Non Stop (2014)

Katalonski režiser Žaume Koljet-Sera nakon (Jaume Collet-Serra) (Unknown, 2011.), nastavlja saradnju sa producentom Džoelom Silverom i glumcem Liamom Nisonom (Liam Neeson). Stavio je autorski pečat na napeti triler po scenariju koji su zajednički kreirali: Džon Ričardson, Kristofer Rouč i Rajan Ingl. Sama priča ima brojne reference na tragične događaje iz 09/11, jer razmatra pitanje: koliko sistem može da garantuje bezbednost da se na putovanjima ne dogodi neka nezgoda koja bi ugrozila živote nedužnih građana?

Premisa ovog trilera otmica je bila samo početak navodi nas na zaplet koji u centru događaja stavlja američkog federalnog vazduhoplovnog šerifa. Bil Marks (Nison) je čovek problematične prošlosti koji svoje traume utapa u alkoholu. Kada na međunarodnom letu na relaciji Njujork – London dobije poruku uznemirujućeg sadržaja, Bil mora da razotkrije misterioznog pošiljaoca kako bi spasao živote nevinih putnika…

Dinamična, vremenski i prostorno ograničena radnja, sa pažljivo doziranom tenzijom, iziskuje punu pažnju publike dok nastoji da detektuje ko je ovde dobar, a ko loš momak. Korišćenjem sofictirane tehnologije umešna režija postiže željenu klaustrofobičnu atmosferu, u kojoj glavni junak mora da razreši jednačinu sa više nepoznatih i to u kratkom vremenskom roku (let traje oko šest sati).

Priča poseduje i dobro razrađen sociološki aspekt, jer u kontekstu dramatičnih dešavanja na visini od nekih 10.000 metara, govori o paranoji koja je zahvatila čitav sistem, pa je privatnost svakog građanina odavno kompromitovana iz navodno opravdanih razloga (postoji obimna baza podataka koja široko otvara vrata raznim manipulacijama i zloupotrebama i to pogotovo od strane medija).

Non-Stop 2

Izbor Nisona za glavnog protagonistu jeste pun pogodak, jer je verodostojno oslikao policajca koga je zub vremena pretvorio u hodajućeg duha, ruiniranog marginalca koga mnogi izbegavaju ili jednostavno sažaljevaju. Harizma koju ovaj markantni Irac poseduje nesumnjivo je ponovo došla do izražaja i značajno uzdigla njegov lik u čoveka od poverenja koji je, uprkos svemu, u stanju da svoj posao dovrši do kraja. Od sporednih rola, vredni pažnje su proslavljena Džulijan Mur (Julianne Moore) i relativno anonimna Mišel Dokeri (Michelle Dockery), jer su nam približile ženske likove na jedan  prirodan način. Obe veoma spontano reaguju u dramatičnim okolnostima, kada je sudbina putničkog aviona totalno neizvesna i brojni život vise o koncu.

Moram da istaknem i sugestivne muzičke aranžmane, jer su efektno uklopljeni u pojedine segmente filma, što samo podiže stepen uzbuđenja koji se prenosi na poklonike žanra. Mada pati od uobičajenih preterivanja, tako karakterističnih za akcione trilere, ipak zaslužuje da mu poklonite vašu pažnju, jer vas dobro zabavlja, a na momente i podiže nivo adrenalina.

Miks akcije i detekcije, uz solidno osmišljenu dramaturgiju, meni je dao otprilike ono što sam i očekivao. Jako dobro i sasvim preporučljivo, a još ako ste fan Liama Nisona, definitivno ovo nemojte da propustite. [yasr_multiset setid=0 show_average=’no’]

Autor: Boban Marković