Man of Steel (2013)

Otkako je izašao ovaj film čitam sve više negativnih utisaka i kritika, od kojih su neke utemeljene, a neki čiste hejterske gluposti. Da nađem neku sredinu u njima onda to ne bi bilo moje mišljenje, jer je moj utisak da je, do sada, ovaj film u režiji Zeka Snajdera (Zack Snyder), kada se sve uzme u obzir, doda i oduzme, najbolji sci-fi film ove godine. Zaključno sa ovim datumom svakako.

Radnja  je manje-više svima poznata. Kal El (Supermen), zemaljski Klark Kent, rođen je na planeti Kripton, sticajem okolnosti dospeva na Zemlju, tu je odgojen od divnih roditelja – Marte i Džonatana Kenta, koji su mu usadili prave vrednosti. Klark od detinjstva oseća da postoji nešto više za šta je predodređen. Kako odrasta, pokušava da se “pronađe“ i bori se sa ličnim pitanjima samog svog bivstvovanja i života uopšte. U tom unutrašnjem nemiru, Klark ubrzo otkriva da poseduje nadljudske moći koje će morati upotrebiti ubrzo u sukobu koji preti da uništi svet kakav poznaje. On postaje Supermen, junak koji jedini ima ono što je potrebno, nadu za spas sveta, a takođe uradiće sve da bi zaštitio i one koje voli. Mišljenja sam da je ovo sasvim dovoljno jer je priča ispričana iz samih korena lika Supermena, tako da nema potrebe da je više elaboriram.

Gospoda koja su radila film: Snajder, Nolan i Gojer su, po mišljenju mnogih, propustili sa svom dostupnom tehnologijom i idejama da naprave savršen film o ovom superjunaku, dok ja mislim da je ovo jako dobra ekranizacija i portret Supermena, koja je maltene uništena nekim ranijim ekranizacijama. Od Riva i njegovih filmova nije izašla iole vredna spomena ekranizacija ovog junaka, i upravo zato ovaj film ima veću vrednost. Ovo je moderniji prikaz Supermena, kreativniji, a takođe dosta prilagođen današnjim uslovima i tehnologiji, i to ne samo tim stvarima, nego životu danas uopšte, pa samim tim i sistemima vrednosti. Zato mu je i lik drugačije osmišljen, male promene su urađene, ali ništa prekritično da bi se to uzelo kao osnovno što bode oči.

Takođe, kostim je najčešći argument nekih zašto ovaj film ne valja, mada je to krajnje relativno, ali i krajnje nebitno po pitanju samog filma. Sloboda adaptiranja je bila najavljena samim imenima koji rade film i zaista ne vidim mesta tu tolikom razočarenju koje je zaista sve „očiglednije“ i glasnije. Sam film je, može se reći, podeljen u dva segmenta – samo poreklo Supermena i njegovo odrastanje, i akcione scene borbe. Između njih i pored njih ima i drame i romanse tek u najavi, ali ja mislim da je film ispunio svoj primarni i najbitniji zadatak – najosnovniji prikaz ovog junaka. Snajder je vizuelni genije i uradio je akcione scene borbe perfektno, bez ijedne mane, potpomognut jos većim genijem priče – Nolanom. Zaista su njih dvojica dobro odradili posao, mada nisu pružili ono najbolje što mogu, što otvara špekulacije za moguće nastavke.

man_of_steel_2013_1

Supermena je, posle par excellance promašaja od bljutavog i netalentovanog Brendona Ruta  iz 2006. godine, odglumio sjajni britanski glumac Henri Kevil (Henry Cavill), poznat po jednoj od glavnih uloga u spektakl seriji o kralju Henriju, gde je glumio uz Džonatana Riz Majersa. On se samo stopio, i fizički i psihički sa Klarkom Kentom, kao da je rođen da ga odglumi. Jedan od najboljih izbora za Supermena, i jedina mana njegovog performansa je možda nedovoljno slobode u interpretaciji i slaba i mlaka hemija sa Luis Lejn. Nju je odglumila isto tako mlaka i prosečna glumica Ejmi Adams (Amy Adams), da zaista ne znam kako je njoj uspelo da dobije da glumi tako bitan lik. Hemija između njih na filmu ne postoji i to je jedna od mojih najvećih zamerki.

Ostala glumačka ekipa je bila redom sjajna. Kao general Zod je uverljiv bio Majkl Šenon (Michael Shannon), ali ipak nedovoljno iskorišćen potencijal tog glumca, jer on može mnogo bolje (u ovom slučaju gore) da iznese nekog negativca. Uvek na nivou je bio Rasel Krou (Russell Crowe) kao Džor El, Supermenov biološki otac. Pozadina priče sa njim i o Kriptonu je jedan od najsvjetlijih trenutaka filma i odlično je osmišljena i urađena. Vredni spomena su Supermenovi zemaljski roditelji, lepa Dajen Lejn (Diane Lane) i Kevin Kostner (Kevin Costner), koji su sporedne role odradili vrhunski.

Preporuka svim ljudima koji vole raskošne filmove o superherojima, sa sjajnim vizelnim efektima, odlično odrađenim scenama borbe, sjajnom pozadinom samog lika i sa krajem koji najavljuje nastavak u kome će biti odrađeno sve ono čega nema u ovom filmu i što se zamera kao glavni nedostatak ovog filma – romansa i dramatizacija priče i likova na nivou koji jedna ovakva ekranizacija zaslužuje.

8/10

man_of_steel_2013_movie-wide