Nobody (2021)

Bob Odenrkik je all around kul tip koji je najpoznatiji po ulozi mutnog advokata Sala Gudmena u serijama Breaking Bad i Better Call Saul. Ovoga puta je izašao iz svoje zone komfora i tumači glavnu ulogu u ovom akcionom trileru koji potpisuju režiser Ilja Naišuler i scenarista Derek Kolstad koji stoji iza trilogije John Wick. Film je distribuirala kompanija Universal Pictures.

Odenkirk predstavlja Heča Mansela, koji posle nekoliko scena ostavlja utisak potcenjenog i generalno dosadnog čoveka sa kim se naslov iz filma može lako poistovetiti. Nakon provale dvoje lopova Heč odbija da brani svoje ukućane, što nailazi na veliko razočarenje kod njegove rodbine i kolega. Incident predstavlja inicijalnu kapislu za njegov dugo potisnut bes i ratoborne instinkte. Heč preduzima korake koji će otkriti njegove mračne tajne i smrtonosne veštine, ali će zbog toga postati meta osvetoljubivog pripadnika ruske mafije…

Hečova rutina predstavljena brzom montažom se sastoji od kuvanja, gradskog prevoza, dosadnog posla i sitnih razočarenja. Sve upućuje na neku veću prazninu i sve se ubrzava prema ničemu. Tokom provale ne reaguje iako je imao priliku, ali primećujemo da je dobro analizirao lopove ili njihovo oružje za nekoga ko je običan knjigovođa. Postaje jasno da bi Heč sigurno reagovao u nekom drugom periodu svog života koji je davno ostavio iza sebe. Postupkom dvoje provalnika biva prisiljen da raspali nasilnu iskru prošlog života koji mu je očigledno nedostajao.

Kao što se i očekuje, glavni glumac je najbolji segment ovog filma i njegova pojava je najbitniji faktor, pored nekoliko relativno zanimljivih režiserskih ili scenarističkih ideja, kojim se nadoknađuje prosta činjenica da film ima previše predvidljivu, pravolinijsku radnju. Odenkirk poseduje harizmu, na njegovoj strani je fizički izgled koji čini da on ne predstavlja tipičnog akcionog junaka, ali i činjenica da se od njega nije očekivalo da se pojavi u festivalu nasilja kao što je Nobody, što scenarista itekako koristi.

Nobody nam ne nudi neke scenarističke bravure, u njemu nema ništa novo ni posebno zanimljivo, ali poštovaoci ovog žanra i gledaoci kojima treba neki film da odmore mozak to sigurno neće uzeti kao minus. Rekao bih da ni sam zaplet nije poenta, nego je akcenat stavljen na umornog i nezadovoljnog čoveka o kome svi imaju loše mišljenje koji napokon preuzima stvari u svoje ruke. Naravno, čak ni to nije novo, ali sa Odenkirkom u glavnog ulozi materijal deluje dovoljno zanimljivo, sveže i bolje nego što objektivno jeste.

Dopalo mi se što Heč nakon transformacije nije predstavljen kao neki akcioni superheroj, nego u gotovo svakom njegovom potezu ili rečenici postoje naznake prizemnog realizma i slabog čoveka koga smo sreli na početku filma. Od prve akcione scene mi vidimo da on nije svemoćan, što automatski podiže ulog na sve ono što dolazi. Oduševila me je pojava Kristofera Lojda, naučnika iz serijala Back to the Future, koji je u 83. godini skoro vitalniji od mene.

Nobody je nasilni akcioni triler sa obiljem energije, adrenalina i kreativnih vratolomija namenjen ljubiteljima žanra i gledaocima kojima je potrebno nešto da odmore mozak – film koji ne nudi ništa što već nismo videli, ali odlični Bob Odenkirk čini da se to toliko ne primeti.

moja konačna ocena: 6/10