Life (2017)

Malo šta se pokazalo tako uspešno kao kombinacija sci-fi žanra sa hororom. To su nam pokazali mnogobrojni uspešni filmovi i franšize, koje su dobile i status kultni. Uticaj koji je na mene ostavio Alien me je napravio najvećim fanom ovog žanra. Nakon njega, usledilo je mnoštvo filmova sa istom postavkom, sa više ili manje uspeha, ali sam redom svaki gledao, pa tako i ovaj poslednji, Life.

Na međunarodnoj svemirskoj stanici sve je spremno za doček sonde koja nosi uzorke prikupljene na Marsu. Sonda stiže i uzorci su tu. Šestočlana posada nestrpljivo očekuje prve nalaze, a oni kažu da je u uzorcima otkrivena i biološka ćelija. Biolog Hju u laboratoriji stvara uslove kako bi pokušao da oživi ćeliju. Na kraju u tome uspeva i ćelija počinje da se deli. Nastaje opšte oduševljenje, a na zemlji je čak održano i izvlačenje koja će škola dati ime novoj vanzemaljskoj vrsti, a ono glasi Kalvin. Ubrzo će jedan manji kvar pokrenuti sled događaja, a pitanje da li je trebalo uopšte igrati se sa vanzemaljskim oblikom života će zlokobno odzvanjati stanicom…

Life je brz i napet, akcijski sci-fi/horor, koji koristi maksimalno svojih sto minuta, ne ostavljajući mesta praznom hodu. Režirao ga je Daniel Espinoza, šveđanin poznat po svojim prethodnim radovima kao što su Snabba Cash, Safe House i Child 44. Espinoza se kroz karijeru okušao u različitim žanrovima, a ovo mu je prvi sci-fi, pa i prvi horor film. Svoje početne korake u atraktivnom žanru je napravio sa dvojcem uspešnih scenarista, koji stoje iza velikih, ali i neobičnih ili, bolje reći, posebnih filmova Deadpool i Zombieland. Ova neobična kombinacija na kraju je iznedrila dobar bioskopski film, koji svakako vredi pogledati.

Sama priča je postavljena na već pomenutoj postavci Alien-a. Svemir, ograničen prostor i u njemu uljez opasan po život. To što je uzeta poznata postavka ni najmanje ne smeta, jer Life ne želi da bude nešto što nije. Jednostavno pruža ono što se od njega očekuje, a to je napeta i zanimljiva vožnja od početka do kraja, kvalitetno urađena u svakom segmentu. Upravo to ćete i dobiti.

Kreativni tim je napravio odličnu stvar što je pomenutu postavku postavio u realno ili nama blisko, današnje okruženje. Dakle, radnja se odvija u zemljinoj atmosferi i javnosti poznatom okruženju i sa poznatim funkcionisanjem. U pitanju je Međunarodna svemirska stanica, šatlovi i svi protokoli koje često imamo priliku gledati na televiziji. Međutim, u to svakidašnje stanje je ubačen uljez, nepoznanica, velika žudnja za odgovorom na pitanje da li smo sami u svemiru. Taj uljez menja situaciju i svakodnevna rutina će se pretvoriti u potpuni haos, preteći da ugrozi i čitavo čovečanstvo.

Upravo u ovoj kombinaciji Life uspeva da se otrgne iz mase sličnih filmova i da iskoristi sve što ima na raspolaganju kako bi nam isporučio ono zbog čega smo i otišli u bioskop, sjajnu filmsku zabavu. Espinoza koristi modernu tehnologiju i hiper-realnost prikaza bliskog nam svemira, kakvu smo gledali i u Gravity. U to ubacuje uljeza i u tom kontrastu se i stvara neprirodna i nelagodna napetost. Uspeva da nam prikazom poznatog okruženja stvori realan i opipljiv strah, koji prolaze i junaci ovog filma, a to je „biti zatvoren u maloj konzervi sa vanzemaljskim čudovištem, bez skoro ičega sa čim bi se odbranili“.

Upravo sve ove impresije i osećanja nam prenosi odlična glumačka ekipa koju čine Ryan Reynolds, Jake Gyllenhaal, Rebecca Ferguson, Hiroyuki SanadaOlga Dihovichnaya i Ariyon Bakare. Onoliko koliko su imali prostora predstavili su nam šest različitih likova, karaktera kao i osnovne crte onoga što ih pokreće, njihove motive i želje, a što opet objašnjava i njihove ispravne ili pogrešne odluke.

Režiser i scenaristi su, kao što sam već rekao, iskoristili veliki potencijal koji su imali na raspolaganju i napravili veoma dobar film koji zna šta želi da kaže i koji, na kraju, zna ko je i šta je. Poznata postavka je stavljena u novo okruženje, prilagođena današnjici koristeći sve prednosti moderne tehnologije.

Brz, napet, jasan donosi veoma dobru bioskopsku zabavu sa koje nećete izaći razočarani. Tehnički i vizuelno utegnut, sa odličnim glumačkim ulogama. Sjajna muzička podloga savršeno prati radnju, dodatno vršeći pritisak na gledaoca, koji je već pod napadom klaustrofobičnog okruženja i novog vanzemaljskog predatora željnog krvi. Kad sve to skupimo dobićemo bioskopski hit vredan vašeg novca i vremena.[yasr_multiset setid=0 show_average=’no’]