Mad Max Beyond Thunderdome (1985)

Beyond Thunderdome je poslednja avantura Maksa Rokatanskija, drumskog ratnika koga je stvorio Džordž Miler (George Miller). Poslednja, naravno, kada govorimo o originalnoj triologiji, i poslednja gde Maksa glumi Mel Gibson (Mel Gibson).

Prošlo je trideset godina od tada, ali Milerovo remek-delo uobličeno u triologiju nije izgubilo ništa od svog velikog sjaja. Gledajući sva tri filma, rekao bih da je prvi najsiroviji i najbrutalniji. Drugi, lično najbolji, je zadržao sirovost prvog, ali je izbalansiraniji, obogaćen i sve je sklopljeno tako da pruža jedinstven filmski doživljaj. Treći, iako sjajan, po mom mišljenju odudara svojom holivudskom komercijalom, što se može videti u samom pristupu koji je Miler imao praveći ovaj film, a to se najviše ogleda u menjanju nekih osnovnih stvari u cilju približavanja projekta široj publici.

Miler je otišao još dalje u budućnost i svet nam predstavio kao beživotnu i beskrajnu pustinju. Tom pustinjom i dalje tumara Maks, drumski ratnik, bez nekog posebnog cilja, sem da preživi dok ne dođe njegov poslednji čas. Međutim, sudbina ima druge planove za njega. Tako ga nakon susreta sa pljačkašom put odvodi do grada Trgovišta (Bartertown) u sred pustinje, a tu počinje još jedna neverovatna avantura…

Koristeći svoj oprobani recept iz prethodna dva dela i izdašan budžet, Miler je napravio treći deo u stilu velikih blokbastera. Tu mislim da je sve na većem nivou, lokacije, statisti, kostimi, tehnika itd. Majstorski je, po mom mišljenju, uzeo priču iz drugog dela, malo je nadogradio, obogatio u tehničkom smislu i napravio film koji će trajati decenijama. U tom procesu blokbasterisanja moralo se pribeći nekim stvarima koje će film približiti široj publici, prvenstvenu američkoj. Tu mislim na angažovanje Tine Tarner (Tina Turner) za naslovnu žensku ulogu, svetske pop-rok legende, a u to vreme jedne od najvećih muzičkih zvezda.

Mad Max Beyond Thunderdome 2

Pored toga, primetan je zaokret u muzici koja se bitno razlikuje u odnosu na prva dva dela, gde je fenomenalan posao uradio Brajan Mej. Ovde je muzika u stilu tada popularne pop-rok muzike i sa prepoznatljivim saksofonom. Takođe, tu je i numera Tine Tarner We Don’t Need Another Hero (Thunderdome) koji je postao planetarni hit i koga svi dobro znamo. Takođe, ni priča nije više tako sirova kao što je to bio slučaj u prethodnim delovima, posebno prvom.

Iako različit od svojih prethodnika, Beyond Thunderdome ima šta da ponudi, i uspeće da vas oduševi, bar mene uspe svaki put. Čast Hardiju i novom Maksu, ali Mel će za mene uvek ostati jedan i jedini Maks. Čovek je jednostavno fenomenalan u ovoj ulozi i nosi je sa takvom harizmom da ga je uživanje gledati. Uvek bezvoljan i nezainteresovan, upadne u situaciju da postane heroj i spasilac potlačenih, dok za sebe nikada nema happy ending. Upravo u toj koliziji samog sebe sa onim što mu je sudbina namenila Mel radi fantastičan posao i dominira celim filmom.

Ono što me svaki put oduševljava, kroz sva četiri Milerova filma o Maksu, je to što svaki put uspe da napravi mnoštvo upečatljivih likova, nađe za njih prave glumce koji to iznesu na način da svakog od njih zapamtite i svaki od njih je veoma bitan za celokupan utisak filma. To je svaki put Miler uradio i u tome, po mom mišljenju mu niko ne može parirati. Iako sam bio skeptičan kako će Tina uspeti da se snađe, ona me potpuno razuverila i ne mogu zamisliti nikoga drugoga u toj ulozi. Svi ostali likovi su sjajni i ostaju vam urezani u sećanju.

Mad Max Beyond Thunderdome 3

Vizuelno je film fantastičan. Sumorna budućnost spaljene zemlje je verno preneta na gledaoca i jednostavno možete da namirišete prašinu. Kostimografija je odlična kao i sam izgled Trgovišta. Trgovište i sve ono što ga čini, rafinerija metana, dvorac u vazduhu i arena Thunderdome, su genijalno osmišljeni. Maksova borba u Thunderdomu sa Blasterom je čista fantazija i neizbrisiva u mom sećanju.

Iako sam ga gledao dosta puta, svaki put imam isti osećaj, pa i ovaj poslednji put kad sam ga gledao. Taj osećaj je ono čisto zadovoljstvo koje sam kao klinac osećao gledajući kultne filmove koji su me u filmskom smislu i odredile i pretvorile u iskrenog filmofila. Upravo zbog toga čitava MM triologija spada u red filmova, posebnih za mene, koje uvek mogu da gledam i koje uvek preporučujem drugima.

Tako i Mad Max Beyond Thunderdome je film za sva vremena koji će vam pružiti upravo ono bogato iskustvo kakvo jedan odličan film i treba da pruži, a danas je sve teže naći takav film.[yasr_multiset setid=0 show_average=’no’]