Martyrs (2008)

Na sajtu je ranije pisano o filmu Frontiers, projektu koji pripada talasu tzv. novog francuskog ekstremizma (New French Extremity) čiji filmovi obiluju eksplicitnim scenama nasilja i golotinje. Martyrs je takođe iz tog talasa, ali se opet izdvaja od ostalih srodnijih projekata po mnogim specifičnim stvarima.

Mlada devojka po imenu Lusi se želi osvetiti ljudima koji su je oteli i mučili dok je još bila mala devojčica. U toj svojoj potrazi će joj pomoći devojka po imenu Ana, sa kojom se sprijateljila u domu za nezbrinutu decu i koja je i sama bila žrtva zlostavljanja kao dete. Lusi je čitavog detinjstva progonila vizija mršave i sablasne žene koja joj je nanela najgore povrede i o kojoj se poverila Ani. Posle određenog vremena provedenog u domu za nezbrinutu decu, Lusi će svoje zlostavljače prepoznati na fotografiji u novinama. Nedugo nakog toga će zakucati na njihova vrata, ali sa sačmaricom…

Martyrs je prvi francuski film koji je u svojoj matičnoj zemlji dobio oznaku 18+, što je diglo mnogo prašine kako kod samih kritičara, tako i kod gledalaca. I u ovom filmu su Francuzi održali visok nivo horora u prezentaciji koja je jako verodostojna, brutalna, uverljiva, a nadasve originalna i specifična. Ovaj sjajni horor-triler delo je francuskog rezisera Paskala Ložijea, koji je radio na popularnom filmu kod nas preveden kao Pakt sa vukovima. Ovaj režiser je dokazao ovim filmom da je jako talentovan i kreativan i da ne beži od ekstremno provokativnih i šokantnih prizora.

Priča se zasniva na zanimljivim i slojevitim likovima. Režija je vrlo efektno sugestivna i atmosferična, film obiluje mučnim, sirovim, brutalnim i kontroverznim scenama nasilja, ali to nije najvažnije u samom filmu, nego je akcenat bačen na psihološka preživljavanja likova koja su pojačana tim scenama. Martyrs zapravo obrađuje temu zlostavljanja dece i neobično podseća (iako režiser nije dao naznaka o tome) tj. bazira se na istinitim događajima povezanim sa monstruoznim serijskim ubicom i zlostavljačem dece Markom Dutroom, koji je 1995. i 1996. godine oteo i na najmonstruoznije načine zlostavljao šest devojčica, a četiri od njih je ubio.

Ovo je jako realističan projekat, čija je radnja, kao i sami psihološki profili protagonista, važniji od samih scena spornog nasilja. Nudi impresivnu dubinu i suštinu društva, a nama poruku da se zapitamo koliko je naše društvo bolesno i koje sve opasnosti vrebaju iz tzv. civilizovanih ljudi. Prikazan je potpuni raspad sistema ljudske psihe i filmska patnja glavne glumice u različitim etapama, a opet sve je to posloženo u jednu celinu. Ukupno sagledano predstavlja jedinstveno delo horor žanra koje je, nažalost, savršen prikaz sveta oko nas koji je svakim danom sve bolesniji i devijantniji.

Martyrs, iako na prvi pogled deluje tako, nije običan slasher, splatter ili gore film, već više govori o tome šta je neko sposoban uraditi zbog nekog cilja. Ne preporučujem ga gadljivim ljudima slabijeg želuca i ljudima koji ne podnose nasilja nad slabijima. Svima ostalima preporuka za ovaj sjajan i jedinstven piece of art horor projekat, mada slobodno možemo reći da ovo i nije horor, već film o pravoj ljudskoj prirodi, o svoj stvarnosti sveta u kome živimo. Ima li išta strašnije od toga?

moja konačna ocena: 8/10