Marvel’s Jessica Jones (2015-)

Nakon što je u aprilu započeo saradnju sa Marvelom, Netflix nam je podario jednu od najboljih superherojskih serija, svakako, najmračniju ubedljivo. Daredevil je bio pun pogodak i oduševio je mnoge, pa i mene. Oko tog uspeha Netflix je sa Marvelom napravio smeo plan, da izbaci još tri serije sa superjunacima, a potom da taj kvartet ovekoveči u mini seriji Defenders, poznatom timu superheroja iz Marvel univerzuma. Pored Dardevila planirani su Luk Kejdž, Ajronfist i Džesika Džouns, koja je upravo startovala i o kojoj danas pišem.

Sa nestrpljenjem sam čekao da Džesika krene. Sjajan posao koji su uradili sa Dardevilom sam očekivao i ovde. Međutim, za razliku od Dardevila, o Džesiki Džons kao Marvelovom liku veoma malo sam znao. Bez obzira na to, čim su izbacili čitavu sezonu u jednom danu (inače tako rade i hvala im na tome) u istu sam zaronio, a tamo sam imao šta da vidim.

Džesika Džons je privatni istražitelj. Svoju agenciju Alias Investigations vodi iz svog stana. Baš kao što joj je stan u poluraspadu i haosu, takav je i njen život. Danju većinom spava, noću radi svoj detektivski posao (uglavnom uhođenje i nabavljanje eksplicitnih slika za jednu od strana u brakorazvodnoj parnici), a često radi i za Džeri, jednu od najboljih advokata u Njujorku. U međuvremenu ispija bar jednu bocu nekog jeftinog alkohola, što je i jedini način da prebrodi dan. Pored svega toga, Džesika je i bivši superheroj, sa sve kostimom i to. Tada je nastupala pod imenom Jewell iliti Dragulj. Ne proslavivši se baš u tom pozivu isti je ostavila iza sebe. Nakon što prihvata slučaj nestale devojke Houp, Džesika isti rešava, ali sa katastrofalnim posledicama. Мeđutim, ono što je najgore od svega је to što je Džesika otkrila da je njen najveći strah, čovek po imenu Kilgrejv, živ.

Marvel's Jessica Jones 2

Ono što sam očekivao, to sam i dobio. Vodeći se iskustvom iz Dardevila, očekivao sam sličnu postavku i ovaj put Netflix je pokazao da se ne libi prikazati stvari kakave jesu, mračne, nasilne, prošarane raznim porocima i strastima. Jessica Jones je u sličnom tonu sa Dardevilom, a da se pretpostaviti da će i ostale dve serije biti takve, na moju, a verujem i vašu radost.

Džesika Džons je bivši superheroj, koji je podbacio u svom pozivu. Bez toga njen život je sastavljen od beskrajnih zbrka koje se nadovezuju jednu na drugu. Tako u trenutku gde gubi svoje roditelje i brata, dobija svoje moći. Tamo gde dobija najbolju prijateljicu, sestru, dobija grozomorno odrastanje. Tamo gde koristi svoje moći za dobro, podbacuje. Taman kada promeni svoj život i stane na svoje noge, opet dolazi u situaciju da nekome pomogne sa svojim moćima, a to delo joj donosi i najveću patnju i strah u životu. Nakon svih tih brodoloma imamo mladu ženu u haosu, koja dane provodi radeći prljave poslove i rekama alkohola, prljavom i neurednom stanu, baš kao što je i njen život. Povrh svega taj hodajući haos ima moći koje se ne ustručava upotrebiti kad joj zatrebaju. Pored svega toga Džesika je ispravna u svom srcu i želi pomoći ljudima, mada to često ne ispadne dobro, ali isto tako zna biti i prava kučka da dobije što želi, a tada će to uraditi na bilo koji dostupan način. Žurka tek nastaje kada joj neko stane na put, potpuno nesvestan što ona sve može da uradi.

