Nueve Reinas/ Nine Queens (2000)

Nueve Reinas ili na engleskom Nine Queens je argentinski krimi-triler koji u ovoj državi ima status kultnog klasika. Režiju i scenario potpisuje Fabijan Bjelinski kome je ovo bio debitantski film, a nakon njega je snimio samo još jedan, El Aura, pre svoje prerane smrti. Kao što to obično biva, Ameri su odradili svoj rimejk Criminal iz 2004. godine sa finom glumačkom ekipom koji ipak nije prošao najslavnije.

Radnja filma prati dvojicu prevaranata Huana (Gaston Pauls) i Markosa (Rikardo Darin) koji se nakon slučajnog susreta na benzinskoj pumpi dogovaraju da jedan dan rade zajedno. Posle nekoliko sitnih prevara dolaze u situaciju da se umešaju u posao vredan nekoliko stotina hiljada dolara. Posao se odvija u hotelu u kome radi Markosova sestra Valerija sa kojom nije u najboljim odnosima, a na videlo izlazi i njegova prevara vezana za nasledstvo. Kako ulozi rastu, tako rastu dvoličnost i prevare i postaje sve teže otkriti ko koga vara i zašto.

U filmovima koji se vrte oko prevare obično ima više akcije od dijaloga, ali je u ovom Argentincu situacija drugačija. Priča počinje polako, Huan zbog pohlepe ponavlja trik koji je već prošao i biva uhvaćen, ali tada vidimo prvu od mnogih Markosovih prevara kojom spašava Huana. Stari Markosov poznanik i odličan falsifikator Sandler poseduje komplet kvalitetno plagiranih poštanskih markica velike vrednosti, pa poziva Markosa da mu pomogne u prodaji. S obzirom da imaju dogovor da ceo dan provedu zajedno, Huan dobija svoje učešće u kombinaciji.

Tokom čitavog filma Huan i Markos testiraju granice svojih prevara, a samim tim i jedan drugog. S obzirom da su likovi dvojica prevaranata, neminovno je da će pre ili kasnije pokušati da prevare svog partnera. Huan, barem u početku, poseduje određene moralne granice koje čine da se oseća neprijatno prilikom izvršenja nekih prevara, ali ipak mogućnost zarade savlađuju te granice. Sa druge strane, Markos je brzi tip koji na prvi pogled deluje kao da bi rođenu majku prevario za koji dolar, a kako radnja odmiče taj utisak samo potvrđuje.

Kako vreme odmiče i kako potencijalni veliki posao postaje prioritet, tako film postaje vrtlog raznoraznih sumnjivih, živopisnih i temperamentnih tipova koji na ovaj ili onaj način učestvuju u razmeni. Gotovo svaka scena izaziva da se zamislimo šta se tačno odvija, ko koga tu vara i sa kojim razlogom. Ukoliko vam malo popusti koncetracija možete izgubiti tok radnje, ali je za veliku pohvalu što se na samom kraju sve lepo objasni. Ne troši se vreme na nepotrebne scene nego svaki dijalog i svaka scena logično vode do sledeće i sve kulminira iznenađujućim raspletom. Pojedinci zameraju što je taj rasplet pomalo neverovatan, ali se meni prilično dopao.

Film poseduje dosta pokreta kamere i brzu montažu tako da je i sa vizeulne strane sve vreme prilično zanimljiv i energičan. Dosta scena je smešteno na ulicama Buenos Airesa, pa imamo priliku da neposredno i autentično ispratimo užurbani grad preplavljen gužvom, a samim tim i prevarantima svih mogućih vrsta. Posredno vidimo posledice raspada nacionalne ekonomije, koja je dovela do gubitka višemilionske ušteđevine Argentinaca. Ako bih eventualno morao da navedem neku manu, to bila činjenica da se nekoliko potencijalno veoma zabavnih likova veoma brzo sklanja iz filma.

Nueve Reinas je uskovitlana argentinska kombinacija prevare, mašte i sumnjivih tipova – krimi triler bez sekunde praznog hoda i pravi izbor za ljubitelje žanra.

moja konačna ocena: 9/10