Marco Polo (2014-)

Neću mnogo pogrešiti kada kažem da Netflix postaje omiljeno mesto za serije gledaocima širom sveta. Prvo, iz razloga što svoje serije pusti u distribuciju u jednom danu, tj. čitava sezona bude dostupna u istom danu, tako da nema čekanja iz sedmice u sedmicu. Drugo, što pravi kvalitetne serije kao što su: Orange is The New Black, House of Cards, Hemlock Grove i Marco Polo, o kojoj ću danas pisati. Treće, u sledeće dve godine najavljeno je mnoštvo novih originalnih serija, raznih žanrova, a ja ću napomenuti one koje lično isčekujem sa mnogo nestrpljenja. U pitanju je Daredevil, strip junak svima dobro poznat, a pored njega radiće još tri serije sa strip junacima: Iron Fist, Luke Cage i A.K.A. Jessica Jones, a onda spektakl u vidu mini serije gde će sve ove super junake spojiti zajedno u vidu serije Defenders.

U decembru 2014. godine Netflix je izbacio svoju novu autorsku seriju, Marco Polo. Seriju je prvo otkupila TV kuća Starz, međutim nakon određenih problema je odustala od iste. Nakon toga je otkupio Netflix i zajedno sa Weinstein Company u nju uložio devedeset miliona dolara. Ovim potezom, gradeći svoje mesto u svetu televizijskih serija, Netflix je želeo da napravi svojevrstan pandan HBO seriji Game of Thrones, tj. da zajedno sa najavljenim serijama, pokrije sva žanrovska područja i ima svoje adute u borbi za gledanost. Po mom mišljenju, sa ovom serijom su u tome uspeli.

Marko Polo je svetski poznati istraživač iz trinaestog veka. Stvarne informacije o njemu su u stvari poluinformacije i malo toga se može sa 100% sigurnošću reći. Priča kaže da je Marko poreklom sa Korčule, da je sa svojim ocem i stricem putovao, gde tada niko iz Evrope nije, na Daleki istok. Tamo je proveo sedamnaest godina u službi Kublaj Kana. Po povratku je napisao knjigu Il milione, jednu od najprevođenijih i čitanijih knjiga u istoriji. Mnogi su osporavali avanture i događaje opisane u knjizi, optuživali ga da je sve izmislio, a on je na smrtnoj postelji, bar tako kruži priča, rekao, da nije ni pola napisao od onoga što je vidio.

Marco Polo 2

Dakle serija, kako joj sam naziv kaže, govori o Marku Polu i njegovim avanturama na Dalekom istoku, s tim da se razlikuju od gore navedenih istorijskih činjenica. Priča ide: Marko Polo (Lorenzo Richelmy) nakon mnogo godina, upoznaje svog oca Nikolu (Pierfrancesco Favino), koji je godine proveo na putovanju na Daleki istok, poznat po imenu Put svile. Tada njega i otac prvi put vidi. Otac mu saopštava da opet kreće na put i odbija Markovu molbu da i njega povede. Međutim, Marko se krišom ukrcava na brod i tako počinje njegova avantura. Nakon dugog putovanja, Marko sa ocem Nikolom i stricem Mateom stiže do Mongolije, na dvor Kublaj Kana (Benedict Wong). Tu njegov otac moli Kana za dozvolu za trgovanje duž Puta svile. Kan dozvoljava, ali traži od Nikole određene garancije.

Da bi pridobio Kana, Nikola ostavlja Marka na dvoru Kublaj Kana kao zalog, protivno Markovoj volji. Međutim, Marko, iako u nepoznatom i potpuno drugačijem sveto od onoga na koji je navikao, ubrzo svojim promišljanjima stiče naklonost Kublaj Kana, koji mu dodeljuje mentora (Tom Wu), slepog Taoističkog sveštenika, majstora borilačkih veština. Kako vreme prolazi Marko se sve više ističe i jača svoju poziciju kod Kana, ali samim time stiče mnogobrojne neprijatelje. Uz sve to, besni rat između Mongola i Kineza.

Ono što prvo upada u oči je izuzetno bogata produkcija, kako sam spomenuo, devedeset miliona dolara je uloženo u seriju. Predivni predeli smenjuju se pred vašim očima, dok pratite predivnu avanturu. Setovi su fenomenalni i poklonjeno je mnogo pažnje detaljima, a oni su, prema moji saznanjima, kompletno napravljeni kako bi služili daljoj produkciji, nešto slično kako su u seriji Boardwalk Empire setovi kompletno napravljeni, što je u mnogome olakšalo snimanje i doprinelo kvalitetu produkcije. Nošnjama i oklopima je posvećeno mnogo pažnje, sa svim detaljima. Takođe je angažovana armija statista, konja i ostalih životinja, kako bi sve izgledalo što kvalitetnije i verodostojnije. Što se produkcije tiče, kapa dole.

