Logan Lucky (2017)

Is it twenty or is it thirty?… We are dealing with science here!

Cenjeni svestrani autor Stiven Soderberg (Steven Soderbergh) je pre četiri godine najavio odlazak u filmsku penziju i prelazak na male ekrane. Nakon snimanja odlične istorijske drame The Knick koja je otkazana nakon samo dve sezone, mnogi su očekivali njegov povratak filmovima i Soderberg nije razočarao. Njegov novi projekat dosta podseća na serijal Ocean koji ga je proslavio, dok nam scenaristkinja Rebeka Blant (pseudonim nepoznate osobe) pruža šarene likove koji imaju nameru da izvrše veliku pljačku.

Idejni tvorac pljačke je Džimi Logan (Channing Tatum), građevinski radnik koji zbog razvoda svoju ćerku viđa svega par sati nedeljno. On živi u Zapadnoj Virdžiniji i kao mladiću mu je predviđana blistava karijera u američkom fudbalu, ali je povreda kolena sve prekinula. Njegov brat Klajd (Adam Driver) je ratni veteran koji je izgubio podlakticu u borbi i sada radi kao šanker, pričajući o lošoj porodičnoj sreći Logana. Jedina osoba u njihovoj porodici koja je izbegla prokletstvo je njihova sestra Meli (Riley Keough), lokalna frizerka.

Džimi se nalazi u problemima novčane prirode, dok njegova bivša supruga planira da se odseli u drugu državu. Sa kolegama na poslu popravlja teren ispod staze na kojoj se vozi čuvena NASCAR trka i tamo otkriva sistem transfera novca od kasa do sefa. Dolazi na ideju da okupi pravu ekipu ljudi i da izvrši pljačku, ali se bitan šraf ekipe Džo Beng (Daniel Craig) već nalazi u zatvoru. Uz pomoć svojih deset pravila, Džimi i Klajd kreću sa planiranjem akcije koja će od njih napraviti milionere…

Ovaj redneck heist se bazira na karakterima koji su u suštini luzeri i kojima razmišljanje, na prvi pogled, nije jača strana. Počevši od same pojave i njihovih međusobnih interakcija, pa sve do razrade plana za pljačku, mi shvatamo da ćemo posmatrati nešto sasvim novo i urnebesno. Inovativni u svojim planiranjima i skloni improvizaciji, prvi put ćemo biti svedoci kako obojene bubašvabe ili mešavina lepka i gumenih bombona mogu imati bitan značaj u samom poduhvatu. Čitav proces pljačke je izvrsno predstavljen, sakrivanjem detalja i njihovim otkrivanjem baš kada treba. Sama završnica je predviđena za elaboraciju, u kojoj shvatamo da su pojedini likovi mnogo pametniji nego što deluju.

Upravo je ta, uslovno rečeno, jednostavnost, jedna od bitnih razloga zbog kojih vas priča može zaintrigirati. U filmu Logan Lucky nema preskupe opreme dostojne Džejmsa Bonda, nema oružja, niti su pljačkaši eksperti ili sposobni kao momci iz specijalnih jedinica, a samim tim ni čitav poduhvat ne deluje kao nemoguć ili nerealan. Ova šarena ekipa se bavi običnim stvarima i poseduje uglavnom normalne veštine, a za izvođenje plana su im potrebne sitnice, dovitljivost, dobra organizacija i velika doza sreće.

Drugi bitan razlog za uspeh filma je pažnja na detaljima po kojoj je Soderberg naširoko poznat. Logan Lucky se na prvi pogled ne bavi toliko zapletom koliko detaljima koji okružuju taj zaplet. Zbog toga mi posmatramo kako Meli boji bubašvabe bez ikakvog objašnjenja čemu to, sve dok konačno ne vidimo razlog prilikom same akcije. Film je pun i komedije karaktera i komedije situacije – jedna od urnebesnih scena mi je kada Džo Beng zaustavlja proces kako bi naučno objasnio već pomenuto mešanje lepka i gumenih bombona, a spomenuo bih i onu kada zatvorenici zahtevaju novu knjigu Dž.R.R. Martina, sa kojom pisac kasni već dve godine.

Treći bitan razlog su svakako likovi, stereotipno napisani, ali relativno komični svaki na svoj način. Kako film odmiče bivaju sve brojniji, a većinu njih tumače glumci koje je lako prepoznati. Adam Drajver i Danijel Krejg su mi bili najzanimljiviji jer nisam očekivao da ću ih ikada videti u filmu ovakvog tipa. Krejg je doživeo i fizičku transformaciju u redneka, pa je sa svojom izblajhanom kosom, tetovažama i južnjačkim akcentom epicentar naše pažnje. Set MekFerlejn (Seth MacFarlane) se prilično uživeo u ulogu egocentričnog vozača relija, dok je pojava Hilari Svonk (Hilary Swank) za svaku pohvalu.

Logan Lucky je zabavan rednek heist koji sa zanimljivim likovima, uzbudljivom pričom, popularnim glumcima i autorskim šarmom Stivena Soderberga poseduje i više nego dovoljno za opuštenu dvočasovnu zabavu.[yasr_multiset setid=0 show_average=’no’]