O Brother, Where Art Thou? (2000)

Braća Džoel (Joel Coen) i Itan Koen (Ethan Coen) su cenjeni filmski radnici čiji su otkačeni, visoko stilizirani i do detalja odrađeni filmovi stekli kultni status. Ovog puta su se posvetili adaptaciji Homerove „Odiseje“, čiju su radnju smestili u konzervativni jug SAD-a, sredinom tridesetih godina prošlog veka.

Film otvara zatvorska farma iz koje beži trio čudnih zatvorenika po imenu Everet, Pit i Delmar. Oni iz zatvora ne beže kako bi se napokon dočekali slobode, već isključivo zbog toga što Everet krije veću količinu novca koju sakrio pre hapšenja. Tokom traganja za novcem trio doživljava niz zanimljivh pustolovina i upoznaje dosta ljudi, među kojima su prodavac biblija, slepac koji je vlasnik radio stanice, pljačkaš banke sa „bejbi fejsom“ i pevač koji je prodao dušu đavolu. Sticajem okolnosti trio postaje bitna karika u lokalnim političkim izborima dok im je šerif sa svojom ekipom non-stop za petama.

Braća Koen majstorski povezuju starinske filmove sa savremenom kinematografijom. Ovaj film se sa pravom može smestiti sa klasicima koji su izlazili tridesetih godina prošlog veka, koji su predstavljali kombinaciju komedije, krimića, drame i mjuzikla. Stiče se utisak da su sebi dali previše oduška i prepustili se eksperimentisanju, tako da projekat ima odlične scene, fotografiju i režiju, ali i nekoliko relativno slabih i skoro besmislenih scena. Sa druge strane, projekat oplemenjuje savršeni saundtrek koji predstavlja mešavinu gospela, džeza i bluza. Odlična gluma u potpunosti prati ono što su scenaristi zamislili i stvara se autentičan osećaj i utisak.

Filmom prednjači harizmatični Džordž Kluni (George Clooney), koji ovim filmom, a kasnije i projektom The Men Who Stare at Goats, stiče naklonost ljubitelja nezavisnog filma. Društvo mu prave genijalni glumci i miljenici režisera Džon Turturo (John Turturro), koji prikazuje još jedan autentični i originalni performans, i Džon Gudman (John Goodman) u veoma zanimljivoj ulozi prodavca biblije. Vredi spomenuti  i Tima Blejka Nelsona (Tim Blake Nelson), velikog prijatelja braće Koen, i Holi Hanter (Holly Hunter), koja iznela ulogu nedovoljno karakterizovane Evertove supruge.

Ovo nije najbolji film rediteljskom dua, ali ima sve kvalitete da to bude. Drugačija atmosfera, odlični gluma, zanimljivi, Oskarom nominovani scenario i majstorska režija stvaraju odličnu zabavu koja će vam, i pored nekoliko nelogičnosti i besmislenih scena, ostati u lepom sećanju.

8/10

o-brother-where-art-thou1