Mang Jing/ Blind Shift (2003)

Li Jang (Yang Li) očigledno voli koristiti reč Blind, valjda se referirajući na očiglednu slepoću jada i čemera koji se događa ispred zdravih očiju. Oni koji bi trebali to primetiti dobijaju trenutno pomračenje vida i očito ne haju. Blind Shaft je poput negovog kasnijeg filma Blind Mountain (2007) priča o marginalcima koji se moraju svakodnevno rvati kroz život. Kroz to rvanje iliti borbu za opstanak često se zaborave neke iskonske stvari koje razlikuju čoveka, po evoluciji najrazvijenijeg živog bića, od životinje.Naravno, životinja se ponaša prema svojim normama koje su joj usađene. Zna da uzmakne i zna da napadne, ali ne narušavajući balans u tom poretku. Čovek, međutim, koliko može biti dobar toliko može biti loš. Nema ograničenja, nema spavanja i iskazivanja slabosti ili neke dobrote iako je opravdana, stvari koje te mogu skupo koštati, jer se ne uklapaju po onoj stazi na kojoj kročiš.

Li Jang nam je predstavio priču o dva rudara koja se služe brutalnim prevarama kako bi od upravnika rudnika iznudili odštetu od nesreće kojoj bi sami oni kumovali. Plan se sastoji da idu od jednog do drugog rudnika, vodeći sa sobom uvijek treću stranku kojoj obećaju zaposlenje, ali da ona pritom laže da je s njima u srodstvu. Nakon određenog vremena, oni ga u tunelu ubijaju, a njegovu smrt prikazuju kao nesreću iznuđujući novac od odgovornog subjekta u tom rudniku. Naravno sa druge strane uvek prevladava ona lakša, ali zaobilazna stavka, da se incident zataška, pošto bi se rudnik zbog sigurnosnih razloga zatvorio, a pritom bi oni izgubili svoja dobro plaćena mesta. Za najnoviju žrtvu izaberu naivnog tinejdžera sa sela koji jednog od rudara podseća na svog sina i u suštini on postaje slab na njega, a realizacija unapred zacrtanih planova se nepredviđeno zakomplikuje.

Ne bih možda preterano pogrešio prozivajući Li Janga Ken Loach-em dalekog istoka. On u svojim pričama voli prodrmati gledaoca, postaviti ga u taj kavez sa divljačima, a ne dajući mu oružje da se brani, jer da bi se postavio iznad tih iskrivljenih vrednosti, moraš pretrpeti puno niskih udaraca. Za takvo nešto nema napisanih pravila i priručnika za preživljavanje. Tu je borba za goli život i sve se to uči usput, na licu mesta. Jači isplivavaju na površinu, slabiji se guše.

Blind Shaft 2

Inače u masi kineskih drama postoji ta neka sprega sa prirodom, koja nam sa svojim bojama ukazuje na atmosferu. Atmosferu koja je ukrašena sa ogoljenim brdima, tamnim pećinama, monotonim zvukovima krampe i lopate, šumovima vetra, stidljivom svetlosti koja jedino probija sa rudarskih šlemova koji kao korteo ulaze u jamu i izlaze sa ugljem prljavih lica, uz poneki uzdah, osmeh čisto da se zna da su tu, ali i da smrt može nastupiti odmah nakon toga. Li Jang je pratilac tim dešavanja sa svojom malom divljom kamerom kojom smo u većini slučajeva svedoci samo mi i on. Naravno, mi ne možemo svedočiti u filmu, mi se samo možemo srditi. U nama može rasti gnev, mi shvatamo, navodi nas da shvatamo.

Dva glavna lika su karakterno drugačija, ali potreba ih je spojila da se udruže. Obojica imaju porodice kojima šalju pare, ali tokom dijaloga vidimo ko je od njih po potrebi takav, a ko je u suštini čovek koji ne preže od svih mogućih sredstava da bi došao do cilja. Jedan je neuki primitivac komu je to normalno, drugi je produkt klasnog poretka iz kog nije imao uslova da se školuje i ostvari na primerenije načine.

Film simbolično završava ispuštanjem dima iz ogromnog dimljaka, simbolizirajući odlazak duše, tog 21 grama oslobođene patnje na zemlji, ili kako bi drugačije rekli žrtvovanje, da bi nekome drugom tim svojim činom podarili život.

9/10

Blind Shaft 3