Looper (2012)

Saznanje da naučno-fantastični film Looper u svojoj priči sadrži elemente putovanja kroz vreme, kod nas je izazvao posebno interesovanje, čak i pre susreta sa prvim scenama iz ovog filma. Ponekad nam se čini da bismo pogledali bilo koji film, sve dok ima dodirnih tačaka sa ovom tematikom. Postoji nešto posebno privlačno u filmovima koji se bave tematikom vremenskog putovanja. Doduše, možda je kod nas tendencija ka ovoj vrsti naučno-fantastičnog filma izraženija, ali morate priznati da ideja putovanja kroz vreme ume da zagolica svačiju maštu. Svako od nas je bar jednom poželeo da zna šta ga očekuje u budućnosti, pa makar to bilo čitajući horoskop. Verovatno u tome i leži naša zaintrigiranost ovom, za sada, još uvek samo fantastičnom idejom.

Film „Looper“ možda nije najblistaviji primerak svoje vrste, ali s obzirom na izgustiranost  vremenskog putovanja u filmovima, on je uspeo da se dodirne nekih novih momenata ove teme i napravi manje-više pristojnu priču koja nije preterano obrukala svoj žanr. Priča u filmu smeštena je u budućnosti, tačnije 2044. godinu, gde tehnologija vremenskog putovanja još uvek ne postoji. Međutim, saznajemo da  2074. godine ta mogućnost postoji i da vremenski putnici odatle pristižu u vreme koje u filmu predstavlja sadašnjost. Tačnije, ovakvo putovanje koriste kriminalne organizacije, kako bi se otarasile nepoželjnih ljudi, s obzirom da je u 2074. godini, gotovo nemoguće zataškati ubistvo. Bitno je napomenuti da je  sam čin vremenskog putovanja, takođe ilegalan.

Pristigavši u 2044. godinu, nepoželjni vremenski putnici momentalno bivaju ubijeni od tzv. Lupera, koji istovremeno i uklanjaju telo ubijenog, koje u tom vremenu praktično još i ne postoji. Prilično bezveze priznaćete, s obzirom da je u pitanju još i ilegalna radnja, za očekivati je bilo da će se ovakva mogućnost koristiti za nešto profitabilnije, posebno kada je kriminalni svet u pitanju. Setimo se npr. kako se samo Bif Tanena u filmu Back to the Future 2, obogatio zahvaljujući sportskom almanahu iz budućnosti. Međutim, u filmu Looper, priča je centrirana na nečemu drugačijem. Luper Džo Simons (Joseph Gordon-Levitt/Bruce Willis), dolazi u situaciju kada mora da ubije stariju verziju sebe, koja je poslata iz budućnosti, kako ne bi došlo do neke vrste tzv. poremećaja vremenskog kontinuuma.

Looper 2

Ubedljivo najsvetlija tačka filma bio je Džozef Gordon-Levit, koji je brilijantno odigrao Brusa Vilisa, uz odličnu šminku kojom je bio maskiran do neprepoznatljivosti. Film je, ako ništa drugo, zanimljiv makar zbog njegove glume. Činjenica da je Gordon-Levit glumio zapravo Vilisa, a ne lik u filmu, u suštini jasno govori o tome koliko Vilis u stvari glumi. Vilis je jednostavno uvek isti u svojim ulogama i zapravo uvek glumi samog sebe. Takav je bio i ovoga puta, što otprilike govori sve  o njegovoj ulozi starije verzije Džoa Simonsa u ovom filmu.

Gotovo nemoguće je bilo zaobići momente vremenskog paradoksa i u filmu Looper, kao i u svim filmovima sa putovanjem kroz vreme. Nakon što Džo Simons iz budućnosti (Vilis), ozbiljno uspeva da naruši vremenski kontinuum, mladi Simons (Gordon-Levit) zaključuje da ovu situaciju jedino može rešiti samoubistvom, što i čini. Međutim, ovaj čin dovodi u pitanje kompletno sve što se u filmu dogodilo. Samoubistvo mladog Simonsa znači da stari Simons nikada nije ni postojao, što poništava ceo film. Prilično zbunjujuće, zar ne? U svakom slučaju odlična mozgalica za ljubitelje ove tematike.

„Looper“ će vam ponuditi sasvim pristojnu dozu naučne fantastike, prožetu zadovoljavajućom akcijom. Ovaj film možda neće biti baš provod vašeg života i definitivno vam neće postati najomiljeniji, ali je kao jednokratna zabava sasvim u redu.

8/10

Autor: Nikola Milošev

Looper 3