Myeong-ryang/ The Admiral: Roaring Currents (2014)

Oduvek su me privlačili istorijski spektakli, posebno oni gde ima i ratne i avanturističke tematike, počev od Ben Hura, Kleopatre, Spartaka, pa preko filmova o II Svetskom ratu, pa onih o nekim legendarnim likovima gde se mešaju istorija i mit. Kinematografija koja možda i najviše pažnje posvećuje ovakvim filmovima je azijska i to Japan, Kina, Koreja i, kao po pravilu, većina tih filmova je izuzetno kvalitetna i predstavljaju pravo uživanje za gledanje. Takav je i ovaj o kome danas pišem.

Admirala je režirao Han-min Kim (Han-min Kim), koji je bio jedan i od scenarista. Iza sebe do sada ima još tri filma, koja iskreno nisam gledao, ali nakon ovog našli su se na listi za skoro gledanje. Kim se prihvatio velikog posla, jer ipak trebalo je prikazati jednog od najvećih heroja Koreje, kao i jednog od najboljih mornaričkih zapovednika u istoriji, a koga većina vojnih istoričara sveta, pored Nelsona, smatra za najboljeg na svetu ikada. Pored velikog pritiska koji je nosilo samo ime Admirala, dodatni je bio i taj što film opisuje i jednu od najpoznatijih pomorskih bitaka, koju bi mogli opisati kao Termopilska bitka na vodi. Taj veliki posao se na kraju isplatio, jer dobili smo odličan film, a isti je oborio sve rekorde gledanosti u Koreji, a i zaradio opasnu lovu.

Priča se dešava 1597. godine i u toku je rat između Japana i Koreje. Japanci nadiru sve više, ređaju pobede jednu za drugom. Sve su bliži prestonici i sve što treba da urade je da obiđu poluostrvo i sa zapadne strane, upadnu u prestonicu i zauzmu je. Međutim, na tom putu, stoji im ostatak korejske mornarice. To je u stvari šaka brodova, ali na njenom čelu nalazi se poznati admiral Yi Sun-sin (Min-sik Choi), strah i trepet za japansku mornaricu kojoj je naneo mnogobrojne poraze. Korejska mornarica je nadjačana u odnosu 30:1, strah se uvukao u sve pore korejske vojske, pojačanje neće doći, a neki su spremni i na izdaju. Jedino admiral, miran kao planina, ima plan i ništa ga neće zaustaviti da ga i sprovede.

Film traje malo više od dva sata i to su dva sata uživanja u ovom spektaklu, naravno za ljubitelje žanra, kakav sam i sam. Iako je priča istorijska i manje više je sve poznato o njoj, to niti malo ne umanjuje njenu napetost, neizvesnost kao i adrenalinski udar koji isporučuje.

The Admiral - Roaring Currents 2

Tehnički film je urađen besprekorno. Scenografija, setovi i ogroman broj statista daju ovom filmu pečat čistokrvnog blokbastera. Efekti su na najvećem nivou, a posebno mi se dopada što nije preterivano sa CGI-em, već je rađen u kombinaciji sa stvarnim setovima, maketama itd, što daje za rezultat veću verodostojnost. Kostimografija je čarobna. Uniforme i oklopi izgledaju potpuno realistično, a posebno oklopi japanskih admirala koji su kao iz bajki. Muzička podloga je izuzetna i potpuno prati akciju i diže napetost. Koreografija borbi je odlična, posebno borbe prsa u prsa na brodovima. To se posebno odnosi na scene snimljene iz jednog kadra uz kombinaciju sa slowmotion-om. Jednostavno fantastično.

Gluma je na nivou, sa tim da je toliko likova da ih pola nisam raspoznavao, koji je koji. Japanci su posebno prikazani iskarikirano, što je i za očekivati. U svemu tome, jedna je uloga posebna, odskače i sija jače od ostalih. To je, naravno, uloga Admirala koga igra uvek fantastični Min-sik Čoi. Čoi iza sebe ima mnogo odličnih, pa i kultnih uloga (Oldboy) i po meni je prava klasa. U ovom filmu briljira i kao centralna figura nosi čitavu priču. Odlična predstava velikog vojskovođe, koji vidi ono što drugi ne vide i koji u potpunom haosu vidi red, a u pretećoj katastrofi, šansu za pobedom.

Jedino što mi se nije svidelo u filmu su neke nepotrebne polu-romanse i naznake patetike, ali to je potpuno nebitno u celini koja odiše kvalitetom.

Od mene velika preporuka za one koje vole pogledati pravi spektakl i uživati u dva sata adrenalinske vožnje.[yasr_multiset setid=0 show_average=’no’]