Moneyball (2011)

Ovaj projekat je adaptacija knjige „Moneyball“ Majkla Luisa koja je rađena prema istinitim događajima. Ovo nije tipična biografska drama u kojima se skoro, pa uvek igra na kartu patetike, već je sve jednostavno postavljeno i na gledaocu je samo da izvuče najbolje iz nje.

Ovo je priča o karijeri legendarnog sportskog menadžera Bilija Bina. On je generalni menadžer bejzbolskog kluba Ouklend Atletiks koji će isti pokušati obnoviti na potpuno novi, moderniji način koji će se mnogima, pa i njemu samom, u jednom trenutku činiti kao nezaustavljivi čin ludila. Najviše ga muči mali budžet kluba kojim pokušava stvoriti ekipu koja ce moći da bude rame uz rame sa ostalim klubovima čiji budžet dostiže i cifru od preko 200 miliona dolara. Potpomognut genijem u obliku ekonomskog stručnjaka Piterom Brendom i statistike na koju se oslanja i u koju slepo veruje, kreće u borbu protiv sistema, uzima jeftine relativno nepoznate i uglavnom nepriznate igrače. U početku, naravno, bude potcenjen, nepriznat i neshvaćen od svojih savetnika i trenera .

Film ne prati priču koja nudi jednostavne odgovore, ali otkriva jednog predanog i tvrdoglavog čoveka koji je promenio lice bejzbola. Nakon te ključne sezone veliki broj klubova je prihvatio taj pristup igri.

Scenario su napisali cenjeni holivudski scenaristi i dobitnici Oskara Aron Sorkin i Stiv Zailan. Odlično su adaptirali knjigu, tako da ništa bitno nije propušteno i radnja je skoncetrisana na najbitnije segmente. Scene na terenu su kratke i raspršene, a nema nijedne ključne koja bi donela katarzu i jednostavno rešenje. Režija je jednostavna, uređena i na jako visokom nivou. Čitav film je odrađen profesionalno, a to potvrđuje i 6 nominacija za Oskara. Jedina, ali jedina mana filma možda može da bude trajanje od dva sata, ali za ovakve drame morate i imati živaca i izdvojiti dovoljno vremena da sve sagledate kako treba.

Bred Pit (Brad Pitt) nije dobro, nego je odlično odglumio ovu ulogu. Možda uloga života i šteta je što ovaj, uglavnom potcenjeni glumac, nema još Oskara. On je odličan kao usamljeni menadžer i požrtvovan otac, koga muče razni demoni iz prošlosti i koji uspešno balansira između otkaza, potcenjenosti njegove metode i konačno zasluženog uspeha koji je kad-tad morao da izađe na videlo.

Njegov sjajni partner u film je mladi glumac Džona Hil (Jonah Hill) koji je dokazao ovom ulogom da nije samo prolazna komedijaška senzacija, nego je ovaj simpatični debeljko mnogo više od toga i sjajno je parirao Bredu u filmu. Čekaju ga sigurno jos mnoge dobre i ozbiljnije uloge kao što je imao u ovom filmu. Spomenula bih i uvek dobrog Filipa Sejmura Hofmana (Philip Seymour Hoffman)

Iskreno, od Remember the Titans nisam pogledala ovako jaku, sugestivnu i poučnu sportsku biografsku dramu kao sto je Moneyball. Žanr mi je omiljen, odmah posle horora i uglavnom filmovi ovog žanra su mozda nesto najbolje u filmskoj industriji, jer pored odličnih glumačkih performansa, režiserskog umeća i sličnih stvari koji prate jedan film, ovde, u ovakvim filmovima, možemo skoro pa uvek da izvučemo neku jaku i značajnu pouku koja je samo na nama tu, da je uočimo.

Ovo jeste tipična sportska drama, ali ne sa istim pristupom gledaocu kao ostale. Ovde je jako i sugestivno istaknuta poenta morala i principa. Ona nam daje nadu da ipak postoje ljudi koji drže do svoje reči i do svojih principa uprkos svima i svim nedaćama i nevoljama koje se nalaze na tom njihovom putu. Jedna iskrena ljudska drama u kojoj nema preterivanja niti na jednom polju.

9/10

moneyball-brad-pitt