Noah (2014)

Režiser i scenarista Daren Aronofski () je brojne fanove, među kojima je i pisac ovih redova, stekao svojim specifičnim projektima u kojima se na minimalistički način, sa malim budžetom, malim brojem likova, dosta audio/vizuelnih efekata i perfektnim odabirom muzike bavio tematikama koje su većini gledalaca zanimljive. Ovoga puta se posvetio ekranizaciji i realizaciji ovog biblijskog epa koji sam po sebi ima dosta potencijala za rad, ali se stiče utisak da je režiser zagrizao više nego što može da proguta.

Sa legendom o Nojevoj barci su verovatno svi upoznati, samo što joj je Aronofski pružio dodatne pojedinosti i karakteristike kako bi postigao dramski efekat. Po njegovom scenariju ljudski rod se podelio na dve velike grupacije u zavisnosti da li nastavljaju Kainonu ili Aveljovu lozu. Prvi su agresivni industrijalci koji uništavaju Zemlju zarad svojih potreba, dok su drugi miroljubivi vegetarijanci koji žive povučeno i skromno. Nakon napada jedne grupe Noa, kao jedan od poslednjih ljudi koji pripada miroljubivoj grupi, dobija priviđenje od Tvorca koje shvata kao zadatak da napravi barku koje će spasiti sva nevina bića pre velikog potopa.

Bitan faktor koji će uticati na generalan utisak je, osim vašeg poznavanja samih biblijskih činjenica i prilika oko Nojeve barke, sposobnost adaptacije na dodatne događaje, likove i podatke koje je scenarista ubacio kako bi pojačao dramski efekat i zanimljivost filma. Upravo zbog tih dodataka je film naišao na brojne osude radikalnih verskih grupa, dok je u pojedinim zemljama naišao na zabrane, poput Katra i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Spomenuću samo ogromne džinove koji predstavljaju pale anđele kojima je svrha da čuvaju ljudski rod, kao i industrijski procvat u tako ranom dobu ljudske istorije.

Noah 3

Daren Aronofski je talentovan filmski radnik čiji se kvalitet najbolje ogleda u manjim projektima koje ne zahtevaju puno novca. Ovog puta mu je poveren neograničen budžet i stiče se utisak da mu je ovo definitivno preveliki zalogaj i da je nekako iznad blokbastera, jednostavno to nije njegov fah i predstavlja traćenje talenta. Takođe, scenario koji je napisao sasvim dobar, sa dosta religijskih i motivacijskih rečenica i dijaloga, ali je sve nekako previše. Stiče se utisak da je scenarista toliko toga hteo da kaže i prikaže da je sve ispalo pretrpano i nepotrebno prenaglašeno.

Mora se priznati da je tumačenje ove klasične priče na Darenov način zanimljivo i inovativno, ali kritičari pronalaze brojne nelogičnosti i nedoslednosti. Prva velika nelogičnost je sam lik Noe koji je predstavljen kao potomak miroljubivog Avelja sa životnom filozofijom poštovanja čoveka, dok se u pojedinim situacijama mnogo više ponaša kao nasilni industrijalac. Po Bibliji je njegova porodica izabrana za opstanak zbog svoje velike ljubavi i vere u Boga, dok ovde na neki način predstavlja sluge, a bitna je i stavka da prvi potomci Noe na barku dolaze sa svojom porodicom, dok je ovde traženje žena za njih jedan od bitnijih podzapleta.

noah 2

Sa tehničke strane film izgleda sasvim dobro. U nekim scenama je primetan slabiji CGI, ali je to zanemarljivo. Rad kamere je i više nego dobar, sa kombinacijama svih načina snimanja iz ranijih Darenovih projekata. Zvuk je odličan, sa sjajnim saundtrekom.

Gluma je jedan od hajlajtova filma. Oskarovci Rasel Krou () u ulozi Noe i Dženifer Koneli () u ulozi njegove supruge Name pružaju sjajne, postojane i ubedljive performanse sa dosta emocija i zaista je bilo zanimljivo posmatrajući njihove transformacije i facijalne ekspresije. Komični dodatak filmu pruža uvek rado viđeni Entoni Hopkins () u ulozi Metuzalema, dok tandem Ema Votson ()-Logan Lergman () mnogo više frustrira svojom glumom nego što gledalac užia u njoj.

Ovaj film predstavlja još jedan dokaz da veliki budžet po pravilu ne može da predstavlja etalon uspeha, pa makar bio poveren kvalitetnom i talentovanom filmskom radniku kao što je Daren Aronofski. Njegov sam veliki fan, ali jednostavno nije uspeo da ostavi utisak na mene. Vizuelno ubedljiv, sa dobrom glumom i zanimljivim scenarijom, ali sa dosta nekoherentnosti, zbunjivanja i predugim trajanjem kako bi se u potpunosti uživalo u njemu.

7/10

noah 1