Monsters University (2013)

Od samog početka kreiranja ovog projekta su se vrtele priče da li je nastavak skoro savršenog animiranog filma Monster Inc uopšte potreban. Činjenica je da nastavci skoro po pravilu ne uspevaju da zanimljivošću pariraju originalu i veliki broj publike i kritičara je bio skeptičan po pitanju uspeha ovog filma.

Radnja nas vraća u prošlost u odnosu na doba radnje u prvom filmu, i prikazuje mladog i poletnog Majka Vazovskog koji je još u osnovnoj školi. Nakon izleta u čuvenu Fabriku Straha on odlučuje da se posveti tome da bude zastrašivač. Nekoliko godina kasnije stiže na Univerzitet Čudovišta na kome saznaje da ga čeka mukotrpan posao kako bi ispunio svoju životnu želju. Njegov glavni problem je činjenica da nije uopšte strašan. Cimer mu je mladi Randal, suparnik u prvom delu, koji je u to vreme bio luzer. Prve večeri mu neprijatelj postaje Saliven, brucoš koji je mišljenja da ne mora da uči jer je iz poznate porodice. Oni upadaju u avanturu od koje će zavisti njihov dalji ostanak na univerzitetu.

Glavni pokretač celog filma je priča o prijateljstvu, njegovom nastanku i problemima i razmiricama sa kojima se suočava. Odlično je prikazano kako Majk i Sali od neprijatelja postaju prijatelji za ceo život. Iako se zna kakav je završetak filma on nije uopšte predvidljiv. Prepun je humora i zanimljivih likova koji lako stvaraju simpatiju kod gledaoca, kao i brojne prikaze emocija koje i od relativno zlih čudovišta prave miljenike. Poseduje dosta referenci koje su povezane sa stvarnim životom i ljudima koji imaju ista ili slična razmišljanja i probleme, jer se čak se i čudovišta plaše stvarnog sveta.

Na prvi pogled izgleda da će film biti dobar, ali ne u rangu najpopularnijih Piksarovih projekata. Čak i nakon odjavne špice ne znam da li bih ga uvrstio u tu grupu, jer je kao poseban film sjajan, ali kao nastavak prvog dela neznatno slabiji. Kreativnost je maskimalna, likovi su raznovrsni i specifični, i sama animacija je na vrhunskom nivou. Scenario je zanimljiv, ali nije uspeo da izbegne brojne klišee.

Glasove glavnim junacima su, kao i prvom delu, pozajmili odlični Bili Kristal (Billy Crystal) i Džon Gudman (John Goodman), kojima nije bio problem da svoje stare uloge vrate u prošlost i mladalačko doba. Sjajni dodatak celom projektu je Helen Miren (Helen Mirren) koja je pozajmila glas zastrašujućoj Hardskrebl, dekanu univerziteta. Tu je i neponovljivi Stiv Bušemi (Steve Buscemi) sa svojim junakom Randalom, koji je neočekivano imao prilično malu ulogu.

Kada se sve sabere i oduzme ovo je odličan film, koji ipak nije u rangu legendarnoj Toy Story trilogoji ili projektu Wall-E. Smešan je, zanimljiv i prepun emocija i preporučujem da se prvo pogleda ovaj nastavak, pa onda Monster Inc, kako bi se bolje i kvalitetnije ispratila radnja.

9/10

MONSTERS UNIVERSITY