Movie 43 (2013)

Prva stvar koja se primeti u vezi ovog filma je da u njemu glumi tridesetak poznatih glumaca holivudske A produkcije, a da su kritičari i veliki deo publike složni u tome da je ovo jedan od najgorih filmova ikada. Zaintrigiran trejlerom sam rešio mu posvetim sat i po vremena, a nakon gledanja sam zaključio da ovo nije najgori film koji sam ikada pogledao, ali je definitvno među najčudnijim i najuvrnutijim.

Početak filma nam prikazuje trojicu likova koje su međusobne prvoaprilske šale dovele u situaciju da detaljno pretraže internet kako bi otkrili i pogledali kultni film andergraund produkcije po imenu „Film 43“. Taj film je pun ekstremnih tajanstvenih scena koji može dovesti do rata ukoliko padne u pogrešne ruke. Čačkajući najdublje delove interneta oni pronalaze pojedine snimke sa ovim imenom, ali ti snimci ne prikazuju ono što su očekivali, nego krajnje originalne, ali i krajnje besmislene scene i skečeve.

Kuriozitet ovog projekta je da su na njemu radili čak dvanaest režisera od kojih je svako režirao svoju scenu. Postavlja se pitanje kome je uopšte ovaj film namenjen, pošto se zaista ne može pretpostaviti koja je ciljna grupa i koji su razlozi njegovog snimanja. Svaki skeč/scena je puna politički nekorektnog i krajnje diskutabilnog humora koji dobrano prevazilazi granice dobrog ukusa, pa se čak i ljubitelji crnog i šok humora osećaju nelagodno tokom gledanja.

Ono što vadi film iz samog dna filmske kinematgorafije je pojavljivanje poznatih glumaca koji sami po sebi stvaraju interesovanje za gledanje. Osećaj tokom gledanja poznatih faca kako prave skoro totalne budale od sebe je pomešan i konstantno se lomi između euforije i gadosti. Zaista, prizor Volverina Hjua Džekmena () sa testisima na grlu ili lepotice Hali Beri () kako enormno velikom dojkom mesi neko jelo u restoranu se ne može opisati rečima.

PK-34 (Left to right.) Kristen Bell and Justin Long star in Relativity Media?s MOVIE 43. © 2011 Movie Productions, LLC  All Rights Reserved.

Osim njih, pojavljuju se Ričard Gir (), Uma Turman (), Džerard Batler (), Kejt Vinslet (), Naomi Vots (), Ema Stoun (), Ana Feris () i mnogi drugi. Postavlja se pitanje koji su njihovi motivi za pojavljivanje u ovom projektu, jer najverovatnije nisu plaćeni koliko mogu biti. Jedino koliko-toliko ne iznenađuje pojavljivanje Džekesa Džonija Noksvila ().

„Movie 43“ je zbirka besmislenih i relativno komičnih i zanimljivih snimaka koji se većini definitivno neće sviđati. Ukoliko želite da vidite nešto novo i ako vas zanimaju donji ekstremi ukusa u kinematografiji pogledajte ovaj film.

3/10

M 002_HS (Left to right.) Jeremy White and Liev Schreiber star in Relativity Media?s Movie 43. © 2011 Movie Productions, LLC  All Rights Reserved.Photo Credit: Jessica Miglio