Ne le dis à Personne/ Tell No One (2006)

Francuzi su uvek znali napraviti dobar film. Tražeći nešto dobro za gledanje, okrenuo sam se baš njima i nađoh odličan triler koji potpisuje multitalentovani Giljom Kane (Guillaume Canet). Kane je inače izuzetno poznati francuski glumac, a pored toga okušao se kao i režiser i scenarista u nekoliko filmova (Blood Ties, Whatever You Say, Little White Lies), sa priličnim uspehom. On takođe igra i malu ulogu u ovom filmu, koji je urađen na osnovu istoimenog romana Harlan Kobena.

Priča prati Aleksandra Beka (François Cluzet) i njegovu suprugu Margo (Marie-Josée Croze). Znaju se od detinjstva, a svoju dugogodišnju vezu krunisali su brakom. Jednog letnjeg dana odlučuju da odu na jezero, gde se nalazi imanje Bekovih. Nakon opuštajućeg dana, prilegli su na drveni splav da se odmore. Margo odlazi sa splava do obale, a Aleksandar ostaje još na splavu. Ubrzo čuje krike, skače u vodu i pliva ludački ka obali. Popevši se na dok dobija nekoliko udaraca i pada u vodu.

Prošlo je osam godina od tog užasnog dana kada je Margo ubijena, a Aleksandar radi kao doktor u dečijoj bolnici. Policija pronalazi dva tela na istom mestu gde je Margo ubijena. Aleksandar dobija mejl sa linkom koji vodi do ulične kamere. Nakon nekoliko trenutaka, na ekranu se pojavljuje žena koja maše prema kameri, a izgleda identično kao Margo, samo nekoliko godina starija. Tada kreće ludnica…

Sam ovaj početak bio mi je dovoljan da me potpuno zainteresuje, a ono što je usledelo do kraja filma bilo je daleko više nego sam očekivao. Priča je odlična, zanimljiva i potpuno zamršena. Prikazana je na takav način da na ovo putovanje krećete sa premalo informacija, kako o likovima tako i o bilo čemu drugom. Priča se otkriva deo po deo, kao i sve one informacije za koje ste bili uskraćeni na početku, ali to je tako inteligentno i zanimljivo napravljeno da vas svaki sledeći minut sve više privlači i uvlači u priču. Na taj način postajete aktivni akter iste, terajući vas da glasno komentarišete, sedeći na ivici stolice.

Priča se razvija i negde nakon sat vremena kada mislite da ste konačno nešto povezali i da ste na pravom putu, ona skreće u potpuno drugi kolosek i vožnju. Do tada napetu i dinamičnu atmosferu čini još intezivnijom, a vama na teret stavlja još mnogo pitanja. Tokom ove vožnje menjaju se potpuno neprimetno žanrovi, da tako kažem, pa se sve kreće od drame, romanse, preko mučnog trilera, do akcije i opet misterije. To je znalački sve uklopljeno jedno u drugo, tako da režiseru i scenaristi moram odati veliko priznanje. Kane je napravio film vredan hvale i potvrdio je svoj režiserski i scenaristički talenat i kvalitet, baš kao što je to potvrdio i za svoj glumački talenat svojim ulogama.

Posebna draž filma je što se skoro čitava priča odvija po danu, snimljena tokom prelepih letnjih meseci. Fotografija poseduje jarke boje i jaki kolorit procvale prirode. Prelepe ulice sa zelenim alejama, široke i svetle, iako možda u kontrastu sa misterijom i mrakom koju priča nosi, u potpunom je skladu sa istom. Svu ovu lepotu dodatno pojačava muzika sa nekim od svetski poznatih hitova pop/rok muzike.

Glumačka ekipa koja nosi ovu priču je izuzetno kvalitetna i na visokom nivou. Naravno prvi je tu Fransoa Kluze koji igra naslovnu ulogu i nosi ceo film na svojim plećima, a to radi na najbolji mogući način. Sasvim je uspeo u portreisanju običnog čoveka koji je postavljen u nemoguću situaciju, sa svim šansama protiv sebe. Upravo takav čovek, prav pred Bogom, sateran u ćošak, pronaći će nadljusku snagu kako bi se spasao i, što je možda i važnije, došao do istine. Ništa lošiji nisu ni sporedni glumci u svojim malim ulogama, a opet svaki tako bitan i nezamenljiv u zamršenoj slagalici, kakva ova priča i jeste.

Ako želite napet, dinamičan i nepredvidljiv film gde ćete morati napregnuti vijuge do maksimuma, a opet teško da ćete provaliti priču, ovo je prava poslastica za vas. Od mene velika preporuka i uživajte.

moja konačna ocena: 9/10