Mogul Mowgli (2020)

Mogul Mowgli je britanska nezavisna drama koju je režirao Basam Tarik i kome je na scenariju pomogao glumac Riz Ahmed, koji je nakon uloge u filmu Sound of Metal stekao poštovanje koje zaslužuje. Film je debitovao na festivalu u Berlinu, dok je u distribuciju pušten u oktobru prošle godine. Scenario se dotiče mnogih teških tema koje uključuju imigraciju, rasizam, podele, pritisak porodičnih očekivanja i drugo.

Riz Ahmed tumači Zeda, londonskog repera poreklom iz Pakistana kome karijera napokon ide ulaznom putanjom. Zed već dve godine radi u Njujorku i nalazi se u poziciji da krene na svetsku turneju kao prateći izvođač. Njegova devojka mu sugeriše da pre početka turneje treba da se vrati kući u London kako bi posetio svoje roditelje. Kod kuće se suočava sa tradicijom i nasleđem koje je ostavio iza sebe i shvata da ima problema sa zdravljem. Ispostaviće se da ima autoimunu bolest koja utiče na njegove mišiće i njegova turneja se dovodi u pitanje…

U filmu Sound of Metal Riz tumači muzičara kome je bolest, tačnije gubitak sluha, poremetio planove u karijeri. Njegov lik u ovom filmu se suočava sa manje-više istim problemima, samo što je u pitanju drugi muzički žanr kojim se bavi i druga vrsta bolesti. Kao da sama bolest nije dovoljna, Zedu se dolaskom u porodični dom pojačava kriza identiteta i pokušava da svoje interese uskladi sa svojim pakistanskim korenima. Vrlo je verovatno da scenario poseduje elemente lične priče i likovi su isključivo imigrantskog porekla (čini me sa da su samo lekari bili belci).

Mogul Mowgli posredno prati napetost koja je neminovna između roditelja koji su bili prva generacija imigranata i njihove dece koja sopstvenu kulturu ostavljaju iza sebe. Zed ne koristi svoje ime Zahir, priča na engleskom dok svi ostali uglavnom koriste urdu i često mu zameraju njegov pristup tradicionalnim vrednostima kao što je molitva u džamiji. Sve ovo smo već više puta videli na filmu, ali ovoga puta autor nema problem da rizikuje sa stilom realizacije i naracije kako bi narušio očekivanja gledalaca. Moram priznati da su me vizuelne metafore zamarale i da su značajno uticale na praćenje filma, naročito zbog toga što uopšte nisam upoznat sa pakistanskom kulturom.

Kako mu se bolest pogoršava, Zed ima problema sa halucinacijama u kojima svedoči nasilnim iskustvima koje je imao njegov otac kada je sa drugim muslimanima iz Indije bežao za Pakistan. Halucinacije uključuju i religijsku ličnost/entitet koja predstavlja njegovu baštinu, a te vizije prošlosti u kojoj nije učestvovao zamućuju liniju između njegovog života i istorije njegove porodice. Ove halucinacije su prikazane magičnim realizmom kada režiser akcentuje lica svojih likova koji često gledaju u samu kameru, a Riz svom liku donosi emocionalnu ranjivost koja je sigurno najjači element ovog filma.

Suprotno mojim očekivanjima, dešavanja vezana za muziku nisu glavni segment priče. Pre ovog filma nisam imao pojma da Riz Ahmed uspešno nastupa kao reper pod pseudonimom Riz MC i svoje iskustvo u tom poslu koristi za ovaj film. Zedovi tekstovi su društveno angažovani sa agresivnim političkim porukama i opisivanjem imigrantskih iskustava. RPG je reper koji će ga odmeniti na turneji i on smatra Zeda svojim idolom, ali Zed ga ne podnosi jer, iako je Pakistanac, svoje tekstove prilagođava komercijalnom aspektu muzičkog posla.

Mogul Mowgli je zanimljiva i nesavršena eksperimentalna drama koja kombinuje komplikovanu prirodu identiteta i nasleđa, pritisak proboja u muzičkoj industriji i nemoć prilikom suočavanja sa bolešću sa Rizom Ahmedom koji me je ovoga puta oduševio i kao rep muzičar.

moja konačna ocena: 7/10