Pacific Rim (2013)

U godini punoj raznih spektakl blokbastera ovaj je našao svoje mesto među onim boljima, najviše zahvaljujući imenu koje stoji iza njega – Giljermo del Toro (Guillermo del Toro). Da se razumemo, nisam se ni nadala nekom bombastičnom originalnom iznenađenju, ali nisam razočarana, bar ne previše, onim sto sam pogledala. Film je odrađen sasvim solidno i prilično je gledljiv.

Radnja filma se dešava u našoj bližoj budućnosti i ljudski rod je suočen sa najgorom pretnjom do sada, svakodnevno se bori za opstanak protiv opakih, nemilosrdnih stvorenja/čudovista nazvanih kaidžu. Njihove osnovne karakteristike su da su teški po nekoliko hiljada tona, da nisu došli iz svemira kako se uvek mislilo da će se desiti nego sa dna Tihog okeana gde je otvoren portal između dimenzija i zahvaljujući tom portalu i dalje dolaze. Obučeni tim koji se bori protiv njih metodom stvaranja velikih borbenih robota pod imenom “Jegeri” vodi maršal Pintekost (Idris Elba) koji nakon nekog vremena biva zamenjen alternativom, ali odluči da radi u tajnosti iskreno verujući u uspeh svog načina borbe protiv čudovista. U ostvarenju cilja će mu pomoći mladi pilot Rejlif (Charlie Hunnam), njegova najbolja učenica Mako Mori (Rinko Kikuchi) i mnogi drugi. Međutim, postavlja se pitanje da li je samo verovanje dovoljno da sve uspe ili su potrebne i malo veće žrtve koje moraju biti date kako bi se spasilo čovečanstvo.

Giljermo Del Toro je ujedno reditelj, scenarista i producent filma u koji je uloženo oko 180 miliona dolara. Projekat je ispunio svoj primarni cilj, bio je veliki hit među letnjim blokbasterima, ali nije sve tako idealno kao što se čini. Film je pun rupa koje su sve redom klišeirane na najgori i najviše poznati mogući način. Patetika se nije mogla izbeći, kako u početnoj žrtvi i stvorenoj budućoj odmazdi, tako ni u velikim žrtvama tipa Armagedon posle kojih je sve bajno i super. To je definitvno najveći minus filma i karakteristika koju većina gledalaca najviše zamera.

pacific-rim04

Sa druge strane, scene borbe su zaista efektne, vizuelno deluju impresivno i predstavljaju najjači deo filma. Nijedan drugi projekat ovog leta i ove kategorije (možda jedino Man of Steel) mu ne može prići u smislu kako je sve osmišljeno i urađeno. Način funkcionisanja robota je jako zanimljiv i inovativan, dok su kaidžu čudovista super urađena i deluju zastrašujuće. U tom segmentu filma nije omanuto i tu se uradilo baš sve što se moglo uraditi. Jedan veliki plus za vizuelni utisak.

U filmovima ovakvog tipa ne treba pričati puno o glumi, jer je i nema previše. Ipak, ja ću se dotaći samih glumaca i utiska kog su ostavili na mene u svojim rolama. Da nema sjajnog glumca Idrisa Elbe, koji je jako harizmatičan i talentovan glumac, film bi jos više izgubio na važnosti. Čarli Hanam jeste dobar glumac, ali nikako sjajan i treba mu još minimum petnaest godina filmskog iskustva da bi gledaoci stekli pozitivniji utisak. Kada sam ga gledala u filmu imala sam osećaj da će da iskoče i ostali glumci iz popularne serije Sons of Anarchy, jer definitivno nije izašao ni malo iz svog lika koga glumi godinama u toj seriji – Džeksa Telera, ni fizički, ni gestikulacijama, a kamoli dijalogom tj. načinom govora. Nisam bila daleko od svoje pretpostavke jer je i Ron Perlman (Ron Perlman), koji u Sons of Anarchy glumi njegovog očuha dobio svoj udeo u filmu, kao zanimljivi trgovac kaidžu organima, mada je njegova rola bila efektna i zabavna. Takođe, zabavni i specifični u sporedim rolama su bili i naučnici koji rade za dobre momke – Čarli Dej (Charlie Day) i Burn Gormen (Burn Gorman).

Međutim, iako sam navela dosta negativnih zapažanja, ovo je jedan glomazan projekat pun efektnih scena koje će vas ostaviti bez daha, jako uzbudljiv i veoma zabavan blokbaster. Zato i dobija prelaznu ocenu i preporuku da ga pogledate.

6/10

PACIFIC RIM