Mad Max: Fury Road (2015)

Oh what a day, what a lovely day!

Režiser i scenarista Džordž Miler (George Miller) je 1979. godine pokrenuo franšizu koja se sa pravom smatra jednom od najboljih i najomiljenijih, i koja je postala svojevrsni kulturološki fenomen. Avanture pobesnelog Maksa, čoveka koji živi u potpuno izmenjenom post-apokaliptičnom svetu u kome vladaju nova pravila i kome je motiv osvete jedini životni pokretač, preko 35 godina se ponovo gledaju i svakodnevno ih otkriva nova publika. Ulogu Maksa u ta tri filma je vrhunski izneo Mel Gibson, a Džordž Miler je priče zaokružio u tri celine sa planom da se u budućnosti posveti drugim projektima – priče pobesnelog Maksa su bile ispričane.

Ipak, pre 17 godina autor je došao na ideju da snimi bar još jedan film sa ovim junakom. Prvo što je morao da se odluči je da li će novi projekat biti nastavak, rimejk ili ribut popularne trilogije. Odustao je od nastavka jer je prošlo previše vremena od poslednjeg filma, nastavak bi bio isforsiran jer bi kreativnost bila uskraćena činjenicom da skoro sve stvari moraju biti preslikane kao u onom iz 1985. godine. Rimejk jednostavno ne bi imao smisla jer nema potrebe da ponovo snima iste priče, pa se rebut, kreiranje novih situacija i likova u već poznatom svetu, samo nametnulo kao rešenje.

Ovoga puta Džordž Miler je radnju smestio u pustinjama Australije koje i u savremenom svetu predstavljaju prilično sumorno mesto za ljudsku egzistenciju. Na ovoj post-apokaliptičnoj lokaciji ljudi su svoj život sveli na bukvalni opstanak. Na samom početku filma, Maks (Tom Hardy) biva uhvaćen od strane vojnika Besmrtnog Džoa (Hugh Keays-Byrne), čoveka koji je neka vrsta diktatora, sa potpunim monopolom nad osnovnim životnim potrepštinama u tom delu sveta. Kada ga Furioza (Charlize Theron), jedna od njegovih bliskih ljudi, izda, on šalje čitavu vojsku da povrate ono što mu je otela. Sticajem okolnosti, ona će se udružiti sa Maksom koji će joj pomoći da završi ono što je započela, po svaku cenu.

Mad Max Fury Road 2

Mad Max: Fury Road je čistokrvni akcioni blokbaster u kome akcione sekvence zauzimaju najmanje tri četvrtine trajanja filma. Najprostije bi se mogao opisati kao dvočasovna jurnjava na autoputu pakla u post-apokaliptičnom svetu. Filmovi koji sadrže toliko akcije znaju da budu nesnosni i da smore, ali verujte mi na reč da sa ovim filmom to nije slučaj. Akcione scene vas poprilično uzdbuđuju i zaintrigiraju i ni u jednom momentu nećete pomisliti da je dosta. Upravo sva ta jurnjava i akcija ne ostavljaju prostor za razvijanje likova, pa je njihova karakterizacija na minimalnom nivou.

Maks je čovek od akcije i čovek od malo reči. On traži mir nakon gubitka supruge i deteta u periodu nakon apokalipse, ali kako vreme odmiče on je sve dalje od njega. Furioza je, takođe, žena od akcije koja veruje da je njen put ka opstanku jedino moguć ako se ona vrati u domovinu iz koje je oteta dok je bila devojčica. Nju spominjem odmah uz Maksa jer ćete kraj filma dočekati sa pitanjem ko je ovde u suštini glavni junak? Kako radnja odmiče tako ćete steći utisak da je Furioza vođa svih njih, dok je Maks neka vrsta njenog telohranitelja. Ne kažem da je nužno loše što je takva postavka likova, samo konstatujem da je bilo čudno gledati Maksa kako se više puta povinuje odlukama žene.

Mad Max Fury Road 3

Osim slabije karakterizacije likova scenario se ne može pohvaliti ni sa nekim mini-obrtima, nego je prilično linearan. Dijalozi su smanjeni na minimalan nivo, tekst se uglavnom svodi na povike ili ubeđivanja, dok naš glavni junak sve vreme mumla kao Švarceneger u svojim holivudskim počecima. Slažem se da akcionom filmu nije neophodan zahtevniji scenario, ali postoje tolika pitanja na koja fali odgovor, detaljniji međuljudski odnosi bi dodatno poboljšali film, a ni neki mali obrt ne bi bio na odmet. Ovako, kada bi se sklonila akcija i šarenilo tog post-apokaliptičnog sveta nama ne bi ostalo skoro ništa.

Sa tehničke strane je jednostavno nemoguće pronaći čak ni najmanju zamerku. Film izgleda impresivno, naročito u 3d tehnici, pažnja je posvećena i najmanjim detaljima i bukvalno ćete biti preseljeni u taj post-apokaliptični svet. Kreativnost je uzela veliki zamah, pa je sve u filmu veoma raznovrsno i inovativno, počevši od vozila i naoružanja, preko fizičkih posledica apokalipse na ljudima, pa sve do maski, šminke, odeće. Stiče se utisak da je CGI imao veoma veliki procenat udela u filmu, ali je, po rečima autora, čak 80% onoga što vidimo u filmu zaista i snimano tako kako jeste. Dodavanje nijansi žute i narandžaste boje još viče dočarava bespuće tog sveta i njegovu okrutnost.

Mad Max Fury Road 4

Nemam naviku da poredim glumce koje tumače istu ulogu u različitim filmovima, pa to neću raditi ni sada. Tom Hardi nam donosi jednog novog Maksa, ćutljivog snagatora (neki bi rekli da ponovo glumi Bejna), čak u neku ruku i anti-heroja kome je lična bezbednost iznad moralnih vrednosti (scena otimanja razarača). Šarliz Teron nam, sa druge strane, donosi jedan prilično stabilan i jak lik žene koja zna šta hoće i ne odustaje od svoje namere. Upravo zbog tako napisane Furioze, kao i zbog motiva da izda Besmrtnog Džoa, autori su dobili kritike da propagiraju feminizam. Ipak, lično je najbolji utisak ostavio fenomenalni Nikolas Holt u ulozi Nuksa, vojnika čiji je lik najviše razrađen.

Apsolutno ništa vas ne može pripremiti na intenzitet akcije koja se odvija u ovom filmu. Vizuelno savršenstvo sa brutalnom akcijom vam neće dozvoliti ni da trepnete (osim kad se desi neka eksplozija). Verovatno začetnik nove franšize o ovom junaku i unapred se radujem eventualnom nastavku. Moja preporuka je da odvojite dva sata života i pogledate Mad Max: Fury Road, minimalne su šanse da ćete se pokajati zbog toga.[yasr_multiset setid=0 show_average=’no’]