Nagwonui bam/ Night in Paradise (2020)

Night in Paradise je novi južnokorejski krimi-triler koji potpisuje Park Hun-Jung, cenjeni filmski autor koji je najpoznatiji po scenariju za film I Saw The Devil, kao i po krimi-drami New World iz 2013. godine. Ovaj film je jesenas imao premijeru na festivalu u Veneciji, dok je pre nekoliko dana pušten na servere striming servisa Netflix, koji zbog slabe filmske godine svoju ponudu sve više obogaćuje filmovima iz Južne Koreje.

Tae-gu je jedan od visokorangiranih gangstera kriminalne organizacije kojom rukovodi gospodin Jang. Na početku filma dobija ponudu da pređe kod gospodina Dohe u protivnički klan, što on odbija. Njegovi potezi rezultiraju saobraćajnom nesrećom u kojoj ginu njegova sestra i nećakinja, pa Tae-gu odlučuje da se osveti Dohi. Nakon brutalnog ubistva beži na ostrvo Jeju gde upoznaje smrtno bolesnu devojku Jae-Jeon sa kojom se neočekivano povezuje. Tae-gu ne zna da ga je njegov šef izdao i da ga traže ljudi iz Dohine organizacije…

Već nakon nekoliko uvodnih scena nam je jasno da ovaj film poseduje sve što se očekuje od tipičnog krimi-trilera koji dolaze iz ove zemlje – gangsteri u svojim odelima, brutalno nasilje, kvalitetna koreografija i vrhunski realizovane akcijske scene tuča, jurnjava ili pucnjava. Međutim, Night in Paradise se ne zadržava na tome i iza ove fasade predstavlja priču o usamljenosti i beznađu, što akcionim dešavanjima u filmu pruža ne baš veliku, ali prilično neočekivanu dubinu. Naš protagonista je čovek koji inače ne izražava emocije, ali to nikako ne znači da nije emotivan, naprotiv.

Tae-gu je čovek koga prati žestoka reputacija u kriminalnom svetu kao neko ko je veoma lojalan i efikasan, dok vidimo da je i na privatnom planu brižan i posvećen, kao da su Tae-gu u gansterskom odelu i bez njega različiti ljudi. Nakon njegovog bežanja na ostrvo pratimo priču iz dve perspektive koje međusobno sasvim fino funkcionišu. Dok nasilje sve više eskalira i gradi adrenalinski i pomalo šokantni rasplet, autor akcentuje tihe trenutke sa Tae-guom i Jae-Jeon i njihov neizbežni put prema propasti. Iako nasilje visi nad njihovim glavama, deluje kao da su njih dvoje sa svojim problemima u nekom svom, posebnom svetu.

Upravo zbog toga tempo ovog filma nije brz kao što sam navikao od tipičnog južnokorejskog filma iz ovog žanra i sa trajanjem od 130 minuta je potrebno određeno strpljenje da bi se ispratio do kraja. Ako očekujete da film sve vreme pršti od akcije, verujem da ćete povremeno premotavati sporije scene sve do sledeće ispunjene akcijom ili krvoprolićem. Daleko od toga da će ovaj film razočarati klasične poštovaoce žanra, ali poseduje umetničku notu i sporiji tempo koji će nekima verovatno zasmetati. Kao što sam spomenuo, svi očekivani sastojci žanra su tu, samo je dodatno nekoliko elemenata kako bi sve delovalo sveže ili dublje.

Night in Paradise je vizuelno savršen film, prepun prelepih kadrova, nebitno da li se u njemi nalazi gomila gansgstera u odelima, morska obala ili prostorije osvetljene slabim svetlom. Hladna estetika i zadivljujuća kinematografija se savršeno uklapaju sa mračnom atmosferom i zrelim temama. Likove predstavljaju upečatljive južnokorejske glumačke njuške koje u jednom momentu izbijaju humor, dok već u sledećom sprovode ekstremno nasilje. Posebno me je oduševio Ča Sang-Von u sporednoj ulozi savetnika Ma jer je svaka scena u kojoj se on pojavi napeta kao da sam gledao Tarantinov film.

Night in Paradise je novi južnokorejski kriminalistički film u kome se sporije scene ispunjene melanholijom, intimnošću i usamljenošću fino dopunjuju sa brutalnim nasiljem – pravi izbor za ljubitelje žanra kojima ne smeta relativno predvidljiva priča i što je drama ravnopravna sa akcijom.

moja konačna ocena: 7/10