Now You See Me (2013)

Mnogi već danima pričaju o ovom filmu, tačnije otkako je izašao, puni su hvale za njega, iskazuju kako su oduševljeni samom koncepcijom, glumom i ostalim bitnim karakteristikama filma. S obzirom da se već nekoliko puta mišljenje većine nije poklapalo sa mojim, sa velikom rezervom sam odgledala film, vodeći se mišlju da ću verovatno ostati uskraćena za tu njihovu oduševljenost. Međutim, ovaj put nisam, itekako nisam. Odličan film, pravi primer projekta koji u punom sjaju i u potpunosti ispunjava samo jedan cilj – da zabavi gledaoca, što je zapravo i osnovna definicija i cilj filma u generalnom pogledu.

Priča prati tim mađioničara koji su trenutni hit u svetu. Oni su opljačkali banku za vreme svog nastupa, a plen podelili oduševljenoj publici, a bandu čine Denijel (Jesse Eisenberg), Merit (Woody Harrelson), Henli (Isla Fisher) i Džek (Dave Franco). Predstave koje izvode i u kojima dele ukradene pare se uvek dešavaju na drugim kontinentima. Specijalni FBI agent Dilan (Mark Ruffalo) je odlučan u nameri da ih privede pravdi i raskrinka. Da bi to uspeo mora da radi sa lepom radnicom Interpola Almom (Melanie Laurent). Posle neuspešnih poteza da ih privede, Dilan se obraća stručnjaku Tejdijusu (Morgan Freeman), koji je i sam nekada bio mađioničar, a sada radi na raskrinkavanju istih.

Zaista sam uživala svake sekunde gledajući i prateći ovaj film. Kompleksan je, zanimljiv, dinamičan i drži pažnju. Potrebno je obratiti malo pažnje na sporedne detalje i radnje koje se odvijaju uporedo sa glavnom kako bi sve bilo jasnije. Glavni junaci i sve bitno u vezi njih je prikazano u prvih deset minuta, dok posle toga nije obraćano pažnje na njihovoj daljoj karakterizaciji i razvoju. Taj detalj je možda najveća mana filma, ali je činjenica da bi radnja izgubila na brzini ako bi se više posvetilo samim likovima. Osim toga, pojedinci zameraju što se radnja ne skoncetriše samo na njih, jer dobar deo „slave“ pripada FBI  agentima, koji u pojedinim situacijama izgledaju prilično ranjivi i naivni. Ceo projeakt vizuelno izgleda lepo i na tehničke strane nemam nikakvih zamerki.

Glumačka postava je jako dobra. Četvoro glavnih junaka predstavljaju odličan tim. Kasting je odrađen sjajno i svako se snalazi u svojoj ulozi. Uverljivi su, zabavni i mistični, i kao grupa, i svako ponaosob, na svoj način. Ajzenberga nikada nisam preferirala, iako sam pogledala The Social Network gde je bio odličan, ali mislim da ću posle ovog filma da malo više obratim pažnju na njegove radove. Imamo dva starija velikana, Majkla Keina (Michaela Caine) i uvek odličnog i zanimljivog Morgana Frimena, čije su uloge ipak malo gurnute u stranu i mišljenja sam da nisu dovoljno iskorišćeni. Vudi Harelson, jedan od top glumaca po mom mišljenju, i mladi Dejv Franko su takođe solidno odradili svoj deo i zaslužuju sve pohvale.

Svima preporučujem da pogledaju ovaj film i da se zabave. Ne tražite smisao, pouku ili neko skriveno značenje. Drži svu vašu pažnju od početka do samog kraja i nećete ostati razočarani. Ovo je “čistokrvni“ zabavni blokbaster u svom punom sjaju, kakvi bi inače blokbasteri i trebali biti.

7/10

NOW YOU SEE ME