Mare of Easttown (2021)

Mare of Easttown je HBO mini-serija koju je napisao Bred Ingelsbi, autor filmova kao što su Out of the Furnace i The Way Back, dok je za režiju bio zadužen Kreg Zobel. Serija se sastoji od sedam jednočasovnih epizoda, a prva je bila emitovana 18. aprila. Serija je okupila kvalitetan glumački ansambl u kome se ističe ime Kejt Vinslet u ulozi glavne junakinje.

Radnja je smeštena u izmišljeno mesto Istaun u predgrađu Filadelfije i prati detektivku Mer Šihan (Vinslet) koja se susreće sa ubistvom lokalne tinejdžerke. U mestu se pre godinu dana desio nestanak devojke koji još nije rešen i zbog toga mnogi u zajednici sumnjaju u njene detektivske veštine. Rastrzana između poslovnih obaveza, stalnog pritiska i brojnih privatnih problema koji uključuju razvod, sinovo samoubistvo i borbu za starateljstvom nad unukom, Mer je davno prestala da se smeje i daje sve od sebe da joj se život ne raspadne.

Mer živi sa svojom majkom Helen i ćerkom Šoban, dok su joj bivši muž Frenk i njegova nova verenica praktično prve komšije. Njen brak nije uspeo da prebrodi samoubistvo njihovog sina Frenka, za koga saznajemo da je imao istoriju mentalnih bolesti i probleme sa drogom, pa se Mer opravdano boji da njen unuk Dru ne doživi sličnu sudbinu. Novi ljudi u njenom životu su simpatičan pisac Ričard (Gaj Pirs) koji je došao u Istaun da predaje na fakultetu, kao i mladi detektiv Kolin (Evan Piters) koji je poslat da joj pomogne u istrazi.

HBO je oduvek bio sinonim za kvalitet, a to se naročito odnosi na mini-serije kao što su True Detective ili Sharp Objects. Moram priznati da volim filmove i serije smeštene u ruralne delove SAD koje karakteriše izostanak perspektive i nade u bolje sutra – svi se međusobno znaju, mnogi su i rodbinski povezani, svako ima neku tajnu i gotovo svima je dnevni cilj da se napiju uveče. Istaun je takvo mesto, mračno i siromašno, mnogi se drogiraju, zbog čega se mlade devojke upuštaju u prostituciju kako bi finansirale svoj porok. Kako to obično biva, takve okolnosti su plodno tlo za stravične događaje.

Nakon čitanja trivije sam očekivao da se ova serija bavi finesama detektivskog posla, ali nakon prve epizode postaje jasno da će ovo više biti studija lika naše protagonistkinje umesto predstavljanje njenog posla, odnosno istrage. Mara iz Istauna je pravi prikaz umorne, depresivne žene kojoj se kombinacija profesionalne odgovornosti i porodične tragedije srušila na leđa, ostavljajući osobu koja sem posla i porodičnih obaveza nema volje i energije ni za šta drugo. Ona je definitivno centar naše pažnje, a posredno imamo priliku da pratimo priličan broj likova sa kojima ona ima komunikaciju.

Prateći Mer posmatramo neke likove ili dijaloge koji nisu nužno bitni za sam zaplet ili rešavanje ubistva, ali oni predstavljaju mali svet u kome je radnja smeštena. Iako nekima to može biti odbojno ili nepotrebno, na taj način pratimo studiju uznemirene zajednice, kako ona opstaje pod uticajem strašnih događaja koji su se desili i kako ti događaji utiču na stanovnike. Kao da to nije dovoljno, tu su i problemi sa kojima se suočavaju lokalni policajci čiji rad samim tim ima svoje nedostatke. Generalan utisak je da je ova zajednica živa i da postoji, odnosno serija poseduje jak osećaj depresivnog realizma da negde postoji mesto zvano Istaun u kome stanovnici pate.

Iako su okolnosti mračne i teške, dopalo mi se što je autor ostavio prostora za komične situacije. Te scene se najčešće odvijaju u Merinom domu koji je suprotno očekivanjima dosta brižan i topao, iako svako svakome nešto zamera. U kombinaciji sa vrhunskom glumom u kojoj prednjači Kejt Vinslet dobijamo jednu živopisnu zajednicu koja je autoru bitnija od slučajeva nestanka i ubistva i misterije koja ih okružuje. Naravno, ako vas više zanima misterija ko je ubio Erin ovo ćete uzeti kao minus.

Mare of Easttown je nova HBO mini-serija sa zapletom u vidu misterije koji je sklonjen u stranu u korist ispitivanja kako tragedije definišu našu sadašnjost i istraživanja tamne strane ruralne zajednice – serija koja je više studija lika od praćenja finesa detektivskog posla, što se u kombinaciji sa sporijim tempom neće dopasti svima. Meni jeste.

moja konačna ocena: 9/10