Marco Polo 3

Sama radnja je posebna priča. Veoma dobro zamišljeno i razrađeno. Imamo avanturu jednog čoveka, kroz koju posmatramo fantastični spektakl u vidu sudara civilizacija, vladara, filozofija. Velike bitke kako na bojnom polju, tako i unutar dvora, kako mongolskog, tako i kineskog. Svi se bore za svoje ciljeve i snove, na načine njima znane. Dvorske spletke, tajne, ubistva, izdaje, ljubomora, zavist, ljubavne priče, iskrene i lažne, a sve za vlast ili udeo u istom. Mnoštvo likova, svaki sa svojim demonima, igraju na pozornici gde se svaki korak prati, gde jedna reč pravi razliku između života i smrti. Gledamo i igru gde su pijuni hiljade vojnika, koje vladari pomeraju na polju, često žrtvujući ih na stotine, kako bi zadovoljili svoje ambicije i ego.

Ono što je posebno ostavilo utisak na mene su likovi. Naime, ima ih prilično, a svakome je posvećeno dovoljno pažnje. Naravno da je nekom manje, nekom više, ali svaki je upečatljiv i veoma važan za celu priču. Samim time lako je zaključiti da je glumačka postava kvalitetna i apsolutno na visini zadatka. Tako imamo Lorenca Rikelmija koji igra Marka Pola. U prvom momentu mi nije ostavio neki utisak, međutim kako priča odmiče, sve je bolji i bolji, uporedo kako se i njegov lik, od mladog i neiskusnog momčića, razvija u izuzetno sposobnog stratega, ratnika, vođu, pa i u neku ruku političara, mada još uvek u povoju.

Marco Polo 4

Ipak najupečatljiviju ulogu odigrao je Benedikt Vong koji igra Kublaj Kana. Iako iza sebe prilično uspešnu karijeru, ovo mu je najbolja uloga u njoj, jednostavno je pokidao ulogu. Verujete njegovoj ulozi i mate osećaj da je Kan upravo bio takav i nikako drugačiji. Veliki vođa ratničkog naroda, snažan, moćan, mudar. U stanju da da drugu šansu, ali i da bude krajnje surov. Otvorenog uma prema novitetima, drugim civilizacijama i religijama, upijajući njihovo znanje kako bi ga na najbolji način primenio u svom carstvu. Čovek ispred svog vremena, ali u isto vreme veran svojim korenima, običajima i pod velikim pritiskom dela svoga dede Džingis Kana. I pored svega žudnja da slomi zid koji mu odoljeva decenijama tera ga na momenat slepila, pa da kažem i ludila, a cena su mnogobrojni životi.

Ovakav kompleksan lik nimalo nije bilo lako odigrati, a Vong je to uspeo i više od toga. Još jedan vredan pažnje je najveći Kanov suparnik, kancelar Sidao. Portreisanje njegovog lika nije bilo ništa manje komplikovano kao Kanov. Taj posao skoro pa jednako dobro kao Vong je uradio Čin Han. Za razliku od Kana, kancelar Sidao je potekao iz obične porodice, ali je dogurao do prvog posle cara. Prilično kompleksan lik, surov, opasan, bez samilosti, izuzetno pametan i sposoban, ali sa ličnim demonima koji samo na moment provire, otkrivajući mnogo više o Sidau. Spomenuću kratko samo još Hundred eyes, slepog majstora borilačkih veština i Markovog mentora i odličnu ulogu Tom Vua.

Mnogo je likova da bih sad sve opisao, a i jedan od kvaliteta serije je upravo otkrivanje kakav je ko i šta sve krije iza očiju. Na taj način ste u stvari stavljeni u položaj Marka Pola, sami u nepoznatom svetu, sa gomilom stranaca oko sebe, ne znajući kome da verujete i morate to da otkrivate savršeno oprezno delić po delić, a svaka greška u proceni vas može koštati života.

Marco Polo 5

Borbe i njihova koreografija su odlične. Pored masovnih borbi, ima i onih kao što smo navikli gledati u kineskim epskim spektaklima, gde je prikazana sva raskoš kung fua. Toga ima i ovde i urađena je savršeno. Borbe su realno prikazane, sa dosta krvi i pažljivim detaljima (nema da se desi da mač probode, a izađe čist). Ne, sve je urađeno baš kako treba i kako ja volim da vidim. Takođe, serija obiluje i seksom i golotinjom.

Kad sve sumiram, po mom mišljenju savršena izvedba, gde sve ima svoje mesto i ulogu, a to je da vam pruži savršenu zabavu. Jedina mana, ako se tako može nazvati, je to što je pilot iliti prva epizoda ubedljivo najlošija. Zato nemojte seriju da ocenjujete na osnovu nje. Jednostavno trebao im je nekakav uvod da Marka dovedu do mesta gde magija ove serije počinje, a to je dvor Kublaj Kana. Nakon nje sve je savršeno i kako sam već opisao.

Na kraju da kažem, mene je ova serija oduševila. Deset epizoda, koje traju skoro deset sati, su me prikovale za ekran i pružile i više nego sam očekivao. Takođe, treba istaći da je ova serija potpuno podelila kritiku i gledaoce. Tako na Metacritic sajtu gledaoci su ovoj seriji dali visokih 85, dok kritika prosečnih 47.

Za sve koji vole avanturu, epske priče i bitke, ali i zavere i dvorske smicalice, ovo je prava stvar.

9/10

Marco Polo 6