palmer postaje nezvanični staratelj deteta i uspostavljaju odnos pun malih trenutaka međusobnog saosećanja i iskrenosti.

Vidimo kako ljubav i pažnja zaista mogu promeniti nečiji život, kao i posredne poruke o važnosti strpljenja i tolerancije. Sem voli stvari koje društvo smatra da su namenjene devojčicama zbog čega postaje predmet redovnog maltretiranja i jedan je od retkih koji ne sudi Palmeru. Odlaskom majke se oseća izgubljeno i u Palmeru vidi oca koga nikada nije imao. Timberlejk u glavnoj ulozi pruža sasvim pristojan nastup u kome ne vidimo neku evoluciju njegovog lika, nego isticanje njegove ranjene, ali žilave spoljašnjosti, dok je klinac zaista beskrajno simpatičan.

Palmer je sentimentalna i iskrena drama koja uspeva da premaši moja skromna očekivanja iako luta dobro poznatom teritorijom – film sa iskrenom pričom, nekoliko dirljivih momenata i srcem na pravom mestu.

moja konačna ocena: 7/10