Meet Joe Black (1998)

Nakon filma Legends of the Fall tandem Entoni Hopkins (Anthony Hopkins) – Bred Pit (Brad Pitt) ponovo dobija priliku da glumi zajedno, ovog puta u drami sa elementima fantazije u kojoj je glavna tema prolaznost života i sabiranje računa kada se zna da je kraj blizu.

Hopkins glumi Vilijama Periša, njujorškog bogataša koji je u pripremama proslave svog 65. rođendana. Jedne večeri ga posećuje tajanstveni plavokosi mladić po imenu Džo Blek za kojeg se ispostavlja da predstvalja Smrt. Džo nema nameru da odmah odvede Vilijama, jer biva zaintrigiran njegovim životom, odlučuje da ostane malo duže na Zemlji i Vilijam mu postaje neka vrsta vodiča. Problem nastaje kada se desi romansa između Džoa i Vilijamove ćerke Suzan koja će destabilizovati odnose, planove i razmišljanja aktera.

Prvo što privlači pažnju je dužina trajanja filma od tri sata, iz prostog razloga što film po kome je rađen ovaj rimejk traje svega 78 minuta. Nakon gledanja filma sam pročitao podatak da je budžet filma iznosio skoro 100 miliona dolara i pitam se na šta su te pare otišle, osim na honorar glavnog tandema. Režiser Martin Brest (Martin Brest) je imao zadatak da napravi mešavinu klasične i komične drame, ali on definitivno nije uspeo u tome. Određene scene su previše razvučene i traju bar tri puta duže nego što bi trebale, kao da je režiseru bilo žao da iseče bilo koji deo trake koji je snimio, pa je sve skupa montirao i servirao nama gledaocima.

Dužina filma ne predstavlja problem ako je radnja kompleksna i efikasna u nameri da drži pažnju, što ovog puta nije slučaj. Scenario ima nekoliko rupa, naročito u samoj karakterizaciji Džoa Bleka koji u jednom trenutku sam sebe opovrgava. Sami glumci su pružili odličan performans, Hopkins svojom pojavom pleni filmom, dok Pit nije harizmatičan onoliko koliko bi možda mogao i trebao da bude. Sporedni likovi su odradili solidan posao, ali se niko nije postepeno isticao, pa čak ni Kler Forlani (Claire Forlani) u ulozi Suzan Periš.

Film pokušava da ubaci sentimentalnu, romantičnu notu koja se na kraju ispostavlja kao dosta patetična i bespotrebna. Slažem se da je taj potez neka vrsta spone koja drži i pokreće film, ali na mene nije uticalo u pozitivnom smislu. Koliko god se trudio da sa pažnjom posmatram film nisam uspeo, jer određene scene zbog svoje prevelike dužine prosto teraju gledaoce u dremež.

6/10

MeetJoeBlack_017