Marketa Lazarová (1967)

Zbog ovakvih filmova se ceni, poštuje i voli film kao umetnost (što i jeste), a ne samo kao neki vid zabave, pri čemu retko koji drugi medijum bi uspeo da ovako prenese svoju priču na gledaoce, kao ovo remek-delo čehoslovačke kinematografije. Yup, ovo je film, najprostije rečeno.

Tih famoznih 1960-ih godina počelo je razvoj „modernog“ roka, sa dolaskom Bitlsa, ali i te godine su obeležili razvoj tzv. novih pravaca u filmu, širom sveta (u Francuskoj, Nemačkoj, Japanu, Češkoj). Pri čemu, iskreno, nisam neki fan tog novog tzv. „French New Wave“-a koji jeste dobar, onda „New German Cinema“ koji je isto tako dobar, dok mi je „Czech New Wave“ najbolji, što zbog vizuelne perfekcije, što zbog narativne raskoši. Ali, paradoksalno tome, najbolji film iz tog perioda ne pripada tom novom pravcu, vec „pravcu“ zvanom František Vláčil, pošto je on bio veoma originalan i jedinstven režiser. Nije poznat kao npr. Miloš Forman, ali po kvalitetu nista ne zaostaje za njim, mada sam pored ovog filma pogledao samo od njega i „Valley of the Bees“ koji je isto bio odličan, a nadam se da su ostali i takvi. Ali, dosta o tome, pošto je vreme nesto reći o samom filmu.

U pitanju je tzv. istorijska drama, u kojoj nas na samom početku narator zaintrigira prelepim uvodom u priču, potom se akcenat prebacuje na braću Mikoláša i jednorukog Adama, koji po nalogu oca Kozlíka pljačkaju ljude na putu, samo ovoga puta jednog dosta priznatog čoveka, koji uspeva da pobegne, a to stvara određene probleme, pošto je on ustvari novi biskup od Henaua. Iz ove proste premise, ali i dosta zanimljive, František Vláčil je uspeo da stvori veoma originalan, zanimljiv, močan i pre svega, slojevito-dubok film, koji na vrhunski način prikazuje period srednjeg veka, u očima feudalnih gospodara, crkvenih ljudi, države, kao i same religije i vere, pošto je ovo u stvari film koji se bavi obrisima preobrazavanja paganizma u hrišćanstvo. Inače, kada sam mislio da je slojevito-dubok film, to sam rekao zbog neke dve stvari: prvo što je priča dosta konfuzna na momente, ali kada se naviknete na to, uživaćete samo tako, a druga je prisutna simbolika, koja je data na onaj suptilno-direktan način (volim ove paradokse), kao i na dosta skriven, ali prelep način.

Marketa Lazarová 3

„Marketa Lazarová“ ne bi bila ovako dobar film, da nema tako različite, a odlične likove: od simpaticnog monaha Bernarda, preko već navedene brace i Kozlíka, pa sve do Markete Lazarove i ostalih likova. Iskreno, u prvoj polovini filma sam bio zbunjen zašto se ovako zove film, ali nakon samog kraja, sve mi je bilo kristalno jasno. Marketa Lazarova nije uopste glavni lik, ali opet oko nje se skoro sve odvija: borba izmedju dobra i zla, paganizma i hrišćanstva, istine i laži, ljudi i životinja, oko nje se odvija, prosto rečeno, esencija ljudskog roda, esencija srednjeg veka. Prosto, u sve prisutnom zlu, gde su svi likovi u srži loši i amoralni, ona jedina predstavlja nešto dobro, odnosno predstavlja metaforu dobrote i mira ljudskog roda.

Marketa Lazarová 2

Što se tiče tehničke strane, film je apsolutno savršen: od vrhunske režije, koja obiluje nadrealističkim tonom (iako istog uopšte nema), preko fenomenalne crno-bele fotografije, koja je bogata emocija i poetikom, kao i fenomenalnom muzikom, koja samo dočarava već savršenu atmosferu srednjek veka. I, da Josef Kemr kao Kozlík je bio apsolutno savršen u svakoj sceni, dok je je Magda Vásáryová u ulozi Markete bila sasvim dobra, ali zato božanstveno prelepa. Oh, da l’ sam rekao da je fotografija fenomenalna? Ako nisam, onda ću opet. U stvari nije fenomenalna, vec božanstvena.

Ako bih morao sa nekim filmom da uporedim ovo remek-delo, onda je to svakako „Andrey Rublyov“ od Tarkovskog sa određenom dozom „The Seventh Seal-a“ od Bergmana, ali opet nije to baš tačno, jer je on isuviše specifičan film. Yup, ovaj film je toliko dobar.

Sve u svemu, nekima će biti dosadan, nekima možda čak i pretenciozan (ima nas svakakvih), nekima tzv. „style over substance“ film, a meni je originalan, fenomanalan, zanimljiv, prosto rečeno: savršen primer art filma. Prosto, apsolutno zasluženo je izabran kao najbolji češki film svih vremena, jer to svakako jeste, a za mene je jedan i od najboljih filmova svih vremena uopšteno koji sam ikada pogledao.

10/10

Autor: Filip Filipović

Marketa Lazarová 1