Orphan Black (2013-)

Kada pratite mnogo serija polako, ali sigurno dolazi do zasićenja i sve je teže naći neku novu koja će se kvalitetom ugurati u ionako gust raspored. Tako se desi da mnoge nakon odgledanog pilota ne prođu dalje. Međutim, kada serija ima sve što je potrebno da vas zadovolji u potpunosti, gust raspored ne predstavlja problem uopšte. Doduše, ovu sam seriju probao kad se tek pojavila i odgledao par epizoda. Bila mi je dobra, ali se nekako izgubila iz vida pod naletom nekih drugih. Međutim, nedavno sam joj opet dao šansu i zbrisao tri sezone u rekordno kratkom vremenu. Razlog je jednostavan. Orphan Black je fenomenalna serija.

Orphan Black je priča o Sari Mening (Tatiana Maslany), buntovnoj mladoj ženi koja odlučuje da je dosta bilo ludila u njenom životu. Ta odluka je nagoni da svog partnera Vika (Michael Mando), narkomana i sitnog kriminalca, ostavi i beži sa novcem koji su zaradili u poslednjem poslu. Cilj joj je da ode do brata Feliksa (Jordan Gavaris) i da pronađe ćerku Kiru koja živi sa gospođom S, istom ženom koja je odgojila Saru i njenog brata. Čekajući na železničkoj stanici primećuje jednu ženu koja skida svoje stvari i izuva cipele. Prilazi joj polako i u momentu se žena okreće, kratko pogleda u Saru i baca se pod voz. Saru obuzima užas, ali ne toliko što se žena bacila pod voz, već zbog toga što ta žena izgleda identično kao ona…

Orphan Black je serija poznata skoro svima koji iole prate filmove i serije, tako da nije nikakva tajna da se u njoj radi o klonovima. Međutim, klonovi su tek početak priče, a ono što se dalje razvija će zadovoljiti, siguran sam, i one prilično zahtevne gledaoce. Ono što je mene navuklo, da se tako izrazim, na ovu seriju je prvenstveno priča, a potom možda isto toliko fenomenalna uloga/uloge Tatjane Maslani. Priča je sama po sebi specifična, obzirom da se radi o klovnovima, ali isto tako i po načinu na koji je ispričana, pri tome mislim na dinamičnost serije koja vozi punim gasom sa tek ponekim kratkim usporavanjem. Stalno vas vuče napred, postavljajući stalno pred vas nova pitanja, likove i misterije.

Orphan Black 3

Kako otkrijete jedan odgovor, dva nova pitanja iskoče vodeći vas u još jednu misteriju sa još likova koji opet nose nova pitanja, misterije i likove. Samim time ne dolazi do zamora materijala nego vas hrani dalje, a vi želite samo još toga. Priča na svom putu zalazi u različite žanrove i vešto ih kombinuje. Tako jedna sci-fi drama poprima elemente trilera, akcije, komedije, ponekad i horora, a sve to je odlično izbalansirano da ne prelazi granicu i da niti jedan od tih žanrova preuzme primat. Ovim potezom, koji je po meni fenomenalan, kreatori serije su uspeli privući široku publiku različitih interesa, o čemu uostalom govori i velika popularnost serije.

Da bi se jedna ovakva priča uspešno realizovala na opisani način potrebni su joj joj isto tako impresivni likovi da je iznesu do kraja. Orphan Black ih svakako ima, a glavna zvezda serije je Tatjana Maslani. Ona tumači više likova, pet glavnih i još toliko (ako sam dobro izračunao) koji se na kratko pojave. Kako su u pitanju klonovi, ti likovi izgledaju fizički identično, ali po svemu drugom su potpuno različiti. Upravo ta sposobnost da odigra toliko različitih likova, a potpuno uverljivo me potpuno oduševilo kod ove glumice, tako i da ne čudi nominacija za Zlatni globus i Emmy, kao i brojne nagrade koje je osvojila Tatjana Maslani za ove uloge. Gledajući interakciju ovih istih, a tako različitih likova je pravo uživanje jer u tom odnosu mešaju se različite emocije, isto kao što se mešaju žanrovi u priči Orphan Black. Ljubav, mržnja, zavist, radost, ludilo, razne emocije i psihološka stanja, Tatjana nam izuzetno uverljivo prenosi i jedino što nam ostaje je da potpuno uživamo.

Orphan Black 4

Koliko je ona uverljiva i temelj ove serije, toliko su odlični i ostali likovi bez kojih Orphan Black ne bi bio tako uspešan. Tu prvenstveno mislim na sjajnu ulogu Džordana Gavarisa kao Sarinog brata Feliksa. Feliks je inače gej, slikar i potpuno otkačen. On je Sarin najveći oslonac, a samim time i poligon gde eksplodiraju sve posledice Sarinih izbora i ne samo Sarinih već i ostalih njenih sestara. Kao takav lik, Feliks je zadužen i za komičnu stranu serije. Ima još mnogo likova dočaranih sjajnim ulogama glumaca koji ih igraju, ali to ostavljam vama da otkrivate kako ne bih pokvario razna iznenađenja, kojih ova serija i te kako ima. O tehnikalijama neću pisati, samo ću reći da su na visokom nivou i u potpunosti prate ovako sjajnu priču i likove.

Orphan Black je prvenstveno kompleksna i iznimno zanimljiva priča koja, igrajući se sa različitim žanrovima, se polako, ali sigurno uvlači pod kožu gledaoca. Fantastične uloge Tatjane Maslani i ostale glumačke ekipe su onaj specijalni sastojak koji će vas potpuno očarati i navući na ovu seriju. Serija je obnovljena za četvrtu sezonu i nestrpljivo se očekuje njen početak.[yasr_multiset setid=0 show_average=’no’]