Midnight Special (2016)

Kada vas neki reditelj kupi svojim filmom, bar je kod mene takav slučaj, onda željno iščekujete njegov sledeći film. Tako sam notirao i ovaj, režisera i scenariste Džefa Nikolsa (Jeff Nichols), jer je prethodni Mud (2012) ostavio snažan utisak na mene. Zabeležen i pohranjen na listu čekao je strpljivo da dođe red na njega. Jedino što sam znao je da, pored odličnog režisera, ima i kvalitetnu glumačku ekipu i intrigantan poster.

Trejler nisam gledao, jer i ovaj film kao i mnogi drugi, ušao u period kada je doneta odluka na najvišem nivou mene kao individue. Ta odluka je, moram naglasiti, donela velike pomake i preporode u filmskom svetu koji konzumiram i isti učinila daleko zanimljivijim, napetijim i nepredvidljivijim. Upravo sa takvim stanjem stvari sam odgledao i ovaj, još jedan odličan film Džefa Nikolsa po imenu Midnight Special (2016).

Ovaj film kreće iz letećeg starta, tako da kažem. Nema tu nekog uvoda, već smo odmah u punoj brzini i jurimo dalje. Dečak Alton (Jaeden Lieberher) je otet od strane dva muškarca Roja (Michael Shannon) i Lukasa (Joel Edgerton). Kako saznajemo, Alton je otet sa ranča izvesne sekte ili grupe koju vodi Kalvin (Sam Shepard), čovek koji ga je usvojio. Ubrzo na ranč upada FBI, sve redom hapsi i odvodi na ispitivanje. Razlog je što Kalvin u svojim propovedima koristi izraze i brojeve koji su deo najstrože državne tajne. Situacija se potpuno okreće kada Kalvin priznaje od koga je dobio informacije…

Midnight Special 2

U priču sam uronio kao što se skoči u more sa visoke stene. Nakon pada u vodu, malo od šoka izazvanog udarom o vodu, malo od milion balončića oko vas što lelujaju, pokušavate da nađete pravi smer i izronite na površinu. Tako je izgledao i moj sudar sa ovim filmom i pričom koju nosi, ali brzo se tu povratite i krenete da plivate – samo što je ovo plivanje više kao kroz san, pa na svom putu prolazite kroz razne faze gde se okruženje stalno menja. Tako je i ovde režiser vešto poveo ovu neobičnu priču, kroz različita žanrovska okruženja i pružio nam poseban filmski ugođaj.

Od, da kažemo klasične triler-akcije, polako se uvlači misterija, dok fantastičnost same priče ne izađe iz tih okvira i krene put potpuno drugog žanrovskog okruženja. Priča tu ne odbacuje okruženje iz kog je potekla, već se razvija u neobičnoj fuziji žanrova, pružajući nešto sasvim posebno i ide ka kraju koji vam daje izbor da shodno svojim uverenjima isti i kreirate.

Midnight Special 3

Nikols se tu ne zaustavlja u svom režiserskom umeću. Ne, on u svoju posebnu i odličnu postavku ubacuje jake likove koje su izneli, veoma vešto i jako, poznati nam glumci Majkl Šenon, Džoel Edgerton, Kirsten Dunst i Džejden Liberer. Dok su prvo troje već dokazani u svojoj glumačkoj karijeri, pa tako i ovde, više bih se posvetio ovom poslednjem, trinaestogodišnjem Džejdenu, koji polako, ali sigurno ide putem kojim su išli prvo troje. Džejdena smo mogli da gledamo u filmovima Aloha (2015), St. Vincent (2014) i The Confirmation (2016) gde je bio fenomenalan, a takav je i u Midnight Special (2016). Jednostavno dečak ima ono nešto posebno, što ga izdvaja od drugih i mislim da ćemo ga gledati u još mnogo filmova.

Dok o Šenonu i Kirsten znamo sve, Džoel Edžerton se u poslednje vreme pojavljuje u sve više filmova, počeo je da režira i da piše scenarija, kao za film The Gift (2015). U istim je ostvario nekoliko zapaženih uloga, a većinom su filmovi posebnog štimunga, što mu dođe kao neki znak prepoznavanja. Ovde se takođe odlično snalazi u manjoj, ali bitnoj ulozi i zajedno sa Šenonom čini odličan tandem.

Midnight Special 4

Kada mislite da se tu više nema šta dodati, dolazi još jedan adut ovog filma, a to je muzika. Posebna i više nalik nekom horor filmu, savršeno prati određene situacije, naglašavajući neke određene momente, ali na čudan, neočekivan način, a opet tako savršen da ne bi ste nikakvu drugu mogli zamisliti. Mislim da je u pitanju još jedan dokaz talenta i umeća Nikolsa koji je još jednom pokazao da ima šta da ponudi, a što je najbitnije, nešto originalno.

Što se mene tiče, Midnight Special (2016) je vredan pažnje i istu drži svim svojim minutama. Zanimljiva priča, znalački upakovana, uz podršku veoma dobre glumačke ekipe i muzike koja vam probija u glavu, garantuje posebno filmsko iskustvo.[yasr_multiset setid=0 show_average=’no’]