Upravo ovakav lik nam je prikazan baš onakav kakav jeste, bez ikakvih ustezanja. Da bi to do kraja bilo uspešno, potrebno je bilo odabrati pravu glumicu za taj posao, a Kristen Riter (Krysten Ritter) to svakako jeste. Kristen je apsolutno ubedljiva u svojoj ulozi i prikazu Džesike Džons i verujete joj svaki minut. Iako zauzima najveći prostor, tj. minutažu, Kristen ima potporu u nekoliko odličnih glumaca, tj. likova koje igraju. Pre svega tu je Rakel Tejlor (Rachael Taylor) u ulozi Triš, nekada popularna dete-zvezda, a sada poznati radijski voditelj. Odrastajući u haosu, a veliki deo tog haosa je delilila sa Džesikom, naučila je da ceni svoju slobodu i sigurnost. Tako je sebe opasala neprobojnim penthausom, a i naučila borilačke veštine, tako da nikada više ne bude lagan zalogaj.

Marvel’s Jessica Jones 3

Onda tu je i Keri-En Mos (Carrie-Anne Moss) u ulozi Džeri, advokata za koju Džesika često radi. Bitno je spomenuti i Malkoma (Eka Darville), Džesikinog komšiju džankija i bitnog veoma za celu priču. Ima tu još likova, a upoznaćemo i Luk Kejdža (Mike Colter), superheroja čija serija treba da krene sledeće godine.

Da bi jedan superheroj uopšte postojao u stripovskom, a i svakom drugom smislu mora da ima svog velikog protivnika. U Dardevilu je to bio Kingpin u maestralnoj ulozi Vinsent D’Onofria. Ovde je to Kilgrejv u takođe maestralnoj ulozi Dejvida Tenanta (David Tennant). Dok smo u Dardevilu čekali da se Kingpin pojavi par epizoda, ovde skoro od starta znamo za Kilgrejva. Isprva kao halucinaciju ili flešbek koje Džesika doživljava, ali veoma brzo i kao veoma stvarnu i realnu opasnost. Njegov lik je fenomenalno uveden u seriju. Iz pozadine, na nekako zastrašujući način, njegovo prisustvo se oseća na svakom koraku i stvara neprestanu tenziju. Imao sam osećaj da će svaki tren da iskoči i napravi ono što radi, a to što radi je veoma uznemirujuće i zastrašujuće. Potom iz pozadine zakorači u prvi plan i sve se menja. Sjajan lik i sjajno odglumljen.

Sada kada vam je jasno o kakvoj se seriji radi, ostaje da kažem zašto istu treba i gledati, ako se već do sada niste odlučili za to. Serija je urađena u mračnom tonu baš po mom ukusu. Taj mračan ton je idealan za postavku serije kao noir detektivskog filma, gde smo gledali poznate detektive koji uz pomoć alkohola i cigara u mračnim i zadimljenim scenama rešavaju mračne slučajeve. Ovo je samo moderniji prikaz tog noir štimunga, a čak imamo i narativne delove kako bi utisak bio potpun.

Marvel's Jessica Jones 4

Nasilja svakako ima, ali u dosta manjoj meri nego u Dardevilu. Ovde je više akcenat na nekakvom psihološkom nadmetanju, fenomenalno izgrađenoj tenziji nabijenoj strahom, a upravo vas ta atmosfera drži zakovanim za ekran isčekujući šta će se dalje desiti. Likovi su odlični, a naslovni, suprostavljeni duo jednostavno fenomenalan. Priča je tečna, dinamična, sa povremenim blicevima prošlosti i niti jednog trenutka nema praznog hoda. Produkcija je odlična i sve funkcioniše na najvećem nivou. Ja sam uživao u potpunosti i verujem da ćete i vi.

Jessica Jones jeste serija iz Marvel univerzuma, što podrazumeva superheroje, ali je pre svega jaka krimi psihološka drama u noir fazonu, sa jakim i razrađenim likovima, odličnom glumom, atmosferom i muzikom, a sve to je idealan štimung za savršeno TV veče.[yasr_multiset setid=0 show_average=’no’]