One Flew Over the Cuckoo’s Nest (1975)

Što se mene tiče ocjena na IMDB-u za ovaj film može i da se zaokruži na devet i opet bi bila premala. Ovo je definitivno jedan od najboljih filmova svih vremena, po svim merilima i karakteristikama: po režiji, glumi, po samoj priči, značaju u tom vremenskom periodu, a tek sada, po onome što predstavlja i simbolizuje u filmskom svetu, a da ne pričam o samom sveukupnom neoborivom kvalitetu projekta.

Radnja filma počinje kada se MekMarfi (Jack Nicholson), jako slobodouman čovek u ranim tridesetim, prebacuje iz zatvorskog pritvora u psihijatrijsku bolnicu zbog ispitivanja da li je zapravo lud. Zatvoren je zbog niza sitnih kriminalnih dela od kojih se ističe “silovanje“, u ovom slučaju seksualni odnos sa devojkom koja nema osamnaest godina. U toj mentalnoj ustanovi “vlada“ izvesna bolničarka Račed (Louise Fletcher) koja grupnim terapijama i velikim dozama lekova, prvenstveno umirujućih sredstava, oduzima pacijentima individualnost i svaku zelju da išta promene. MekMarfi se ne miri sa tim od samog početka, pokušava na svaki mogući način osvestiti par pacijenata i povesti pobunu protiv strogih i često besmislenih normi, a time dolazi u sukob s bolničarkom Račed i sistemom koji ona predstavlja.

Ovaj projekat je maestralno delo Miloša Formana (Milos Forman) koji je jedan od najboljih režisera ikada. Najpoznatiji je po mjuziklu Hair, kao i po filmovima Amadeus, The People vs. Larry Flynt, Man on the Moon i drugim poznatim naslovima. Ovo nije film o ludilu kao što mnogi odmah pomisle – ovo je zapravo film o slobodnom duhu čoveka koji je zarobljen u kavezu, ovo je psihološka studija o ljudskom ponašanju i ljudskoj prirodi u datim situacijama. Jedna normalna osoba u tom okruženju može da napravi neku razliku, bar pokušati da vrati mrvu poverenja u izgubljeno dostojanstvo i ljudskost pacijenata koji su tu već duže vreme, pa su potpuno otupeli na sve.

one-flew-over-the-cuckoos-nest-4

Što se tiče glume, Nikolson briljira, ali malo je poznato da nije bio prvi izbor Miloša Formana. James Caan je odbio ulogu, a bili su jos razmatrani Marlon Brando i Gene Hackman. Možda je i i najboljem pripala, jer je Nikolson toliko moćan u svojoj maloj predstavi da je dobio i Oskara za ovu ulogu. Jednostavno pleni svojom pojavom, zauzima celi prostor i jako je upečatljiv. Odlična je bila i hladna i dominantno bolesna bolničarka Račed, koja je zapravo bila poslednji izbor režisera, kada su ulogu ranije odbile Anne Bancroft, Colleen Dewhurst, Geraldine Page, Ellen Burstyn i Angela Lansbury. Od ostalih ću da istaknem tada mladog Denija DeVita (Danny DeVito) u jako simpatičnoj ulozi ludaka, kao i mucavca kog je odglumio Bred Durif (Brad Dourif). Najbolji “ludak“ je definitvno bio „native american“ Bromden kog je odglumio pokojni Vil Sampson (Will Sampson), koji je po meni najbitnij lik u filmu, uz Nikolsonov. Njihov odnos i sam kraj filma je jako simbolično urađen (apropo – podariti govor(život) i smrt), oni koji su gledali ili će gledati film će shvatiti šta sam htela reći.

1975. godine „Let Iznad Kukavičjeg Gnezda“ je osvojio svih pet najvažnijih nagrada Oskar: za najbolji film, glavnog glumca, glavnu glumicu, reditelja i za najbolje adaptirani scenario.

Ovaj film predstavlja nezaobilazni i „must see“ klasik u životu svakog filmofila koji možete uvek pogledati i uvek se iznova oduševiti, jer kvalitet ovog filma ne zastareva.

10/10

one-flew-over-the-cuckoos-nest-11