Milk (2008)

Dodela nagrada Oskar za 2009. godinu je, između ostalih, protekla i u znaku ove odlične drame Gusa Van Santa (Gus Van Sant), koji je bio nominovan u osam kategorija. Ovo je istinita biografska drama o životu Harvija Milka, prvog gej političara koji se javno borio (i izborio) za prava svoje seksualne orijentacijeu tada konzervativnoj SAD.

Radnja filma je smešena u 70-te godine prošlog veka. 40-godisnji Harvi Milk je istaknuti borac za prava homuseksualaca. Živi sa svojim dečkom u Nju Jorku. Nakon nekog vremena sele se u San Francisko i tu otvaraju malu prodavnicu. Međutim, njihova veza doživljava krah, Harvi ostaje sam i zadubljuje se u posao aktiviste za gej prava. Kako bi uspeo u svom naumu kandiduje se za gradsku skupštinu 1977. godine i nakon duge borbe postaje prvi deklarisani homosekusalac u SAD u politici. U međuvremenu Milka muči i buran ljubavni život sa njegovim trenutnim problematičnim partnerom. Milkova borba u skupštini nailazi na otpor u vidu Dena Vajta, predstavnika socijalnih konzervativaca, izabran iz okruga u kome su stanovnici bili prilično uznemireni zbog sve veće političke moći gej zajednice.

Ovo je jedan jako poučan i edukativan film, politički koherenatan i verodostojno prikazan. Prikazuje se nečija nada, požrtvovanost i spremnost, duh pokreta za ljudska prava i aktivisticka srčanost, stvarno verovanje u to za sta se bore. Gus je ovaj film uradio sa dosta istinitih činjenica i sa dosta dokumentovanog materijala. Snimano je na velikom broju autentičnih lokacija (prodavnica u San Francisku), ali i sa kreativnošću pojedinih elemenata, posebno likova, na jedan jako dopadljiv način. Primetan je veliki trud da se izađe iz okvira klišeirane predstave o pripadniku gej populacije. Režiser je odradio odličan posao, sve je ukomponovao u jedan koherentan projekat, sa jasno naglašenim akcentom na bitno.

26milk600

Harvija Milka maestralno je odglumio Šon Pen (Sean Penn). Mislim da bi svaki drugi izbor bio pogrešan, jer je zaista nemoguće zamisliti nekog drugog u ovoj ulozi, koja mu je donela petu nominaciju i drugog Oskara. Dobri su bili i Džoš Brolin (Josh Brolin) kao Den (nominovan za Oskara u kategoriji muška sporedna uloga), Diego Luna (Diego Luna) kao njegov problematični partner, kao i Džejms Franko (James Franco), kome je ovo jedna od boljih uloga u karijeri.

Iako možda niste fan gej populacije ili bilo šta slično, ovaj film morate pogledate iz više razloga. Zbog istinitih događaja koju su promenili nečiji svet, zbog odlične režije Gusa van Santa, zbog maestralne glume Šon Pena, a najviše zbog volje pojedinca koji je upornošću i iskrenim zalaganjem u to što veruje promenio tok istorije na bolje.

9/10

james-franco-penn_1788110b