Locke (2013)

Moram kao i sa filmom Snowpiercer preuzeti odgovornost, ličnu odgovornost što se tiče preporuke za gledanje ovog filma. Potpuno svesna da će pojedini filmofili, i oni bolji od mene, odbaciti ovaj film, u smislu ne složiti se sa mojim skoro odličnim utiskom. Mislim da će većini biti naporan i dosadan, jednoličan. Ja sam ga odgledala u jednom dahu iako ovo nije film koji se gleda u jednom dahu. Sad, da li ta moja očaranost filmom proizilazi iz mog voršipovanja glavnog glumca (ok i jedinog u filmu) Toma Hardija (Tom Hardy) ili nečega drugog, ne mogu sa sigurnošću reći. Mogu samo reći da je mene ova drama sa nekim nazovi elementima trilera oduševila i kupila na prvi pogled (trejler).

Glavni lik ovog filma je čovek po imenu Ivan Loke, uspešan građevinski inženjer, kao i posvećeni i brižni porodični čovek. Radnja filma se dešava u Engleskoj, to znamo jer se Loke vozi u Londonu, a i priča velškim akcentom, ali zapravo radnja filma se dešava u njegovom automobilu. Da, to moram napomenti, cela radnja filma, svih 84 minute se dešavaju u njegovom autu. Noć pre održavanja njegovog velikog projekta na kome je radio mesecima prima telefonski poziv koji menja sve njegove dotadašnje prioritete. Da li ova po svim parametrima, pogrešna odluka, može dovesti do potpunog raspada nečijeg života ili zapravo može taj nečiji život preusmeriti u neki drugi, možda bolji smer?

Režiser i scenarista filma je Stiven Najt (Steven Knight), inače Britanac, prvenstveno scenarista i producent, a do ovoga najzvučniji film na kome je radio je Eastern Promisses (2008). Aktuelan je trenutno sa serijom Peaky Blinders sa Silijanom Marfijem. Radio je još na filmovima Redemption (2013) i Dirty Pretty Things (2002), a nestrpljivo iščekujemo epsku fantaziju Seventh Son koja će se pojaviti sledeće godine. Njegov stil pisanja je nekako pretočio i u režiju, što se posebno vidi u ovom filmu, a koji je satkan od sjajnih razgovora i fantastičnih monologa glavnog glumca.

Celi film nosi jedan jedini glumac koji se pojavljuje u filmu, a to je Tom Hardi. Već smo na našem sajtu pisali o njemu kada smo spominjali filmove Bronson, Warrior i Tinker Tailor Soldier Spy. Njegove ulogu u Bronsonu i Warrioru su nam donekle pokazale sa kakvim potencijalom imamo posla, ali ovaj film mu je dosad najjača uloga/performans u svakom obliku. Ovakvi filmovi tome služe, da pokažu umeće glumca koji ga nosi, a Hardi jednostavno briljira u svakoj sceni, u svakom dijalogu ili monologu sa sjajnim facijalnim reakcijama/ekspresijama koje nas zaista uveravaju u suštinu unutrašnjih preživljavanja njegovog lika. Meni se najviše dopalo njegovo obraćanje mrtvom ocu sa kojim ponekad priča i sa kojim ima neraščišćene račune, a koga vidi u retrovizoru. On vidi zapravo sebe, oca nema, ali baš to poređenje ima jačinu, posebno kada on ponavlja da će uraditi pravu stvar za razliku od njegovog oca koji, pretpostavljamo, to nije uradio.

Kao što sam spomenula, postoje realne šanse da filmu date manju ocenu, nema tu neke tajne, razlike između nas, činjenice da ja nešto vidim što vi nećete ili neke filmske nadmoći u smislu znanja. Jednostavno postoje neki filmovi koji vas kupe bez nekog konkretnog, vidljivog ili objašnjivog razloga. Ovo je takav film, bar za mene.

8/10

Locke 2