Miller’s Crossing (1990)

Treća saradnja cenjenih filmskih stvaralaca Džoela i Itana Koena (Coen brothers) nam donosi jednu veoma zanimljivu gangstersku priču koja je smeštena i prepoznatljivo stilizovana na način koji sam braća Koen znaju. Kao i sa dosta njihovih filmova ni ovaj nije bio shvaćen i prihvaćen odmah po premijeri, ali je vremenom stekao kultni status koji čini da ga pojedini kritičari smatraju najboljim gangsterskim filmom svih vremena.

Glavni junak filma je Tom Regan (), desna ruka irskog mafijaškog bosa Lea () koji dolazi u sukob sa italijanskim mafijašem Džonijem Kasparom () i njegovim zamenikom Edijem Dejnom () oko zaštite poznatog kladioničara Bernija Bernbauma () kog Leo štiti, a Džoni želi da ubije. U priču se meša i Bernijeva sestra Verna () koja je u vezi sa Leom, ali se povremeno viđa sa Tomom. Upravo je ona krivac što se Tom i Leo razilaze i Tom odlazi u suprotni tabor kod Džonija Kaspara, iako je i dalje veran Leu. On vešto manipuliše situacijom, ali dolazi u poziciju da izgubi Vernu i mora da se odluči koji su njegovi prioriteti.

Svi filmovi braće Koen poseduju tri bitne karateristike koje čine njihove projekte prepoznatljivim: veoma neobični likovi, oštri i precizni dijalozi, kao i impresivna kinematografija sa istančanim osećajem za lepo. Takav je slučaj i sa ovim filmom, sa tim što su mu dodati brojni simboli i metafore, poput šešira koji se najčešće spominje, kao i simbola vrata i šume. Scenario mnogo više podseća na kriminalistički roman nego na klasični filmski scenario, a čitava priča se vrti oko glavne tematike – lojalnosti.

Miller's Crossing

Priča je dosta složena sa dosta sitnih obrta i dosta nelinearnom i, neki bi rekli, nekoherentnom radnjom. Obiluje detaljima i potrebno je više gledanja kako bi se sve pohvatalo i shvatilo. Dijalozi su uverljivi i efektni, prosto vraćaju u gangsterska vremena, a poseban čar mu dodaju vrhunska gluma i raskošne scene pucnjave i egzekucija. Pojedinci govore da možda ima previše nasilja, ali se definitvno ne slažem sa njima jer je ovo ipak gangsterski film. Režija, scenografija i fotografija su izvanredni, a mišljenja sam da bi film bio pun pogodak da je snimljen u crno-beloj tehnici.

Gabrijel Brin se pojavljuje u celom filmu osim u dve scene i pruža zaista vrhunski performans glumeći veoma zahtevan i kompleksan karakter. Njegov junak je pametan, ali okružen nasilnim i priglupim likovima kojima je sila mišića i pištolja jača od razuma. Podršku mu pruža plejada odličnih karakternih glumaca, među kojima izdvajam uvek rado viđenog majstora upečatljivih sporednih uloga Džona Turtura, manijakalnog Džona Polita i tada veoma mladu i privlačnu Maršu Gej Harden u svojoj debitantskoj ulozi.

Ovaj film predstavlja vrhunski omaž gangsterskim filmovima i njihovom načinu života, kao i nezaboravno iskustvo za ljubitelje ovog žanra i radova braće Koen. Ostvarenje koje svako treba da pogleda.

10/10

Miller's Crossing 1