Mientras Duermes/Sleep Tight (2011)

“Mientras Duermes” je projekat španskog režisera Haime Balagera koji se proslavio serijalom [Rec]. Činjenica je da američki horori obično nemaju potreban kvalitet, pa se većina filmofila odlučuje za gledanje evropskih horora, među kojima se ističu francuski i španski. Ova mešavina horora i trilera je savršen predstavnik španske kinematografije koji neupućenom gledaocu, naviknutom da odatle dolaze samo TV sapunice, pokazuje da se u toj zemlji kvalitetno snima.

Priča ovog filma nas vodi u život Cesara, na prvi pogled ljubaznog, dobroćudnog, ali usamljenog i pomalo nesrećnog domara i portira jedne zgrade, koji zapravo ima niz ozbiljnih mentalnih problema. On pokušava da ih na neki način zataška tako što upliće druge u svoje devijantne planove. Međutim, u tom svetu koji je sam stvorio počinje da ga drma stvarnost. Kada neko iz zgrade slučajno otkrije za njegovu bolesne planove počinje igra ucene, straha, napetosti i iščekivanja.

Ovaj film poseduje originalnu priču koja je krajnje zabrinjavajuća na psihološkom nivou. Iako se stiče takav utisak, ovo nije gore horor i ne poseduje ekslicitne scene ekstremnog nasilja. Sama atmosfera ostavlja utisak nelagodnosti jer prikazuje da prostorije u kojima se čovek oseća sigurno, kao što su spavaća soba ili kupatilo, predstavljaju mesta koja lako izgube intimnost i sigurnost. Ako moram da istaknem manu to bi možda bila lakoća sprovođenja Cesarovih devijantnih planova, mada, sa druge strane, domari imaju pristup celoj zgradi, tako da je sve moguće.

Takođe, „Mientras Duermes“ je malo drugačiji triler ostalih jer gledalac neće dobiti satisfakciju pravde na kraju, pa pojedinci i tu činjenicu mogu shvatiti kao manu. Većina će biti zadovoljna ovakvom pričom i stavljanjem akcentovanog zla naspram dobra, ne u balans, kako inače treba da bude, već u jasnu prevagu.

Ceo film iznosi fanatstični španski glumac Luis Tosar (Luis Tosar), koji je popularnost stekao ulogom u filmu Celda 211. Njegov lik je na početku predstavljen kao dobroćudna osoba, ali kako film odmiče se postepeno uveravamo da je Cesar sve samo ne obični domar. Pruža jedan sjajan performans i samo u ovakvim kompleksnim ulogama se vidi pravo glumačko umeće.

Ovo je jedna originalna priča sa kranjne napetim, creepy momentima. Ko ceni špansku kinematografiju ili voli da pogleda odličan psiho-triler ovo je pravi izbor za njega.

8/10

93755