Lone Survivor (2013)

Od režisera Petera Berga (Peter Berg) (The Kingdom, 2007.) stiže nam nadahnuta ratna priča inspirisana istinitim događajima. Potresnu ispovest Markusa Lutrela zabeležio je i objavio u književnoj formi, autor Patrik Robinson.

Vremenski smeštena negde krajem juna meseca, 2005. godine, radnja se fokusira na izviđačku misiju četvorice pripadnika elitne američke jedinice Navy Seals. Cilj misije je da se utvrdi lokacija zloglasnog talibanskog vođe Shaha i njegovog vernog sledbenika Taraqa, a ako se ukaže prilika i da ih diskretno likvidiraju. No, stvari izmiču kontroli kada im položaj bude kompromitovan od strane lokalnih pastira.

Iskusni filmski vuk ponovo se bavi ratnom tematikom, sa tim što se ovog puta pozabavio sukobom u Avganistanu, u jednom od najnepristupačnijih predela na kugli zemaljskoj. Ispričan iz ugla jedinog preživelog marinca (Marcus Luttrell), narativ je obojen prepoznatljivim američkim patriotizmom, ispraćen zavidnom količinom hrabrosti i vojničkog požrtvovanja da se izvrše izdata naređenja. Normalno, tu je i brojčano nadmoćniji neprijatelj oličen u frenetično borbenim talibanskim fanaticima. Uvodni deo režija koristi da razvije potrebnu dramaturgiju, da od lagane tenzije raspali žestoku akciju. Stičem utisak da je ovakav pripovedački koncept poslužio kao dobra pozadina za potonje događaje.

Sa tehničkog stanovišta teško je naći zamerke. Odlična fotografija daje nam živopisan prikaz avganistanskih gudura, vrleti, kozjih staza i bogaza, gde se vodila ogorčena borba u trajanju od čak pet dana. Snimano je na lokacijama Novog Meksika, čime je postignuta kakva-takva autentičnost. Akcione sekvence deluju estetski doterano, ali su snimljene na način koji izgleda i prilično realistično, ako izuzmemo herojsko umiranje američkih vojnika, uz prethodno višestruko ranjavanje (žilavi momci, no šalu na stranu bez patetike se izgleda ne može u holivudskim filmovima). Razmena neprijateljske vatre je zaista efektno oslikana, prevashodno zahvaljujući dobrom radu kamere i perfektnoj montaži zvuka.

Lone Survivor 2

Gluma je sasvim zadovoljavajuća, jer su nosioci glavnih rola: Mark Wahlberg (Mark Wahlberg) (inače jedan i od producenata, što je dokaz koliko je verovao u ovaj poduhvat), Taylor Kitsch (Taylor Kitsch), Emile Hirsch (Emile Hirsch) i Ben Foster (Ben Foster), pružili ono što je bilo neophodno da bi nam što verodostojnije dočarali vojnu misiju koja nije završena onako kako je bila isplanirana. Odlični muzički aranžmani skladno su ubačeni u kontekst cele priče, tako da naglašavaju sve dramatične momente ove akcione pucačine.

Kada se sve sabere i oduzme, pa moglo bi se reći da je Peter Berg dokazao da mu leži ovaj podžanr (ratni film), jer je snimio komercijalno gledljivu rekonstrukciju vojničke akcije. Dakle, napravio je dinamičan, dovoljno napet i zabavan akcioni film s porukom, pa će ljubitelji žanra verovatno uživati. Ako zauzmemo neutralan stav, što podrazumeva da ne zavirujemo u blisku istorijsku prošlost i ne zadiremo u političku pozadinu prisustva najveće vojne sile na tlu jedne od najsiromašnijih zemalja na svetu, onda postoje dobre šanse da prihvatimo film i pružimo mu šansu. U protivnom, ukoliko niste u stanju da ovo prihvatite, bolje je da ga zaobiđete, jer unapred zauzet odbojan stav može vam doneti samo bespotrebne frustracije.[yasr_multiset setid=0 show_average=’no’]

Autor: Boban Marković