Need for Speed (2014)

Na osnovu istoimene čuvene franžize video igara, pod pokroviteljstvom producentskih kuća DreamWorks i EA Games, nastao je ovaj igrani film sa veoma popularnim Aronom Polom (Aaron Paul), zvezdom serije Breaking Bad, u glavnoj ulozi. Filmovi sa ovakvom tematikom scenaristima ne ostavljaju previše mesta da se razmahnu i napišu nešto već nije viđeno u ovakvim projektima, ali konačan produkt, u kombinaciji sa veoma brzim automobilima, je i više nego dovoljan za fanove žanra.

Aron Pol tumači lik Tobija Maršala, uličnog vozača nižeg ranga iz Njujorka koji nije ostvario previše uspeha u svojoj karijeri. Umesto trke u velikim ligama Tobi preuzima radnju svog oca kojoj je glavni konkurent Dino Bruster (Dominic Cooper), vozač koji se takmičio u jačim trkama i čak je stigao do kategorije Indi 500. Spletom okolnosti Tobi dospeva u zatvor i radnja se pomera dve godine kasnije kada izlazi odatle, željan osvete. Ponovo okuplja svoju ekipu i vozi trke od Njujorka do Kalifornije kako bi stekao uslov za učešće u veoma bitnoj trci – De Leon, u kojoj će moći da pobedi Dina i osveti se.

Kakva god da su vaša očekivanja u vezi ovog filma on je upravo ono što se može očekivati od projekta nastalog na osnovu trkačkih igara. Scenario nije imao konkretnu igračku fabulu po kojoj bi bio pisan, tako da ni nema previše veze sa samom igrom osim sa automobilskim trkama, nego mnogo više podseća na franšizu Fast and Furious. Sasvim pristojni zaplet gledaoca veoma brzo uvodi u svet automobila i kriminala. Definitivno je akcenat bačen na brze automobile i ludačke trke sa puno vratolomija. Dodatni brojni specijalni efekti samo podižu adrenalin i rade dobar posao i film je, generalno vizuelno, veoma ubedljiv.

Primarne mane ovog filma je razvlačanje radnje i nepotrebno trajanje filma od čitavih 132 minuta. Zvuči paradoksalno, ali film o potrebi za brzinom je suviše spor i zaista mu treba brzine. Jednostavno nema dovoljno materijala koji bi se smestili u toliko minuta koji definitvno ne mogu biti ispunjeni samo trkama i automobilima. Pojedine scene između trka su više nego nepotrebne i prilično su dosadne. Generalni utisak je da je film slobodno mogao biti kraći za 30-40 minuta i definitvno bi podiglo kvalitet i popravilo generalan utisak nakon gledanja.

Need for Speed 2

Ovakav tip filmova ne zahteva neke glumačke bravure i to je dobro. Glavni glumac Aron Pol je sasvim korektno odradio svoj posao, prednjači svojim iskustvom i stiče se utisak da je sa „pola gasa“ nadmašio ostatak glumačkog kolektiva. Akcenat njegove glume je stavljen na razgovore, a većinu svog vremena je proveo u automobilu. Postoji jedna scena u kojoj je prikazao maksimum glumačkih kvaliteta, kao u seriji koja ga je proslavila. Ostale glumce zaista nema potrebe spominjati.

Za fanove ovog žanra je ovo sasvim pristojan film, dok se ostali gledaoci mogu složiti da je previše dosadan, pravolinijski i predvidiv. Ipak, očekuju se nastavci koji će eventualno jednog dana možda predstavljati konkurenciju neprikosnovenoj franžizi žanra – Fast and Furious.

5/10

Need for Speed 3